Gebelikte yapılan 50 GR glukoz tarama testi ve 100 gr glukoz tolerans testinin maternal oksidatif statusa etkisi
The effect of 50 g glucose screening test and 100 g glucose tolerance test on maternal oxidative status in pregnancy
  1. Tez No: 539756
  2. Yazar: DİLARA ÖZAYDIN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İBRAHİM HARMA
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gestasyonel Diyabetes Mellitus, 50 Gr Glukoz Tarama Testi, 100 Gr Oral Glukoz Tolerans Testi (Ogtt), Oksidatif Stres, Total Oksidan Status (Tos), Total Antioksidan Status (Tas), Oksidatif Stres İndeksi (OSİ), Gestational Diyabetes Mellitus, 50 g Glucose Screening Test, 100 g Oral Glucose Tolerance Test (OGTT), Oxidative Stress, Total Oxidant Status (TOS), Total Antioxidant Status (TAS), Oxidative Stress Index (OSI)
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Giriş-Amaç: Gestasyonel diyabetes mellitus (GDM), gebelik sırasında ilk defa farkedilen veya başlayan değişken şiddette karbohidrat intoleransı olarak tanımlanır. Gestasyonel diyabetlide gebelik öncesinde diyabet yoktur. Bütün gebe kadınlar glukoz intoleransı yönünden taranmalıdır. Çünkü araştırmalar klinik özellikler veya geçmiş obstetrik hikâyeye dayanan selektif taramaların yetersiz olduğunu göstermiştir. Gebelere 24.-28. haftalar arasında, günün saati ne olursa olsun, 50 gr glukoz verilerek glukoz yüklemesi yapılmalıdır. Tanı glukoz tolerans testi sonucuna göre konur. GDM tanısı için 100 gr oral glukoz tolerans testi (OGTT) yapılmalıdır. Diyabette oksidatif stres oluşumunun çoğunlukla hiperglisemiye bağlı olabileceği öne sürülmüştür. Biz çalışmamızda glukoz tarama testi ve OGTT sırasında oluşturulan akut hipergliseminin oksidatif statusa etkisini araştırdık. Materyal ve Metod: Çalışmamız 1 Aralık 2017 ile 30 Eylül 2018 tarihleri arasında Zonguldak Bülent Ecevit Üniversitesi Sağlık Uygulama ve Araştırma Hastanesi, Kadın Hastalıkları ve Doğum kliniğinde yapılmıştır. 24-28. gestasyonel haftalardaki 50 gr glukoz tarama testi yapılan 86 gebe ve 100 gr OGTT yapılan 20 gebenin test sırasında alınan kan plazmalarında ve aynı gebelerin aynı gün açlıklarındaki kan plazmalarındaki Total Oksidan Status (TOS), Total Antioksidan Status (TAS) seviyeleri ölçüldü. Bu değerler yardımıyla Oksidatif stres indeksi (OSİ) hesaplandı. Oral glukoz yükleme sonrası oluşan TAS, TOS ve OSİ seviyeleri ile aynı hastaların bakılan açlık TAS, TOS ve OSİ seviyeleri karşılaştırıldı. Bulgular: Hem 50 gr glukoz tarama testi sırasında hem de 100 gr OGTT sırasında oluşan TAS, TOS ve OSİ değişimi anlamlı bulunmamıştır. Bu testler sırasında oluşturulan hipergliseminin oksidatif stresi arttırmadığı saptanmıştır. Ayrıca GDM saptanan gebelerde de bu iki tarama testi sırasında oksidatif stres oluşmadığı saptanmıştır. Tartışma: Bizim çalışmamız gebelikteki glukoz tarama testi ve 100 gr OGTT sırasında akut gelişen oksidatif stresin araştırılması açısından özgün bir çalışmadır. Önceki çalışmalar daha çok kronik hipergliseminin kan ve doku üzerine oksidatif stres etkisi üzerineyken, çalışmamızda gebelerde akut hipergliseminin oksidatif stres üzerine etksini araştırdık. Çalışmamızda GDM tanısı konulan gebelerde de glukoz yüklemesi ile beraber oksidatif stres artışı saptanmamıştır. Sonuç: Çalışmamıza göre; Bu nedenle 50 gr glukoz tarama testi ve 100 gr OGTT sırasında gebeye verilen glukozun, akut olarak anlamlı bir oksidatif stres oluşturmadığını, GDM tanısı alan ve almayan gebeleri akut oksidatif stres gelişimi açısından karşılaştırdığımızda, akut hipergliseminin TAS ve TOS seviyelerinde anlamlı fark tespit edilmemediğini saptamış bulunmaktayız. Fakat daha fazla çalışmalar ile desteklenmelidir.
Özet (Çeviri)
Background: Gestational diyabetes mellitus (GDM) is defined as carbohydrate intolerance of variable severity, which is first noticed in pregnancy or started during pregnancy. GDM patients did not have diyabetes before pregnancy. All pregnant women should be screened for glucose intolerance because, research has shown that selective screening based on clinical features or past obstetric history is insufficient. Around 24th to 28th gestational weeks, regardless of the time of the day, 50 g glucose should be given for screening. However, the diagnosis is made according to the result of the 100 g oral glucose tolerance test (OGTT). It has been suggested that oxidative stress formation in diyabetes may be due to hyperglycemia. In our study, we investigated the effect of acute hyperglycemia on the oxidative status during glucose screening test and OGTT. Methods: : Our study was performed between December 1, 2017 and September 30, 2018 in Zonguldak Bülent Ecevit University Health Practice and Research Hospital, Obstetrics and Gynecology Clinic. Total oxidant status (TOS), total antioxidant status (TAS) levels in blood plazma, taken from 86 pregnant women who underwent 50 g glucose test and 20 pregnant women who underwent 100 g OGTT around 24th to 28th gestational weeks, was measured and oxidative stress index (OSI) was calculated with the help of these values. TAS, TOS and OSI levels after oral glucose loading were compared to the fasting TAS, TOS and OSI levels of the same patients. Results: TAS, TOS and OSI changes during both the 50 g glucose screening test and 100 g OGTT were not significant. It was determined that hyperglycemia during these tests did not increase oxidative stress significantly. In addition, it was determined that there was no oxidative stress during these two screening tests in pregnant women with GDM. Discussion: Our study is an original study in terms of the oxidative stress station with glucose screening test and 100 gr OGTT during pregnancy. While previous studies mostly focused on the effect of oxidative stress on blood and tissue in chronic hyperglycemia, we investigated the effect of acute hyperglycemia on acute oxidative stress in pregnant women. In our study, there was no increase in oxidative stress after glucose loading in pregnant women. Conclusion: : In our study, we found that glucose given to pregnant women during 50 g glucose screening test and 100g OGTT did not create any acute oxidative stress. In comparison with the development of acute oxidative stress, we found that acute hyperglycemia was not significantly create any change at the levels of TAS and TOS. However, more studies should be supported.