Ultrasonografi eşliğinde yapılan infraklavikuler bloklarda bloğun başarılı olduğunu gösteren (CUT-OFF) perfüzyon indeksi değerini araştırmak
Investigating the perfusion index CUT-OFF value showing the success of the infraclavicular block made with ultrasound
  1. Tez No: 687481
  2. Yazar: İBRAHİM ŞEYHANLI
  3. Danışmanlar: YRD. DOÇ. DR. MEHMET DURAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Anestezi ve Reanimasyon, Anesthesiology and Reanimation
  6. Anahtar Kelimeler: İnfraklaviküler blok, perfüzyon indeksi, roc eğrisi, İnfraclavicular block, perfusion index, roc curve
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Adıyaman Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Anesteziyoloji ve Reanimasyon Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 87
Özet
Amaç:Üst ekstremite prosedürlerinde,ultrasonografi (USG) eşliğinde infraklavikular blok sıkca kullanılan bir yaklaşımdır. Günümüzde, blok başarısının değerlendirilmesinde bir ölçüt olarak kullanılabilen perfüzyon indeksi (PI) ile ilgili çalışmaların sıklığı artmaktadır. Bu çalışmanın amacı, infraklavikular yaklaşımlı bloğun başarısını ve etkinliğini Receiver Operating Characteristic (ROC) eğrileri kullanarak perfüzyon indeksi ile değerlendirmektir. Yöntem:Prospektif gözlemsel çalışmamıza, üst ekstremite cerrahisi için planlanan ASA (American Society of Anesthesiologists) I-II risk derecelendirmesine sahip 18 ile 65 yaşları arasında 50 hasta dahil edildi. Hastalara USGve periferik sinir sitümalatörü klavuzluğunda infraklaviküler blokaj uygulandı ve PI, blokajın başlangıcında, 5.,10. ve 20.dakikalarda ölçüldü. Bulgular:Pin-prick testinin pozitif olma zamanı 7.98 ± 1.49 dk, Modifiye Bromage Skalası (MBS) Evre 2 ve 3'ün pozitif olma zamanları ise sırasıyla 6.68 ± 1.97 ve 11.08 ± 1.71 dk idi. PI değerleri ikişerli olarak karşılaştırıldığındabazal ile 5. dk, 10.dk, 15. dk, 20. dk, 25. dk, 30. dk arasındaki farklılıklar anlamlı bulundu.PI değerinin 3.8 birim ve üzerindeki artışlar duyusal blok için tanısaldı. PI değerindeki 3.9 birim ve üzerindeki artışlar MBS Evre-3 için tanısaldı, MBS Evre 2 ve PI arasında ise zayıf bir tanısal doğruluk vardı. Sonuç: Duyusal ve motor blok gelişimini, PI düzeylerine bakarak tahmin edebildik. PI düzeylerinde 3.8 birim ve üzerindeki artışlar duyusal blok gelişimi ile ilişkiliydi. PI düzeylerinde ki 3.9 birim ve üzerindeki artışlar ise motor blok gelişimi (Evre-Ⅲ MBS) ile ilişkiliydi. Blok başarısını değerlendirmede, duyu ve motor bloktan önce gelişen vazodilatasyon nedeniyle perfüzyon indeksinin geleneksel yöntemlere göre daha hızlı, objektif ve basit bir yöntem olduğu sonucuna varıldı.
Özet (Çeviri)
Objective: Ultrasound-guided infraclavicular block is a frequently used approach for upper extremity procedures. Nowadays, the frequency of studies on the perfusion index (PI), which can be used as a criterion for the evaluation of block success, is increasing. The aim of this study is to evaluate the success and efficiency of infraclavicular approach block with perfusion index using ROC (Receiver Operating Characteristic) curves. Method: In our prospective observational study, a total of 50 patients between the ages of 18 and 65, with ASA (American Society of Anesthesiologists) risk rating I-II, planned for upper extremity surgery, were included. PI was measured non-invasively at the beginning of the block, at the 5th, 10th and 20th minutes by infraclavicular blockage under the guidance of Ultrasonography(USG) and peripheral nerve stimulator. Results: The time to become positive for the pin-prick test was 7.98 ± 1.49 minutes, and the time for Modified Bromage scale (MBS), Stage-2 and 3 to become positive was 6.68 ± 1.97 and 11.08 ± 1.71 min, respectively. When the PI levels were compared in pairs, the difference between basal measurement and the 5th min, 10th min, 15th min, 20th min, 25th min and 30th min was found to be significant. Increases in PI levels of 3.8 units and above were diagnostic for sensory block, increases in PI levels of 3.9 units and above were diagnostic for MBS Stage-3, there was a poor diagnostic accuracy between MBS, Stage-2, and PI levels. Conclusion: We were able to predict the development of sensory and motor block by looking at PI levels. Increases in PI levels of 3.8 units and above were associated with the development of sensory block. Increases in PI levels of 3.9 units and above were associated with development of motor block (Stage-Ⅲ MBS). It was concluded that the perfusion index is a faster, objective and simpler method compared to traditional methods, due to the vasodilation that develops before sensory and motor blockade in evaluating block success