Investigation of bar cropping
- Tez No: 5395
- Danışmanlar: DOÇ. DR. R. ORHAN YILDIRIM
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Talaşsız kesme, kütük üretimi, talaşsız çubuk kesme. iv, Cropping, billet production, bar cropping. Ill
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 149
Özet
ÖZET TALAŞSIZ ÇUBUK KESME İŞLEMİNİN İNCELENMESİ KALELİ, M. Serdar Yüksek Lisans Tezi, Makina Müh. Bölümü Tez Yöneticisi: Doç. Dr. R. Orhan Yıldırım Şubat 1989, 123 sayfa Talaşsız çubuk kesme işlemi ayrıntılı olarak incelenmiş ve çubuk kalitesini etkileyen faktörler bir dizi deneyle belirlenmiştir. Test edilen malzemeler, alüminyum, pirinç ve iki ayrı tip düşük karbonlu çeliktir. Düşük hızda talaşsız çubuk kesme işlemi, basma konumunda çalıştırılan bir çekme cihazı yardımı ile gerçekleştirilmiştir. Yük-yol eğrileri elde edilmiş ve bunlara karşılık gelen iş miktarları hesaplanmıştır. Talaşsız çubuk kesme parametrelerinin kütük kalitesine olan etkileri, uzunluk ve çapsal uygunluk ve diklik cinsinden belirlenmiştir. Ç 1030 (SAE 1030) çelik için en iyi deneysel talaşsız çubuk kesme koşulları bulunmuştur. Kesilen kütüklerin durumlarını gösteren fotoiraflar da verilmiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT INVESTIGATION OF BAR CROPPING KALELİ, M. Serdar M.S. in Mechanical Eng. Supervisor: Assoc. Prof. Dr. R. Orhan Yıldırım February 1989, 123 pages The cropping process is examined in detail and the factors affecting the billet quality are determined through a series of experiments. Materials tested are aluminium, brass and two different types of low-carbon steel. Slow-speed cropping is applied by employing a tensile-testing machine in compression mode. The load- penetration curves are obtained and the corresponding spent works are evaluated. The effects of cropping parameters on billet quality are determined in terms of the length and diametral consistencies and squareness. The optimum experimental cropping conditions are found for Ç 1030 (SAE 1030) steel. The photographs illustrating the conditions of the cropped billets are also given.