Aile hekimlerinin çocukluk çağı idrar yolu enfeksiyonları konusundaki bilgi ihtiyaçlarının karşılanmasında e-posta ve sınıf eğitimlerinin karşılaştırılması
The comparison of family doctors e-mail and classroom training in meeting the information needs for childhood urban tract infections in childhood
- Tez No: 539740
- Danışmanlar: DOÇ. DR. MEMNUNE ÇİĞDEM APAYDIN KAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Geleneksel sınıf eğitimi, uzaktan eğitim, çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Marmara Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 69
Özet
Amaç: Bu çalışmamızın amacı İstanbul'da aile hekimlerinin çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili bilgi ihtiyaçlarının karşılanmasında e-posta ve geleneksel sınıf eğitiminin etkisini karşılaştırmaktır. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya ulaşılan 146 aile hekimine çocukluk çağında idrar yolu enfeksiyonlarının tanısı, tedavisi, profilaksisi ve sevk koşulları ile yeterlik algısı ve bilgi ihtiyaçlarını değerlendiren bir anket uygulanmıştır. Bu ankette konuyla ilgili eğitim almak isteyen 100 hekim yaş, cins, uzmanlık eğitimi, mesleki deneyim durumlarına göre randomize bir şekilde e-mail(n=42) ve geleneksel sınıf eğitimi(n=36) olmak üzere 2 gruba ayrılmıştır. E-mail grubunda eğitimler 6 hafta sürmüş ve haftada iki kez olmak üzere hekimlere e-mail ile powerpoint sunu şeklinde eğitim materyalleri gönderilmiştir. Geleneksel sınıf eğitimi her bir hekim için bir kez olmak üzere powerpoint sunu şeklinde bir eğitimden oluşmaktadır. Eğitim öncesinde ve sonrasında çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu ile ilgili pretest ve posttest yapılarak eğitimlerin etkinliği değerlendirilmiş, eğitimler hakkında geri bildirim alınmıştır. Bulgular: Her iki grubun yaş, cinsiyet, medeni durum, uzmanlık durumu, mezuniyet yılı, birinci basamakta çalışma süresi, son üç ayda tanı koydukları çocuk İYE sayısı, üst basamağa sevk sayısı açısından birbirine benzerdir (herbiri için p>0,05). Her iki grupta yeterlik algı puanlarındaki değişimlerde ve eğitim öncesi ve sonrasında toplam puanda anlamlı bir artış saptanmıştır (p=0,0001). Çocuklarda idrar yolu enfeksiyonu bulgularını tanıyabilme, idrar stripi sonuçlarını yorumlayabilme, tedavi yapabilme konularında kendilerini yeterli hissedenlerin sayısı her iki grupta da eğitim sonrası değişmemiştir (herbiri için p>0,05). Her iki grupta da çocuklarda İYE için riskli bireyleri saptayabilme, komplikasyonları hakkında yeterli bilgiye sahip olma, tanı ve tedavi rehberlerini kullanabilme, sevk zamanını bilme, direnç gelişen antibiyotikler konusunda bilgi sahibi olma, tekrarlayan idrar yolu enfeksiyonu varlığında ne yapmam gerektiğini bilme konularında kendilerini yeterli hissedenlerin sayısı eğitim sonrasında artmıştır. Sınıf eğitimi grubunda eğitim sonrasında daha fazla kişi idrar sedimentinin mikroskopik değerlendirmesini yapabilme konusunda kendini yeterli hissettiğini bildirmiştir (p0,05), fakat uzman olmayan aile hekimlerinin uzman olanlara göre daha fazla puan artışı gösterdiği saptanmıştır (p=0,043) . Sonuç: Bizim çalışmamızda hem geleneksel sınıf eğitiminin hem de e-mail yoluyla yapılan eğitimin aile hekimlerinin yeterlik algısını arttırdığı fakat araştırmaya katılan hekimlerin geleneksel sınıf eğitiminden daha memnun kaldığı saptanmıştır. Bunun nedeninin iletişim becerilerinin sınıf eğitiminde iyi kullanılması, fakat e-mail eğitimlerine yeteri kadar aktarılamaması olabilir.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of this study; To compare the effect of e-mail and traditional classroom education to meet the needs information about urinary tract infections in children of family physicians in Istanbul. Materials and Methods: A total of 146 family physicians who were reached in the study were administered a questionnaire evaluating the diagnosis, treatment, prophylaxis and referral conditions, proficiency perception and information needs of urinary tract infections in children. A total of 100 family physicians who wanted to participate in the study were divided into two groups as e-mail(n=42) and traditional classroom education (n=36) in a randomized way according to their age, gender, specialty training and professional experience. E-mail group were sent powerpoint presentation training materials by e-mail twice a week for 6 weeks. Traditional classroom training consists of an education in the form of PowerPoint presentations, including once for each physician. Before and after the training, the effectiveness of the training was evaluated by making pretest and posttest in urinary tract infection in children and feedback was received about the training. Findings: In this study, we found that both training methods increase the perception of qualification. Both groups were age, sex, marital status, professional status, year of graduation, while working in primary care, uti number of children they diagnosed within the last three months, were similar (each one p>0,05). Both groups were no statistically significant differences in the scores of competence perception scores before and after the training (p=0,0001). To recognize the signs of urinary tract infections in children, urine strips interpret the results, the number of those who feel themselves enough to make treatment issues remained unchanged in both groups after training (each one p>0,05). In both groups, the ability to identify patients at risk for UTI in children, do not have enough information about complications, using the diagnosis and treatment guidelines, knowing the dispatch time, resistance to have information about developing antibiotics, the number of those who feel themselves adequately in the subject know what I should do in the presence of recurrent urinary tract infections increased after training. After training in classroom training groups reported that more people feel enough in itself to make the microscopic evaluation of urine sediment (p0,05) , but the increasing point score of specialist family physician found more than non-specialist family physician (p=0,043). Conclusion: In our study, traditional classroom training and e-mail training increased the perception of competence of family physicians, but the physicians participating in the research were found to be more satisfied with the traditional classroom education. The reason for this is that communication skills can be used well in classroom education, but it cannot be transferred to e-mail education sufficiently. Medical Education and continuity of current medical information we have is an indispensable element for the physician and therefore should be made compulsory for the training of physicians the possibilities of modern technology. Long-term studies are needed for practical applications. Keyword: Traditional classroom training, distance education, urinary tract infection in children