Üniversite öğrencilerinin sosyal görünüş kaygı düzeyleri ile sağlıklı yaşam becerileri ve sağlıklı beslenme tutumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesi
Evaluation of the relationship between university students social appearance anxiety levels and their healthy life skills and healthy nutritional attitudes
- Tez No: 950711
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ HACER ALATAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Beslenme ve Diyetetik, Nutrition and Dietetics
- Anahtar Kelimeler: Sosyal görünüş kaygısı, sağlıklı yaşam becerileri, sağlıklı beslenme tutumu, beslenme bilgisi, üniversite öğrencileri, Social physique anxiety, healthy lifestyle skills, attitude toward healthy eating, nutrition knowledge, university students
- Yıl: 2025
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Üsküdar Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Beslenme ve Diyetetik Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 197
Özet
Bu çalışmanın amacı: Üniversite öğrencilerinin sosyal görünüş kaygı düzeyleri ile sağlıklı yaşam becerileri ve sağlıklı beslenme tutumları arasındaki ilişkinin değerlendirilmesidir. Gereç ve Yöntem: Katılımcılara sosyo-demografik veri formu, Sosyal Fizik Kaygı Envanteri (SFKE), Sağlıklı Yaşam Becerileri Ölçeği (SYBÖ), Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) ve Beslenme Bilgi Ölçeği (BBÖ)'nden oluşan anket çevrimiçi uygulanmıştır. Veriler SPSS 25.0 (IBM SPSS Statistics 25 software (Armonk, NY: IBM Corp.) paket programıyla analiz edilmiştir. Bulgular: Çalışmaya katılan 375 katılımcının %57,1'i kadın, %42,9'u erkektir. Katılımcıların %44,8'i 21-25 yaş, %41,1'i ise 18-20 yaş aralığındadır. Katılımcıların BKİ ortalamaları 22,78 ± 3,82 kg/m²'dir. Katılımcıların %73,6'sının BKİ değerleri normal sınırlarda yer almaktadır. Sosyal Fizik Kaygı Envanteri (SFKE) toplam puan ortalaması 32,72±7,94 olup, sosyal fizik kaygı düzeyleri düşüktür. Sağlıklı Yaşam Becerileri Ölçeği (SYBÖ) toplam puan ortalaması 66,67±12,62 olup, sağlıklı yaşam becerileri yüksektir. Sağlıklı Beslenmeye İlişkin Tutum Ölçeği (SBİTÖ) toplam puan ortalaması 67,84±9,66 olup, sağlıklı beslenme tutumları yüksektir. Beslenme Bilgi Ölçeği (BBÖ) toplam puan ortalaması 80,88±17,3 olup, orta düzeydedir. Katılımcıların SFKE'nin ''Fiziksel Görünüm Rahatsızlığı'' alt boyut puanı arttıkça, SBİTÖ ''Olumlu Beslenme'' alt boyut puanında %16,7'lik azalma saptanmıştır. SFKE'nin ''Olumsuz Değerlendirilme Beklentisi'' alt boyut puanı arttıkça, SBİTÖ ''Beslenmeye Yönelik Duygu'', ''Kötü Beslenme'' alt boyut ve ''SBİTÖ Toplam'' puanlarında sırasıyla %11,2, %19,9 ve %11,5'luk azalma saptanırken, SYBÖ ''Sağlığa Verilen Önem'' alt boyut ve BBÖ puanlarında %13,3'lük azalma saptanmıştır. SFKE'nin ''SFKE Toplam'' puanları arttıkça, SBİTÖ ''Kötü Beslenme'' alt boyut ve ''SBİTÖ Toplam'' puanlarında %14,7'lik azalma saptanırken, SYBÖ ''Sağlığa Verilen Önem'' alt boyut puanında %12'lik azalma saptanmıştır. SYBÖ'nün ''Sağlıkla İlgili Kaynaklara Ulaşma'' alt boyut puanı arttıkça, SBİTÖ ''Olumlu Beslenme'' alt boyut puanında %21,9'luk artma saptanmıştır. SYBÖ ''Sağlık Önceliği'' alt boyut puanı arttıkça, SBİTÖ ''Beslenme Hakkında Bilgi'' alt boyut puanında %25,9'luk artma saptanmıştır. ''SYBÖ Toplam'' puanları arttıkça, SBİTÖ ''Olumlu Beslenme'' puanında %26,5'luk artma saptanmıştır. BBÖ puanı arttıkça, SYBÖ ''Sağlığa Verilen Önem'' ve ''Sağlık Önceliği'' puanlarında sırasıyla %23,7, %29,9'luk artma saptanırken, SBİTÖ ''Beslenme Hakkında Bilgi'', ''Kötü Beslenme'' ve ''SBİTÖ Toplam'' puanlarında sırasıyla %41,5, %24 ve %33,2'lik artma saptanmıştır. Sonuç: Katılımcıların sosyal fizik kaygı düzeyleri, sağlıklı yaşam becerileri, sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ve beslenme bilgisi ile çok zayıf düzeyde negatif yönlü bir ilişki içerisindedir. Sağlıklı yaşam becerileri, sağlıklı beslenmeye ilişkin tutum ve beslenme bilgi düzeyleri pozitif yönlü bir ilişki içerisindedir.
Özet (Çeviri)
The Aim Of The Study: To evaluate the relationship between university students' levels of social physique anxiety and their healthy lifestyle skills and attitudes toward healthy eating. Materials and Methods: An online questionnaire was administered to the participants, which included a socio-demographic data form, the Social Physique Anxiety Inventory (SPAI), the Healthy Lifestyle Skills Scale (HLSS), the Attitude Scale Toward Healthy Eating (ASHE), and the Nutrition Knowledge Scale (NKS). The data were analyzed using SPSS 25.0 (IBM SPSS Statistics 25 software, Armonk, NY: IBM Corp.). Findings: Among the 375 participants, 57.1% were female and 42.9% were male. Participants were mostly between the ages of 21–25 (44.8%) and 18–20 (41.1%). The average BMI of the participants was 22.78 ± 3.82 kg/m², and 73.6% of them had BMI values within the normal range. The average total score of the Social Physique Anxiety Inventory (SPAI) was 32.72 ± 7.94, indicating low levels of social physique anxiety. The average total score of the Healthy Lifestyle Skills Scale (HLSS) was 66.67 ± 12.62, indicating high healthy lifestyle skills. The average total score of the Attitude Scale Toward Healthy Eating (ASHE) was 67.84 ± 9.66, reflecting a positive attitude toward healthy eating. The average total score of the Nutrition Knowledge Scale (NKS) was 80.88 ± 17.3, indicating a moderate level of nutritional knowledge. As the score of the“Physical Appearance Discomfort”subdimension of the SPAI increased, the“Positive Nutrition”subdimension score of the ASHE decreased by 16.7%. As the“Expectation of Negative Evaluation”subdimension of the SPAI increased, there was a decrease of 11.2%, 19.9%, and 11.5% in the“Emotion Toward Nutrition”,“Poor Nutrition”, and“ASHE Total”scores, respectively. Additionally, a 13.3% decrease was observed in both the“Importance Given to Health”subdimension of the HLSS and the NKS score. As the“SPAI Total”score increased, there was a 14.7% decrease in both the“Poor Nutrition”subdimension and the“ASHE Total”score, and a 12% decrease in the“Importance Given to Health”subdimension of the HLSS. As the“Access to Health Resources”subdimension of the HLSS increased, the“Positive Nutrition”subdimension of the ASHE increased by 21.9%. As the“Health Priority”subdimension of the HLSS increased, the“Knowledge About Nutrition”subdimension of the ASHE increased by 25.9%. As the“HLSS Total”score increased, the“Positive Nutrition”score of the ASHE increased by 26.5%. As the NKS score increased, the“Importance Given to Health”and“Health Priority”subdimension scores of the HLSS increased by 23.7% and 29.9%, respectively. Moreover, the“Knowledge About Nutrition”,“Poor Nutrition”, and“ASHE Total”scores increased by 41.5%, 24%, and 33.2%, respectively. Conclusion: Participants' social physique anxiety levels have a very weak negative correlation with healthy lifestyle skills, attitudes toward healthy eating, and nutrition knowledge. In contrast, healthy lifestyle skills, attitudes toward healthy eating, and nutrition knowledge levels are positively correlated with each other.