Prostat kanserinde metastazların saptanmasında 68Ga-PSMA PET/BT'nin pelvik MRG ve tüm vücut kemik sintigrafisi ile karşılaştırılması
Comparison of 68 GA-PSMA PET/CT with pelvic MRI and whole body bone scintigraphy in detecting metastases in prostate cancer
  1. Tez No: 539314
  2. Yazar: AHMET ANIL GÖÇENER
  3. Danışmanlar: PROF. DR. İSMAİL TÜRKER KÖKSAL
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Üroloji, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Prostat kanseri, 68Ga-PSMA PET/BT, Tüm Vücut Kemik sintigrafisi, Pelvik MRG, Prostate cancer, 68Ga-PSMA PET/CT, Whole Body Bone scintigraphy, Pelvic MRI
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
Prostat kanseri, akciğer kanserinden sonra dünya çapında erkeklerde malign tümörlerin 2. önde gelen nedenidir ve hala kansere özgü mortalitenin 5. nedenidir. En sık iskelet sistemi ve lenf nodlarına metastaz yapar. TVKS kemik metastazlarını taramada en sık kullanılan yöntemdir. Lenf nodu metastazını taramada ise pelvik MRG ve BT kullanılmaktadır. Kemik ve lenf nodu metastazlarını taramada diğer bir tetkik olan 68Ga-PSMA PET/BT'nin kemik ve lenf nodu metastazını saptama etkinliği ile ilgili sınırlı sayıda çalışma bulunmaktadır. Bu çalışmanın amacı, belirli süre aralıkları ile çekilen 68Ga-PSMA PET/BT ile TVKS ve 68Ga-PSMA PET/BT ile pelvik bölgeye yönelik yapılan manyetik rezonans görüntüleme tetkiklerinin sonuçlarını karşılaştırmak, hastalığın evresi belirlendikten sonra verilen tedavi ardından hasta takiplerini inceleyerek, tedavi öncesi evrelemenin ne denli doğru olduğunu görmek olacaktır. Histopatolojik olarak prostat kanseri tanısı almış, Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nükleer Tıp Anabilim Dalı'nda 2015-2018 seneleri arasında 68Ga-PSMA PET/BT tetkiki yapılan 1200 hastanın verileri hastane veri sisteminden retrospektif olarak tarandı. Tetkik sonuçları Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Hastanesi Nükleer Tıp ve Radyoloji Anabilim Dalı öğretim üyelerince yorumlandı. Tetkik sonuçlarını karşılaştırmak amaçlı, maksimum 120 gün süre içinde hem 68Ga-PSMA PET/BT ve Tüm vücut kemik sintigrafisi ile 68Ga-PSMA PET/BT ve Pelvik MRG tetkiki yapılan hastalar çalışmaya dahil edildi. İki tetkik arasında yeni bir tedaviye başlanmış ya da tedavisi değiştirilmiş hastalar çalışma dışı tutuldu. Çalışmaya dahil etme ve çıkarılma kriterleri uygulandığında TVKS grubunda 70 hasta, pelvik MRG grubunda 63 hasta çalışmaya dahil edildi. Bu hastaların tetkikler sonrasında aldıkları tedavilerle birlikte minimum 6 aylık, maksimum 48 aylık PSA takiplerini de not ederek, hangi tetkikin metastazı tahmin etmede daha etkili olduğunu ve yanlış pozitiflik oranlarını anlamak hedefimiz oldu. Kemik metastazını doğru tahmin etmede 68Ga-PSMA PET/BT, TVKS'ye göre önde olduğu görüldü. TVKS'nin yanlış pozitiflik gösterdiği hastaların kemik metastazının olmadığı kabul edilerek verilen tedaviler sonrasında 6-48 aylık PSA takiplerine bakıldığında, istatistiksel olarak anlamlı bulunmasa da, PSA nüksü görülen hasta sayısı yirmialtı hastadan yalnızca 2 idi. Çalışmamızda kemik metastazını doğru tahmin etmede 68Ga-PSMA PET/BT, MRG'ye göre daha üstün gibi gözükse de istatistiksel olarak anlamlı olmayıp, geniş vaka serileri ile yapılacak yeni çalışmalara ihtiyaç olduğu düşünüldü. Çalışmamızda lenf nodu metastazını saptamada MR ve 68Ga-PSMA PET/BT karşılaştırıldığında, 68Ga-PSMA PET/BT ile LNM saptanamayan 43 hastada MRG ile LNM saptanamazken; 68Ga-PSMA PET/BT ile LNM saptanan 8 hastada MRG ile LNM saptanamamıştır. Aradaki fark istatistiksel olarak anlamlı olarak değerlendirilmiştir (p=0,001). Bu çalışmada 68Ga-PSMA PET/BT lenf nodu metastazını tahmin etmede MR tetkikine göre daha önde olduğu görülmüştür. Sonuç olarak çalışmamızda 68Ga-PSMA PET/BT gerek kemik gerek lenf nodu metastazını değerlendirmede, kemik sintigrafisi ve pelvik MRG'ye üstün bulunmuştur. Hastanın 2 tetkik yerine tek tetkik ile taranması, 68Ga-PSMA PET/BT kemik ve pelvik lenf nodu metastazı dışında solid organ metastazlarını da saptamada bize ek bilgiler sağlayabileceği, yanlış pozitiflik oranlarının daha düşük olması sebebiyle evrelemede 68Ga-PSMA PET/BT'yi kullanmanın daha doğru bir tercih olacağı kanatindeyiz.
Özet (Çeviri)
Prostate cancer is the second leading cause of malignant tumors in males worldwide after lung cancer and is still the fifth cause of cancer-specific mortality. It mostly metastasizes to the skeletal system and lymph nodes. Bone scintigraphy is the most commonly used method of screening bone metastases. Pelvic MRI and CT are used to scan lymph node metastases. There is a limited number of studies related to the effectiveness of the 68Ga-PSMA PET/CT, another technique, in detecting bone and lymph node metastases. The aim of this study was to compare between the results of bone scintigraphy with 68Ga-PSMA PET/CT and the results of magnetic resonance imaging of the pelvic region through 68Ga-PSMA PET/CT, in addition, to predict how accurate the pre-treatment staging is, by recording the PSA follow-up and the recurrence of PSA after the diagnosis of the disease stage and treatment. The data of 1200 patients scanned with 68Ga-PSMA PET/CT and histopathologically diagnosed with prostate cancer in the Department of Nuclear Medicine at Akdeniz University Medical Faculty Hospital in 2015-2018 was retrospectively investigated using the hospital data system. The faculty members of the Department of Nuclear Medicine and Radiology at Akdeniz University Medical Faculty Hospital interpreted the findings belonging to the patients. To compare the findings, the patients having 68Ga-PSMA PET/CT and 68Ga-PSMA PET/CT with whole-body bone scintigraphy, and pelvic MRI within a maximum period of 120 days were included in the study. If a new treatment had been started, or the treatment had been changed between the two examinations, the patients were excluded from the study. Seventy patients in the TVKS group and 63 patients in the pelvic MRI group were included in the study after inclusion and exclusion criteria were applied. The minimum 6-month, maximum 48 monthly PSA follow-up and the treatments after diagnosis of these patients were also noted, so we aimed to understand which examination was more effective in predicting metastasis and the rates of false positivity. In predicting bone metastasis, 68Ga-PSMA PET/CT was determined to be ahead of bone scintigraphy. Patients with false positivity in bone scintigraphy were considered to have no bone metastasis, based on the 6-48 monthly PSA follow-up after the given treatments, although not statistically significant, the number of patients with PSA recurrence was only 2 out of 26 patients. In our study, although 68Ga-PSMA PET/CT seemed to be superior to the MRI in predicting bone metastasis, the difference was not statistically significant; we think there are the need for new studies with large case series. In our study, MRI and 68Ga-PSMA PET/CT were compared in terms of detecting lymph node metastases; In the 43 patients, LN were not detected by 68Ga-PSMA PET/CT and MRI; 8 patients also were found to have LN by 68Ga-PSMA PET/CT but not by MRI. The difference was considered statistically significant (P = 0.001). In this study, 68Ga-PSMA PET/CT was seen to be more prominent in predicting lymph node metastases than MR imaging. Consequently, in our study, 68Ga-PSMA PET/CT was superior to bone scintigraphy and pelvic MRI in the evaluation of both bone and lymph node metastases. We believe that using 68Ga-PSMA PET/CT in the staging will be a more accurate choice because the false positivity rates are lower and because screening of the patient with single examination instead of two examinations can provide us with additional information on detecting solid organ metastases except for 68Ga-PSMA PET/CT bone and pelvic lymph node metastasis.