Genç kadın yüzücülerde kinantropometrik profilin bacak kuvveti ve el kavrama kuvveti üzerine etkisi
Effect of kinanthropometric profile of young female swimmers on leg strengh and hand grip strength
  1. Tez No: 539614
  2. Yazar: İBRAHİM CAN NEFESOĞLU
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ORHAN BAŞ
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Anatomi, Spor, Anatomy, Sports
  6. Anahtar Kelimeler: Antropometri, Yüzme, El Kavrama Kuvveti, Bacak Kuvveti, Anthropometry, Swimming, Handgrip Strength, Leg Strength
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Beden Eğitimi ve Spor Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 52
Özet
Amaç: Morfolojik yapı ve antropometrik değerler sportif performansı ve başarıyı etkileyen önemli parametrelerdir. Bu öğeler ile birlikte temel motorik özelliklerin sportif başarı ile olan ilişkisi göz ardı edilemeyeceği gibi birçok branş açısından kuvvet özelliği ön şart olarak kabul edilmektedir. Fiziksel yapı ve kuvvet arasındaki korelasyonu değerlendirmek amacıyla çalışmamızda genç kadın yüzücülerde kinantropometrik profilin bacak kuvveti ve el kavrama kuvveti üzerine etkisini incelemeyi hedefledik. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Ordu Üniversitesi Klinik Araştırmalar Etik Kurulunun 10.08.2017 tarih ve 91 sayılı onay kararı alındıktan sonra başlandı. Üzerinde antropometrik ölçüm yapılan sporcular bölgemizde bulunan lisanslı sporculardır. Ölçümlere başlamadan önce her sporcuya ve antrenörüne çalışma hakkında detaylı bilgi verildi ve akabinde gönüllü olur formu imzalatıldı. Çalışmaya katılan sporcular 9-14 yaş aralığında olup ölçümler antrenman saatinden önce havuzda antrenörlerin nezaretinde her sporcu on-onbeş dakikalık süre alan zaman zarfında tamamlandı. Bulgular: Sporcuların Boy, kilo, ağırlık ölçümleri alındıktan sonra antropometrik set ile çevre, çap, genişlik ve uzunluk ölçümleri olmak üzere her sporcudan toplam yirmi dört antropometrik ölçüm alındı daha sonra el ve ayak dinamometresi kullanılarak sporcuların el kavrama ve bacak kuvveti ölçüldü. Veriler istatistiksel olarak değerlendirildi. Sonuç: Çalışmada alınan ölçüm değerleri için öncelikle Kolmogrov-Smirnow testi ile normallik varsayımı kontrol edildi (P>0.05). Ölçüm değerleri arası ilişki düzeyleri Pearson korelasyon katsayısı ile belirlendi. Araştırma bulguların, ortalama, standart sapma olarak verildi. Tüm istatistiksel hesaplamalar SPSS 22,0 V. İstatistik Paket programda yapıldı. Analizlerin sonucunda tüm antropometrik verilerin el pençe kuvveti ve bacak kuvveti ile aralarında pozitif korelasyon tespit edildi.
Özet (Çeviri)
Aim: Morphologic structure and anthropometric values are significant parameters affecting sporting performance and success. Together with these elements, just as the correlation of basic motor properties with sporting success cannot be ignored, strength properties are accepted as a precondition in many branches. In our study with the aim of assessing the correlation between physical structure and strength, we aimed to investigate the effect of the kinanthropometric profile of young female swimmers on leg strength and hand grip strength. Material and Method: The study began after receiving permission from Ordu University Clinical Research Ethics Committee dated 10.08.2017 and numbered 91. Sportspeople with anthropometric measurements performed were licensed sportspeople from our region. Before beginning the measurements, each sportsperson and trainer were given detailed information about the study and then signed a voluntary consent form. Results: The sportspeople participating in the study were in the 9-14 years age group, with measurements performed before training at the swimming pool in a fifteen minute duration under the observation of the trainer. After the height and weight measurements were taken, the anthropometric set measurements of circumference, diameter, width and length, a total of twenty four anthropometric measurements for each sportsperson, were taken. Later a hand and foot dynamometer was used to measure the hand grip and leg strength of each sportsperson. Data were assessed statistically. Conclusion: The measurement values obtained in the study were first checked for the assumption of normality with the Kolmogorov-Smirnov test (P>0.05). The correlation levels between the measurement values were determined with the Pearson correlation coefficient. The research data are given as mean and standard deviation. All statistical calculations were completed with the SPSS 22,0 v statistical program. The results of the analyses found that all anthropometric data had positive correlations with hand grip strength and leg strength.