Gebeliğin sorunlarından olan bulantı kusmanın keton pozitifliğine ve gıda tüketimine göre değerlendirilmesi
Evaluation of nausea and vomiting which is problems of pregnancy considering ketone positivity and food consumption
- Tez No: 539664
- Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. SABİHA ZEYNEP AYDENK KÖSEOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: bulantı, kusma, beslenme, keton pozitifliği, gebelik
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Haliç Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 77
Özet
GEBELİĞİN SORUNLARINDAN OLAN BULANTI KUSMANIN KETON POZİTİFLİĞİNE ve GIDA TÜKETİMİNE GÖRE DEĞERLENDİRİLMESİ Bu çalışma, Ocak 2017-Mayıs 2018 tarihleri arasında İstanbul'da Cerrahpaşa Kadın Doğum polikliniğine gelen 18-40 yaş aralığındaki işitme ve anlama problemi olmayan gönüllü 85 gebe üzerinde yapıldı. Araştırmaya katılan bireylerin genel bilgileri, sağlık durumları, antropometrik ölçümleri, besin tüketim sıklığı ve besin tüketim kayıtlarını incelemek için yüz yüze soruşturma yöntemi kullanılarak anket (EK 2) uygulandı. Gebelikte bulantı kusma sorunu olan kadınların keton pozitifliğine göre değerlendirilmesi ve buna göre beslenme alışkanlıkları gözlemlendi ve bulantı kusma yaşayan gebelerde keton pozitifliğine baktığımızda istatistiksel açıdan anlamlı bir ilişi bulunmuşur (p= 0,001). Bu çalışmaya göre gebelikte görülen bulantı kusmanın görüldüğü hastalarda keton pozitifliği görülme oranın fazla olduğu gözlendi. Gebelikte bulantı kusmanın tedavisinde ilaç ve psikoterapi tedavilerinin yanında, diyet tedavisi, hipnoz tedavisi, akupunktur tedavisi, bitkisel tedavi gibi birçok tedavi uygulanmaktadır. Gebelikte bulantı kusmanın tedavisinde keton pozitifliğinin kesin tedavi için daha çok çalışma ve veriye ihtiyaç vardır.
Özet (Çeviri)
EVALUATION OF NAUSEA and VOMITING WHICH is PROBLEMS OF PREGNANCY CONSIDERING KETONE POSITIVITY and FOOD CONSUMPTION This study was conducted with 85 subjects voluntarily participating in the study between January 2017 and May 2018 who did not have a hearing and comprehension problem between 18-40 years old who came to Cerrahpaşa Obstetrics and Gynecology Clinic in Istanbul. A sample of the study was formed. A survey (Appendix 2) was conducted using the face-to-face survey method to examine the general information, health status, anthropometric measures, food consumption frequency and food consumption records of the subjects participating in the study. Individuals with nausea and vomiting in pregnancy were assessed according to ketone positivity and nutritional status was observed accordingly.