Gaziantep tarihi evlerinin doğal aydınlatma açısından incelenmesi; Gaziantep Bey Konağı ve Aynur Hanım Konağı örnekleri
Examining historical Gaziantep houses in terms of natural lighting, Gaziantep Bey Mansion and Aynur Hanim Mansion examples
  1. Tez No: 539325
  2. Yazar: GİZEM GEZİNMEZ
  3. Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MUSTAFA İNCESAKAL
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mimarlık, Architecture
  6. Anahtar Kelimeler: Geleneksel Gaziantep Evleri, Aydınlık düzeyi, Doğal aydınlatma, Gaziantep, Traditional Gaziantep Houses, lighting level, natural lighting, Gaziantep
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Hasan Kalyoncu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Mimarlık Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 151
Özet
Bu tezin amacı 'Geleneksel Gaziantep evlerinde gün ışığının mekâna yansımasını değerlendirip günümüz konut tasarımlarına örnek oluşturmaktır. Bu araştırma kapsamında 'Işığın mimarlıktaki önemi' geleneksel konut üzerindeki etkisi araştırılmıştır. Araştırma altı bölümden oluşmaktadır. Birinci bölümde araştırmanın amacı, problemi, varsayımlar, sınırlılıklar ve araştırmada kullanılan yöntem açıklanmıştır. İkinci bölümde Geleneksel Türk evinde aydınlatma, doğal aydınlatmanın ve yapay aydınlatmanın genel tanımı, aydınlatma konusunun amacı, gelişim süreci ve Gaziantep'te kullanılan yapay aydınlatma türleri incelenmiştir. Üçüncü bölümde ise Gaziantep'in genel özellikleri, geleneksel Gaziantep dokusu ve evlerinin mimari özellikleri araştırılmış Türk evini tanımı yapılmış daha sonra tipolojik değerlere değinilmiştir. Dördüncü bölümde de Gaziantep Bey Mahallesi ve tarihi evleri genel cephe düzeni, avlu cepheleri, sokak cepheleri, yapım sistemleri ve malzeme türü incelenmiştir. Beşinci bölümde de çalışma alanı kapsamındaki Bey Konağı ve Aynur Hanım Konağının doğal aydınlatma açısından analizi yapılıp altıncı bölümde değerlendirme, sonuç ve öneriler kısmına yer verilmiştir.
Özet (Çeviri)
The purpose of this paper is to evaluate reflection of daylight onto the places in traditional Gaziantep houses and set an example in today's house designs. Within the scope of this study: 'The importance of light in architecture' and it impact on traditional houses were researched. The research comprises of six sections. The first section includes the purpose and problem of the research, assumptions, limits and methods used in the research. The second section handles lighting, general definition of natural lighting and artificial lighting in traditional Turkish houses, the purpose of lighting subject, its development process, and artificial lighting types used in Gaziantep. The third section includes research on general characteristics of Gaziantep, the traditional Gaziantep pattern and the architectural features of its houses. The definition of Turkish house is made and typological values are given in the same section. Gaziantep Bey Neighborhood and its historical houses are examined in fourth section in terms of general facing arrangement, courtyard facings, street facings, construction systems and material types. Bey Residence and Aynur Hanım Residence are analyzed in terms of natural lighting in the fifth section. Evaluation, results and suggestions are given in the sixth section.