Postmenapozal kadınlarda serum fetuin-A düzeylerinin değerlendirilmesi
- Tez No: 539739
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ GÖKÇE ANIK İLHAN
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
- Anahtar Kelimeler: menapoz, metabolik sendrom, osteoporoz, fetuin-A, Menopause, metabolic syndrome, osteoporosis, fetuin-A
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 118
Özet
Amaç: Metabolik sendrom, insülin direnci, abdominal obezite, glukoz intoleransı, diyabetes mellitus, dislipidemi, hipertansiyon ve koroner arter hastalığı gibi bileşenlerle ilişkili sistemik bir endokrinopatidir. Fetuin-A insanda başlıca karaciğerden sentezlenen ve serumda bulunan bir glikoproteindir. Artmış fetuin-A düzeyleri obezite, metabolik sendrom (MetS) ve tip 2 diyabetes mellitus gibi pek çok durum ile ilişkilendirilmiştir. Bu çalışmanın amacı postmenapozal kadınlarda Fetuin-A düzeyi ile klinik ve metabolik parametreler arasındaki ilişkiyi incelemektir. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya Marmara Üniversitesi Tıp Fakültesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği polikliniklerine başvuran 80 postmenapozal hasta yazılı onamları alındıktan sonra dahil edildi. Çalışmaya dahil edilen hastaların sistemik hastalıkları bulunmamaktadır. Metabolik sendrom tanısı Uluslararası Diyabet Federasyonu tanımı kullanılarak konuldu. Postmenapozal kadınlar metabolik sendromun bulunmasına göre MetS+ ve MetS – olarak iki gruba ayrıldı. Klinik, metabolik parametreler ve Fetuin-A seviyeleri her iki grup arasında karşılaştırıldı. Bulgular: Her iki grup arasında yaş, menapoz süresi, gravida, parite, vücut kitle indeksi, LDL, total kolesterol ve hemoglobin değerleri arasında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Met S+ olan grupta bel-kalça oranı ve sistolik ve diyastolik kan basınçları, HOMA-IR, trigliserit ve fetuin-A düzeyleri istatistiksel olarak anlamlı daha yüksek tespit edildi. HDL kolesterol değerleri MetS- olan grupta MetS+ olan grup ile karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı daha yüksekti. Her iki grup kemik mineral yoğunluğu açısından karşılaştırıldığında istatistiksel olarak anlamlı bir fark izlenmedi. Sonuç: Postmenapozal hastalarda metabolik sendrom olan grupta, metabolik sendrom olmayan grup ile karşılaştırıldığında Fetuin- A seviyeleri daha yüksek saptanmıştır.
Özet (Çeviri)
Objective: Metabolic syndrome is a systemic endocrinopathy associated with insulin resistance, abdominal obesity, glucose intolerance, diabetes mellitus, dyslipidemia, hypertension and coronary artery disease. Fetuin-A is a glycoprotein found in human and synthesized mainly from the liver. High levels of fetuin-A have been associated with many conditions such as obesity, metabolic syndrome and type 2 diabetes mellitus. The aim of this study is to evaluate the relationship between Fetuin-A levels and clinical and metabolic parameters in postmenopausal women. Materials and Methods: This study included 80 postmenopausal women who admitted to the outpatient clinics of the Marmara University Faculty of Medicine, Department of Obstetrics and Gynecology, after obtaining written informed consent from all participants. All selected subjects had no systemic disease. Diagnosis of metabolic syndrome was made according to the International Diabetes Fedaration definition. Postmenopausal women were divided into two groups based on the presence of metabolic syndrome as MetS+ and MetS-. Clinical, metabolic parameters and Fetuin-A levels were compared between the two groups. Results: There was no statistically significant difference between the groups in terms of age, menopause duration, gravida, parity, body mass index, LDL and total cholesterol and hemoglobin levels. Comparison of group means showed significantly higher values for WHR, systolic an diastolic blood pressures, HOMA-IR, triglyceride and Fetuin-A levels in the MetS+ group. HDL cholesterol was significantly higher in the MetS- group than the MetS+ one. There was no statistically significant difference between two groups in terms of bone mineral density. Conclusion : Fetuin-A levels were significantly higher in the MetS+ group compared with the MetS- one in postmenopausal women.