Leptinin rat timpanik membran kronik perforasyonundaki etkisi
The effect of leptin on chronic perforation of rat tympanic membrane
  1. Tez No: 539554
  2. Yazar: MEHMET TOFAR
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. MEHMET YAŞAR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kulak Burun ve Boğaz, Otorhinolaryngology (Ear-Nose-Throat)
  6. Anahtar Kelimeler: Hayvan deneyi, Leptin, Rat, Timpanik membran perforasyonu, Yara iyileşmesi, Animal experimentation, Leptin, Rat, Tympanic membrane perforation, Wound healing
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Kayseri Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kulak Burun Boğaz ve Baş-Boyun Cerrahisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Amaç: Leptinin topikal uygulamadaki yara iyileşmesine olumlu etkisinin, rat timpanik membran kronik perforasyon modelinde etkili olup olmadığının histolojik ve klinik olarak araştırılması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Çalışmamızda Erciyes Üniversitesi Deneysel Araştırma Merkezi'nde üretilen, ağırlıkları 250-300 gr arasında değişen, 6 aylık, 42 adet sprague dawley cinsi erişkin dişi rat kullanıldı. Rat timpanik membranlarında termal hasar ile kronik perforasyon modeli oluşturuldu. 42 rat (84 kulak) daha sonra randomize olarak beş gruba ayrıldı. A grubuna (10 rat) topikal saline (Serum fizyolojik % 0.9, Eczacıbaşı, Türkiye), B grubuna (10 rat) topikal leptin (Leptin human 1 mg flakon, SİGMA-Life Science, Almanya), C grubuna (10 rat) topikal fosfat tampon çözeltisi (Phosphate Buffered Saline tablet-PBS tablet, SİGMA-Life Science, Almanya), D grubuna (10 rat) intraperitoneal leptin (Leptin human 1 mg flakon, SİGMA-Life Science, Almanya) verilmesi planlandı. E grubunda (2 rat) sham grubu olarak belirlendi ve perforasyon sonrası madde tatbik edilmedi. Çalışmanın anestezi aşamasında A ve B grubundan birer adet ratta kayıp yaşandı ve çalışma toplam 40 rat (80 kulak) ile tamamlandı. Sonrasında çalışma bitiminde rat timpanik membranları klinik olarak muayene edildi. Muayene sonrası ratlar sakrifiye edilerek timpanik membranları, subepitelyal kalınlık, fibroblast proliferasyonu, lökosit infiltrasyonu, neovaskülarizasyon gibi parametreler yönünden histopatolojik olarak değerlendirildi. Bulgular: Çalışmamızda topikal fosfat tampon çözeltisi verilen gruptan bir timpanik membran ve sham grubundan bir timpanik membran haricindeki tüm timpanik membran perforasyonlarının klinik olarak kapandığı görüldü. Çalışma grupları subepitelyal kalınlık derecelerinin oranları açısından karşılaştırıldığında; gruplar arasında anlamlı bir fark bulunamadı (p>0.05). Gruplar fibroblast proliferasyon derecelerinin oranları açısından karşılaştırıldığında; gruplar arasında anlamlı fark bulundu (p0.05). Sonuç: Leptinin sistemik ve/veya topikal kullanımı rat timpanik membran kronik perforasyon iyileşmesini olumsuz etkilemektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: The aim of present study was the clinical and histological investigation of the positive effect of topical leptin application on wound healing of rat tympanic membrane chronic perforation model. Materials and Methods: In our study, 42 adult female sprague dawley rats aged 6 months, produced at Erciyes University Experimental Research Center, weighing between 250-300 g were used. A chronic perforation model was established with thermal damage in rat tympanic membrane. Forty-two rats (84 ears) were then randomized into five groups. In group A (10 rats) topical saline (physiological saline solution 0.9% Eczacibasi, Turkey), in group B (10 rats) topical leptin (Leptin human 1 mg vial of Sigma-Life Science, Germany), in group C (10 rats) topical phosphate buffer solution (Phosphate Buffered Saline tablet, Sigma-Life Science, Germany), in group D (10 rats) intraperitoneal leptin (Leptin human 1 mg vial, Sigma-Life Science, Germany) were planned to be applied. Group E (2 rats) was designated as the Sham group and no substance was applied after perforation. During the anesthetic phase of the study, one rat from group A and one rat from group B were lost, and the study was completed with a total of 40 rats (80 ears). At the end of the study, rat tympanic membranes were clinically examined. After the examination, the rats were sacrificed and the tympanic membranes were histopathologically evaluated according to parameters such as subepithelial thickness, fibroblast proliferation, leukocyte infiltration and neovascularization. Results: In our study, it could be seen that all tympanic membranes except one tympanic membrane perforation in the group which topical phosphate buffer solution was given, and one tympanic membrane perforation from the Sham group were clinically closed. When the study groups were compared in terms of the proportion of subepithelial thickness grades; no significant difference was found between the groups (p> 0.05). When the groups were compared in terms of the proportion of fibroblast proliferation grades; significant difference was found between the groups (p 0.05). Conclusion: Systemic and / or topical administration of leptin adversely affects the recovery of chronic tympanic membrane perforation in rats.