Sayokan sporcularına uygulanan kalistenik egzersizlerin esneklik, kuvvet ve denge yetileri üzerine etkisinin incelenmesi
Examination of the effect of calisthenic exercise on flexibility, strength and balance skills applied to sayokan athletes
  1. Tez No: 539613
  2. Yazar: SEDAT BOZLAK
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. GÖKHAN DELİCEOĞLU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Spor, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Sayokan, kalistenik egzersiz, Sayokan athletes, calisthenic exercise
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kırıkkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Antrenman ve Hareket Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 71
Özet
Araştırmada, Sayokan sporcularına uygulanan kalistenik egzersizlerin esneklik, kuvvet ve denge gelişimlerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Çalışmaya 20-24 yaş arası Kırıkkale ilindeki Kırıkkale Üniversitesi Sayokan Topluluğu erkek sporcularından toplam 20 kişi katılmıştır. Araştırma grubunu oluşturan deneklerin fiziksel uygunluk parametrelerine göre deney ve kontrol grubu olarak iki gruba ayrılmıştır. Araştırmaya katılan Sayokan Sporcularına kalistenik egzersizlerin esneklik, kuvvet ve denge yetileri üzerine etkisini belirlemek amacıyla vücut ağırlığı, yaş, boy uzunluğu, BİA analizleri, el pençesi kuvvet testi, uzan eriş ve spagot esneklik testleri, y balans ve aktif denge testleri uygulanmıştır. Araştırma grubundan elde edilen vücut ağırlığı, yaş, boy uzunluğu, BİA analizleri, el pençesi kuvvet testi, uzan eriş ve spagot esneklik testleri, y balans ve aktif denge testleri değişkenlerinin hesaplanmasında SPSS 17.0 paket programı kullanılmıştır. Sonuç olarak sayokancılara uygulanan kalistenik egzersizlerin denge ve esneklik değişkenlerini etkilemediği, postural salınım, medial lateral y-balance, kavrama kuvveti ve antropometrik özelliklerini etkilediği düşünülmektedir. Buna göre etkilenen değişkenlere göre bakıldığında kalistenik egzersizlerin core ve sırt bölgesindeki kuvvet gelişimini etkilediği sonucuna varılabilir.
Özet (Çeviri)
The research aims to investigate the flexibility, strength and balance developments of the caloric exercises applied to sayokan athletes. A total of 20 people participated in the work of Krnkkale University Sayokan Ensemble of Kirikkale in Kirikkale Province between 20-24 years. It is divided into two groups as experimental and control group according to the physical conformity parameters of the subjects that comprise the research group. Body weight, age, length length, bia analyses, hand Claw force test, reach and Spagot resiliency tests to determine the effect of caloric exercises on the flexibility, strength and balance skills of the Sayokan athletes involved in the research, y-balancing and active balance tests are applied. SPSS 17.0 Package program was used in calculating the body weight, age, length length, bia analyses, hand Claw force test, site and reach and Spaqat elasticity tests, y-balancing and active balance test variables obtained from the research group. As a result, the calisthenic exercises applied to the sayokan athletes are thought to affect the balance and flexibility of the variables, the postural oscillation, the medial lateral y-balance, the grip force and the anthropometric properties. Accordingly, according to the affected variables, it can be concluded that the calisthenic exercises affect the development of the core and the force in the back area.