Hisse senetleri fiyatlarının tahmininde yayınlanan finansal raporlardaki bilgilerin analizinin rolü
The role of the financial analysis of the financial information published in the financial statements for predicting stock prices
- Tez No: 539579
- Danışmanlar: DOÇ. DR. TOLGA ULUSOY
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Finansal analiz, hisse senedi fiyatları, finansal oranlar. 2018, 82 Sayfa, Financial analysis, stock prices, financial ratios. 2018, 82 Pages
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kastamonu Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 92
Özet
Bu çalışma, finansal analizin boyutlarını ve özelliklerini belirlemeyi, bir dizi finansal oranı test etme yoluyla hisse senedi fiyatlarını tahmin etmede finansal analizden nasıl faydalanacağını göstermeyi, Filistin Menkul Kıymetler Borsası'ndaki her bir sektöre ait hisse senedi fiyatlarını tahmin etmede ve piyasada yatırım yaparken yatırımcıların doğru kararlar vermesine yardımcı olmada kullanılabilecek nicel bir model oluşturmayı amaçlamaktadır. Bu oranlar, piyasanın her kesimi için en iyi modele ulaşmak için çoklu regresyon olarak bilinen istatistiksel teknik kullanılarak analiz edildi. Bu model şirketler ve Filistin Menkul Kıymetler Borsası kuruluşları için hisse senedi fiyatlarını tahmin etmek için kullanılan bir dizi finansal oranları kapsamaktadır. Sigorta sektörü için hisse senedi fiyatı üzerinde en etkili olan oranlar piyasa değerinin defter değerine olan oranı, hisse başına kazanç oranı (EPS) ve hisse başına defter değeri oranı olarak karşımıza çıkmaktadır. Bankacılık sektöründe ise, Sonuçlar sektördeki hisse senedi fiyatı üzerinde en etkili oranın defter değeri oranı, hisse başına defter değeri oranı ve cari oran olduğunu göstermiştir. Yatırım sektörü için, hisse senedi fiyatı üzerinde en etkili oranlar, piyasa değerinin defter değerine oranı, hisse başına kazanç oranı (EPS), özsermaye oranı getirisi ve hisse başına defter değeri oranlarıdır. Ayrıca, piyasa değerinin defter değerine oranı, fiyat kazanç oranı (P/E), mevcut borçların hisse senedi ve kar marjına oranı hizmet sektörü için hisse senedi fiyatı üzerinde en etkili oranlar olarak kabul edilmektedir.İmalat sektörü için hisse senedi fiyatı üzerinde en etkili oranlar, piyasa değerinin defter değerine olan oranı ve hisse başı defter değeri oranlarıdır. Bu çalışma, bir dizi finansal oranın hisse senedi fiyatlarını tahmin etmek amacıyla her bir sektör için kullanılabilir olduğu sonucuna ulaşmıştır. Çalışma ayrıca finansal listeler hazırlanırken daha dikkatli olunması gerektiğini, listelerin uluslararası muhasebe standartlarına göre hazırlanmasının zorunlu olduğunu ve yatırımcıların finansal yatırım kararları verirken finansal analiz listelerine güvenmelerini önermektedir.
Özet (Çeviri)
This study aims at identifying the dimensions of financial analysis, its characteristics and how to benefit from it in predicting stock prices through test a set of financial ratios and by forming a quantitative model that can depends on to forecast stock prices for each sector in the Palestinian securities exchange market, to help investors make proper decisions when they invest in the market. The ratios were analyzed using statistical technique known as multiple regressions to reach the best model for each segment of the market, which includes a range of financial ratios that can be used to predict the stock prices for companies and organizations in the Palestinian securities exchange market. The most effective ratio on the stock price for the insurance sector are the market value to book value ratio, the earnings per share(EPS) ratio and the book value per share ratio. Whereas, in banking sector, the results showed that the most effective ratio on the stock price for the sector are market value to book value ratio, the book value per share ratio and current ratio. And for the investment sector, the most effective ratio on the stock price for this sector are market value to book value ratio, the earnings per share(EPS) ratio, the return on equity ratio and book value per share ratio. Furthermore, the market value to book value ratio, the price to earnings ratio (P/E), the current liabilities to equity and the profit margin ratio are considered to be the most effective ratio on the stock price for the services sector. While the most effective ratio on the stock price for the manufacturing sector are market value to book value ratio and the book value per share ratio. This study concluded that it could rely on a set of financial ratios for each sector to predict the stock price, the study also recommended that the attention and caring when preparing the financial list must be increased, and to be prepared according to the international accounting standards, and that investors can rely on financial analysis of the lists when making financial investment decisions.