Diyabetik ve normal hastalarda mesane kanseri dokusunda age (advanced end glycatıon product) ekspresyonu'nun gösterilmesi ve age akümülasyonu ile er (endoplazmik retikulum) stresinin mesane kanseri ile ilişkisi
Expression of advanced end glycation product in diabetic and non-diabetic patients bladder cancer tissues and relation between bladder cancer and advanced end glycation product and endoplazmic reticulum strees
  1. Tez No: 539757
  2. Yazar: KADİR KARKİN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MUSTAFA ZÜHTÜ TANSUĞ
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Onkoloji, Üroloji, Oncology, Urology
  6. Anahtar Kelimeler: Mesane kanseri, Diyabet, AGE, Mesane cancer, AGE, ER Stress, diabetes mellitus
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: İngilizce
  9. Üniversite: Çukurova Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Üroloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Çalışmamızda, diyabetik ve diyabetik olmayan mesane kanserli hastalardan alınan transüretral rezeksiyon (TUR M) materyalinde AGE ekspresyonu ve akümülasyonu ile ER stresinin ilişkisinin gösterilmesi amaçlandı. Materyal ve Metod: Çukurova üniveristesi tıp fakültesi üroloji A.B.D'na başvuran ve mesane kanseri şüphesiyle patolojiye göndermek için biyopsi yapılan hastaların doku örnekleri alınıp -80°C de dondurulup ELISA deneylerinde kullanılmak üzere saklanmıştır. Doku örnekleri alınan hastaların patoloji sonucuna göre kanserli olanlar diyabetli ve normal olarak 2 gruba ayrılmıştır ve ELISA deneylerinde kullanılmak üzere homojenize edilmiştir. Patolojik materyalde 2 grupta ELISA yöntemiyle ortalama AGE, IRE1, PERK, ATF6 ekspresyon miktarlarına bakılıp gruplar arasındaki farklılık tespit edilmeye çalışıldı. Bulgular: Kliniğimizde, Mayıs 2016 ve Eylül 2018 tarihleri arasında mesane kanseri nedeniyle takip edilip transüretral mesane rezeksiyonu ( TURB) yapılan 17 hasta çalışmamıza dahil edildi. Ortalama yaşları 69,2 ± 9,41 (52-82) yıl olan 17 hastadan 9 (%53)'ü diyabetik 8 (%47)'i non-diyabetik idi. Diyabetik ve normal mesane kanserli hasta grubunda 4 ekspresyon miktarları student t testi ile değerlendirildiğinde istatistiksel olarak anlamlı fark izlenmedi (p=0,05≤). Tartışma: Diyabet kanser ilişkisi, AGE birikimi ve ER stresinin kanser mekanizmasındaki rolü birçok çalışmada gösterilmiştir. Mesane kanseri gelişiminde de rolleri vardır.
Özet (Çeviri)
Objective: In our study, aim of this study was to investigate the relationship between ER stress and expression in diabetic and non-diabetic bladder cancer tissues expression of AGE in transurethral resection (TUR M) material Materials and Methods: Tissue samples were taken from the patients who were admitted to Çukurova University Medical Faculty Urology Department and sent to pathology for suspicion of bladder cancer. Tissue samples were taken and frozen at -80 ° C and stored for use in ELISA experiments. According to the pathology results of patients who received tissue samples, those with cancer were divided into 2 groups with diabetes and normally homogenized for use in ELISA experiments. In the pathological material, the mean AGE, IRE1, PERK and ATF6 expression levels were determined by ELISA method in two groups. Results: 17 patients who underwent transurethral bladder resection (TURB) between May 2016 and September 2018 for bladder cancer were included in our study. Of 17 patients with a mean age of 69.2 ± 9.41 (52-82) years, 9 (53%) were diabetic and 8 (47%) were non-diabetic. There were no statistically significant differences between the groups in the diabetic and normal bladder carcinoma patients (p < 0.05). Discussion: Diabetes cancer relationship, AGE accumulation and ER stress cancer the role in the mechanism has been shown in many studies. They also have a role in the development of bladder cancer.