Solar heating of buildings under Turkey's meteorological conditions
  1. Tez No: 5393
  2. Yazar: MOH'D AWAD
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ERSOY TAŞDEMİROĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Güneş enerjisi ısıtma sistemleri, teknik ve ekonomik analiz, optimizasyon, F-chart, optimum kollektör alanı, güneşten yararlanma yüzdesi, yatır ım geri ödeme oranı. -vı, Solar energy heating systems, technical-economic analysis, optimization, F-chart, optimum collector area, solar heating fraction, internal rate of return. -iv
  7. Yıl: 1989
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 142
Özet
ÖZET TÜRKİYE'NİN İKLİM ŞARTLARINDA BİNALARIN GÜNEŞLE ISITILMASI Awad, Moh'd Abdelhadı Mühendislik Fakültesi Makina Müh. Böl., Yüksek Lisans Tezi Tez Yöneticisi: Doç.Dr.Ersoy Taşdemiroğlu 120 sayfa, Şubat 1989. Türkiye'nin iklim şartlarında güneş enerjisi ısıtma sistemleri hem teknik hem de ekonomik yönlerden incelendi. P-chart modeline uygun bir güneş enerjisi ısıtma sisteminin teknik ve ekonomik analizi geliştirilen bir bilgisayar programı yardımıyla gerçekleştirildi. Sonuçlar üç değişik iklim bölgesindeki (Antalya, Ankara ve Kars) farklı ısı yüklü iki yaygın bina tipi için sunulmuştur. Ekonomik analizde, seçilen sistemlerin çalışma ömrü boyunca toplam para akışı“ömür boyu şimdiki değer”yön temi kullanılarak mukayese edildi. Güneş kollektörü. alanı, yıllık güneşten yararlanma oranı gibi tasarım parametre lerinin optimum değerleri, maksimum tasarruf sağlama şar tıyla belirlendi. Güneş enerjisi sistemine yapılan yatı rımın amorti süresi, yatırım getiri oranı ve toplam tasar rufun değerleri optimum şartlarda bulundu. En etkin karar sız ekonomik parametrelerin umulan aralıktaki değerleri için sistemin ver imindeki değişimler incelendi. -v-Teknik analizde, kollektör (eğim, F (Ta), F"U ), R R L depolama tankı (kollektör alanı metrekaresi başına hacmi), eşanjör (verimi ve birincil ve ikincil çalışma akışkanının akış hızı) ve tasarım ısı yükü (bina toplam ısı kaybı kat sayısı kere bina toplam alanı ve günlük ısıtma saati) gibi temel tasarım parametrelerin geçerli değerleri içinde sistemin verimine olan etkileri incelendi. Son olarak da, Türkiye'de güneş enerjisi sistemlerinin ekonomisi tartı şıldı.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT SOLAR HEATING OF BUILDINGS UNDER TURKEY'S METEOROLOGICAL CONDITIONS Awad, Moh'd Abdelhadx Faculty of Engineering Department of Mechanical Engineering, M.S. Thesis Supervisor: Assoc. Prof.Dr. Ersoy Taşdemiroglu 120 pages, February 1989 Solar heating systems under the climatic conditions of Turkey are studied from both technical and economics points of view. Technical-economic analysis of a solar heating system which obeys the f-chart model, is performed by using a developed computer program. The results are presented for two common prototype buildings with different heating loads located in three adverse climatic regions (Antalya, Ankara and Kars). In the economic analysis, cumulated cost flows of the selected systems are compared throughout the lifetime of the systems by using the“life-cycle present value”technique. Optimum design magnitudes such as collector area, yearly solar heating fraction, etc., are determined for the maximum life-cycle savings. Payback period of the capital invested in a solar system, internal rate of return, total saving are found for the optimum conditions. -iii-Variation of the system performance is studied within the forecastable range of changes of the most influential unstable economic parameters. In the technical analysis, effects of the primary design parameters such as collector (slope, F_(xa), F^U ), storage tank (its volume per square meter of collector area), heat-exchanger (effectiveness, and the flow rate of primary and secondary working fluid), and the design heating load (building overall heat loss coefficient and area product, and the number of heating hours per day), on the system performance are studied within the valid range of changes. Finally, the economics of the solar heating systems in Turkey is discussed.