Üst ekstremite cerrahisi için ultrasonografi ve sinir stimülatörü eşliğinde yapılan supraklavikuler-infraklavikuler-axiller blokların karşılaştırılması
Comparison of supraclavicular-infraclavicular-axillar blocks made for ultrasonography and nerve stimulator for upper extremity surgery
  1. Tez No: 539752
  2. Yazar: ASUMAN OCAKLAR
  3. Danışmanlar: PROF. DR. RIZA HAKAN ERBAY
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İnfraklavikuler Blok, Supraklavikuler Blok, Aksiler Blok, USG, Sinir Stimülatörü, Infraclavicular Block, Supraclavicular Block, Axillary Block, USG, Nerve Stimulator
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Pamukkale Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 77
Özet
Üst ekstremite cerrahisi içinsupraklavikuler, infraklaviküler ve aksiller brakiyal pleksus blokları uygulanabilir. Bu çalışmada USG ve sinirstimülatörü eşliğinde, fentanyl ve %0.5 bupivakain kombinasyonu kullanarak infraklavikuler (IC), supraklavikuler (SC) ve aksiller (Ax) blok türlerini karşılaştırmayı amaçladık. Prospektif, randomize olarak gerçekleştirilen çalışmaya,ASA I-II, 91 hasta alındı. Hastalar Grup SC (n=31), Grup IC (n=30), Grup Ax (n=30) olmak üzere üç gruba ayrıldı. Grup Ax'de başarısız blok uygulanan 2 hasta çalışmaya dahil edilmedi. Blok uygulama süreleriGrup SC'de 5,13 ± 1,51 dk, Grup IC'de 7,56 ± 2,44 dk, Grup Ax'de 8,57±2,74dk bulundu. Blok uygulama süresi Grup SC'dediğer iki gruba göre daha kısa idi (p=0,0001).Duyusal blok başlama zamanları Grup SC'de 11,40 ± 4,27 dk, Grup IC'de 11,10 ± 2,85 dk ve Grup Ax'de 12,30±4,66 dk olarak bulundu.Motor blok başlama zamanları Grup SC'de 14,26 ± 4,91 dk, Grup IC'de 15,17 ± 5,06 dk ve Grup Ax'de 17,04±5,48dk olarak bulundu. Motor ve duyusal blok başlama süreleri Grup Ax'de hafifçe daha uzun olmakla beraber, 30.dk sonunda her üç grupta da benzer sonuçlara ulaşıldı. Gruplarda ameliyata başlama sürelerinde gecikme gözlenmedi. Hasta ve cerrah memnuniyetleri her üç grupta benzer bulundu.Grup SC ve Grup Ax'de görülen vasküler ponksiyon dışında komplikasyon gözlenmedi.Grup Ax'de diğer iki gruba göre postoperatif duyusalve motorfonsiyonların daha hızlı geri döndüğü görüldü (p=0.005, p=0.0001). Sonuç olarak,üst ekstremite cerrahisi gereken olgularda, her üç brakiyal pleksus bloğu tekniğininde kullanılabileceği saptandı. Hastaya uygun ve uygulayıcının tecrübeli olduğu blok türünün ultrason ve sinir stimülatörü eşliğinde uygulanmasının blok başarısını artırırken,komplikasyon oranını da azaltacağı kanısına varıldı.
Özet (Çeviri)
Supraclavicular, infraclavicular and axillary brachial plexus blocks can be used for upper extremity surgeries. In this study, we aimed to compare the infraclavicular (IC), supraclavicular (SC) and axillary (Ax) block types using USG and nerve stimulator with the combination of fentanyl and 0.5% bupivacaine. In this randomised and prospective study, ASA I-II, 91 patients were included. Patients were allocated into three groups: Group SC (n=31), Group IC (n=30), Group Ax (n=30).Two patients who underwent unsuccessful block in Group Ax were excluded from the study. Block performance times were 5,13 ± 1,51 min in Group SC, 7,56 ± 2,44 minin Group IC and 8,57±2,74min in Group Ax. The performance time in Group SC was found to have a shorter compared to the other two groups (p=0,0001).Sensory block onset timeswere 11,40 ± 4,27 minin Group SC, 11,10 ± 2,85 minin Group IC and 12,30±4,66min in Group Ax. Motor block onset times were 14,26 ± 4,91 minin Group SC, 15,17 ± 5,06 min in Group IC, 17,04±5,48min in Group Ax.Motor and sensory block onset times were slightly longer in Group Ax, but at the end of 30th minute, similar results were achieved in all three groups.There was no delay the surgical start times in all groups. Patient and surgeon satisfaction were similar in all three groups. No complication was observed except vascular puncture in Group SC and in Group Ax. In Group Ax, postoperative sensory and motor functions returned faster compared to the other two groups(p=0.005, p=0.0001). As a result, patients with upper extremity surgery, all three brachial plexus block techniques could also be used. It was concluded that application of the block type, which is suitable for the patient and experienced by the practitioner, with ultrasound and nerve stimulator, increases the success of the block and decreases the complication rate.