Diyabet takip ve tedavisinde diyabet tedavi ve bakım standartlarına uyumun değerlendirilmesi ve hastaların farkındalık durumu
Evaluation of compliance of diabetic treatment and management standards in diabetes treatment and follow up and the awareness of patients
  1. Tez No: 539663
  2. Yazar: ORÇUN YAŞMUT
  3. Danışmanlar: DOÇ. MİNE ADAŞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Endokrinoloji ve Metabolizma Hastalıkları, Endocrinology and Metabolic Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Diabetes Mellitus, Komplikasyon, İlişkili Faktörler, Farkındalık, Diyabet regülasyonu, Diabetes Mellitus, Complication, Related Factors, Awareness, Diabetes
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: İstanbul Okmeydanı Eğitim. ve Araştırma. Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: İç Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 72
Özet
Giriş: Diyabet insülin hormonunun eksikliği veya etkisizliği sonucu oluşan, ömür boyu süren bir hastalıktır. Diyabet tedavisinde amaç kan şeker regülasyonunu sağlayarak hem kişinin yaşam kalitesini yüksek tutmak hem de uzun dönem komplikasyonların gelişimini önlemektir. Amaç: Bu çalışmada, diyabet regülasyonunu ve hastalığın sonucunda oluşabilecek komplikasyonların gelişmesine sebep olan sosyodemografik özellikler incelendi. Bu komplikasyonları ve hastaların kendi farkındalık durumlarını ve diğer kan şeker regülasyonuna etki eden faktörleri ölçerek diyabet hastalarının regülasyon durumu ile komplikasyon ve farkındalık durumlarını karşılaştırmayı hedefledik. Gereç ve Yöntem: Sağlık Bilimleri Üniversitesi Okmeydanı Eğitim ve Araştırma Hastanesi Endokrinoloji, Diyabet ve İç Hastalıkları Polikliniklerine başvuran toplam 216 diyabet tanılı 18 yaşından büyük hastaya anket formu uygulandı. Sosyodemografik veriler, farkındalık seviyeleri, hastalık regülasyonu ile ilişkili değerler ve etki eden faktörler ve komplikasyonlar ile ilgili verileri analiz edildi. Bulgular: Hastaların %58.7'si kadın, %41.3'ü erkekti. %70.8 hastanın 50 yaş üzerinde olduğu saptandı. Hastaların %26.3 ü herhangi bir okul mezunu değildi ve %49'u ilkokul mezunuydu. Hastaların %48.6'sı 2000 TL ve altında gelir düzeyine sahipti. HbA1C hedefte olan hasta oranı %30.5 olarak saptandı. İnsülin kullanan hasta oranı %54.6 olarak bulundu. Çalışmamızda retinopati olan grubun HbA1C ortalamaları olmayanlara göre anlamlı olarak yüksek bulunmuştur ancak nefropati olan ve olmayan hastalarla HbA1C düzeyleri arasında anlamlı bir farklılık saptanmamıştır. Hedefte olmayan HbA1C grubunun farkındalık puan ortalamaları hedefte olanlara göre anlamlı olarak düşük bulunmuştur. Sonuç: Diyabet regülasyonunu etkileyen faktörlerin belirlenmesi, komplikasyonların varlığı ve farkındalık düzeyleri diyabet takip ve tedavisinde önemli rol oynamaktadır.
Özet (Çeviri)
Introduction: Diabetes is a lifelong disease caused by deficiency or ineffectiveness of insulin hormone. The aim of diabetes treatment is to keep blood sugar regulated thus improving quality of life and to prevent the development of long-term complications. Objective: In this study, the sociodemographic characteristics that cause diabetes regulation and the complications that may occur as a result of the disease are examined. We aimed to compare the regulation of diabetes and complications and awareness by determining the complications, awareness of patients and the other factors that affect the regulation of diabetes. Material and Method: A questionnaire form was applied to 216 diabetic patients older than 18 years old who applied to Endocrinology, Diabetes and Internal Medicine outpatient clinics of Okmeydani Education and Research Hospital. Data on sociodemographic information, awareness levels, the values and factors effecting the disease regulation and complications were analyzed. Results: 58.7% of the patients were female and 41.3% were male. 70.8% of the patients were over 50 years old. 26.3% of the patients didn't have any graduation and 49% were primary school graduates. 48.6% of the patients had income level of 2000TL and below. The rate of patients with HbA1C targeted was 30.5%. The rate of patients using insulin was 54.6%. In our study, the mean HbA1C of the retinopathy group was found to be significantly higher than that of the non-retinopathy patients, but there was no significant difference between HbA1C levels and nephropathy. The awareness points of the HbA1C group, which were not in the target, were significantly lower than the ones in the target group. Conclusion: Determining the factors affecting diabetes regulation, presence of complications and awareness levels play an important role in the follow-up and treatment of diabetes.