Myrtus communıs (mersin) bitkisinin üriner sistem taş hastalığı üzerine etkisinin incelenmesi
Antiurolithiasis activity of myrtus communis extract against ethylene glycol induced renal calculii in rat
- Tez No: 539710
- Danışmanlar: PROF. DR. GÖKSEL ŞENER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: etilen glikol, böbrek hasarı, myrtus communis, oksidatif DNA hasarı, kristalüri, Ethylene glycol, kidney damage, myrtus communis, oxidative DNA damage, crystalluria
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Amaç: Üriner sistem taş hastalığı (USTH), böbrek fonksiyon bozukluğuna ve kalıcı renal hasara yol açabilen önemli bir ürolojik hastalıktır. Bu çalışmada, Myrtus communis (MC) bitkisinin taş oluşumunu engelleyici ve taşa bağlı hasara karşı tedavi edici etkilerinin incelenmesi amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: Üç aylık erkek, 250-300 g ağırlığında 32 adet Wistar albino sıçan randomize edilerek kontrol, etilen glikol (EG), MC koruyucu tedavili ve MC tedavili olmak üzere dört gruba (n=8) ayrılmıştır. Taş hastalığı modeli için sıçanlara %0,75 EG içeren içme suyu 8 hafta süre ile verilmiştir. Çalışma sonunda hayvanlar metabolik kafeslere alınarak idrarda kalsiyum, oksalat, sitrat ve kreatinin tayinleri için 24 saatlik idrar örnekleri toplanmıştır. Böbrek dokularında histolojik incelemeler ile osteopontin, N-asetil-β-glukozaminidaz (NAG), myeloperoksidaz (MPO), kaspaz-3 aktivitesi, oksidatif DNA hasarı (8-OHdG) tayinleri yapılmıştır. Bulgular: 24 saatlik idrar örneklerinde EG grubunda kalsiyum, sitrat ve kreatinin düzeyleri azalırken, oksalat düzeyleri artmış, tedavi gruplarında ise kontrol seviyelerine geri dönmüştür. Dokuda MPO, 8-OHdG, kaspaz-3 ve NAG aktivitesi anlamlı olarak artmış ve iki tedavi grubunda da bu değişiklikler geri çevrilmiştir. Histolojik bulgular da biyokimyasal bulguları desteklemiştir. Sonuç: Myrtus communis koruyucu veya tedavi edici ajan olarak kullanıldığında, muhtemelen antioksidan özellikleri ile kristal formasyon ve agregasyonu nedeniyle oluşan kristalüri ve böbrek hasarını önleyebilir. Böylece MC, oksidatif böbrek hücre hasarı ve böbrek taşı oluşumunu önlemede klinik bir uygulama alanına sahip olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: Urinary system stone disease (USSD) is an important urological disease that can lead to renal dysfunction and permanent renal damage. In this study, we evaluated the preventive and curative effects of Myrtus communis (MC) extract on USSD in rats. Materials and metods: Thirty-two Wistar albino rats of 3 months-old were randomized and divided into 4 groups (n=8); control (C), ethylene glycol (EG), EG+preventive MC, EG+curative MC extract groups. USSD was induced by adding 0.75% EG to drinking water of rats for 8 weeks. At the end of the experiment, 24-hour urine was collected to analyze calcium, citrate, and creatinine levels. In kidney tissues, histological analyses and osteopontin, N-acetyl-β-glucosaminidase (NAG), myeloperoxidase (MPO), caspase-3 activity, oxidative DNA damage (8-OHdG) levels were measured. Results: In 24-hour urine samples, calcium, citrate and creatinine levels were decreased in the EG group, while oxalate levels increased and in the treatment groups these parameters returned to control levels. MPO, 8-OHdG, caspase-3 and NAG activity were significantly increased in tissue and these changes were reversed in both treatment groups. Histological findings also supported biochemical findings. Conclusion: Myrtus communis can prevent crystalluria and kidney damage due to crystal formation and aggregation, when used as either a preventive or therapeutic agent probably through antioxidant properties. Thus, MC might have clinical implications in preventing oxidative renal cell injury and ultimately kidney stone formation.