Dienogest'in endometriozis hastalarında endometrioma boyutu, ağrı ve menstrüel patern üzerine etkisi
The effect of dienogest on endometrioma size, pain and menstrual pattern in patients with endometriosis
  1. Tez No: 539766
  2. Yazar: MEVLİDE ŞAN
  3. Danışmanlar: UZMAN TOLGA KARACAN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: dienogest, endometriozis, endometrioma, dismenore, menstrüel piktoriyal skorlama, dienogest, endometriosis, endometrioma, dysmenorrhea, menstrual pictorial scorring
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
  10. Enstitü: Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 91
Özet
Giriş: Endometriozis , endometrium dokusunun uterin kavite dışında olduğu ve reprodüktif çağdaki kadınların % 10'unda görülen genellikle pelvik ağrı, dismenore, disparoni ve infertiliteye sebep olabilen kronik bir hastalıktır. Dienogest endometriozisin medikal tedavisinde kullanılan etkili, güvenli ve iyi tolare edilebilir bir progestindir. Bu retrospektif çalışmada, 6 aylık dienogest tedavisinin endometrioma boyutu, pelvik ağrı ve menstrüel piktoriyal skor üzerine etkisini araştırdık. Gereç ve yöntem: Çalışmamız 2016-2018 yılları arasında Sağlık Bilimleri Üniversitesi Bağcılar Eğitim ve Araştırma Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniğine başvuran endometriozis hastalarının medikal kayıtlarının retrospektif olarak incelenmesiyle yapılmıştır. Klinik olarak endometrioma tanısı alan ve 6 ay boyunca günde bir kez oral olarak 2 mg dienogest ile tedavi edilen 27 kadın retrospektif olarak değerlendirildi. Endometrioma boyutu, ağrı şikâyeti ve menstrüel piktoriyal skorlama başlangıçta ve her kontrolde değerlendirildi. Endometrioma boyutu transvajinal ultrasonografi ile ölçüldü (virgo hastalarında transrektal ultrasonografi kullanıldı). Endometriozis ile ilişkili pelvik ağrı vizüel analog skala ile ölçüldü. Menstrüel kanama Higham ve arkadaşları tarafından geliştirilen piktoriyal kan kaybı değerlendirme tablosu (Pictorial Blood Loss Assessment Chart - PBAC) ile ölçüldü. Bulgular: 6 aylık dienogest tedavisi sonunda şu sonuçları elde ettik: 1. Hastaların dismenore, disparoni, ay boyunca devam eden ağrı ve bel ağrısı şikâyetlerinde azalma izlendi ancak istatistiksel olarak anlamlı çıkmadı. 2. Endometrioma boyutunda istatistiksel olarak anlamlı azalma izlendi. 3. Hastaların % 66'sında amenore, %14'ünde hipomenore gelişti ve menstrüel piktoriyal skorlarda istatistiksel olarak anlamlı azalma izlendi. Sonuç: Sonuç olarak bir progestin türevi olan dienogest endometriozisden muzdarip hastalarda endometrioma boyutunda küçülme sağlar ve menstrüel kanamayı azaltarak semptomatik rahatlama sağlayabilir. Hastaların tekrarlayan cerrahilerden uzak durmasına katkı sağlayabilir
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Objective: Endometriosis is a chronic disease, endometriyal tissue outside the uterine cavity, seen in 10% of women in the reproductive age and usually with leading to pelvic pain, dysmenorrhea, dyspareunia and infertility. Dienogest is an effective, safe and well tolerated progestin used in the medical treatment of endometriosis. In this retrospective study, we investigated the effect of dienogest treatment on endometrioma size, pelvic pain and menstrual pictorial scorring during 6 months. Materials and Methods: In this study, medical records of endometriosis patients who applied to Gynecology and Obstetrics department of The Health Sciences University, Bagcilar Training and Research Hospital between 2016-2018 were retrospectively investigated. 27 women who were clinically diagnosed as having endometrioma and treated with dienogest 2 mg orally once daily for 6 months were evaluated retrospectively. Endometrioma size, pain complaint and menstrüel pictorial scorring were evaluated at baseline and every visits. Endometrioma size was measured with transvaginal ultrasonography (transrectal ultrasonography was used in virgo patients). Pelvic pain was measured with a visual analog scale. The menstrual blood loss was measured with Pictorial Blood Loss Assessment Chart (PBAC) developed by Higham et al. Results: At the end of the 6 month dienogest treatment, we obtained the following results: 1.Dysmenorrhea, dyspareunia, pain during the month and low back pain were observed to be decreased but not statistically significant. 2. There was a statistically significant decrease in endometrioma size. 3. 66% of the patients had amenorrhea, 14% had hypomenorrhea and menstrual piktarial scores decreased statistically significant. Conclusion: As a result, dienogest, a progestin derivative, reduces endometrioma size in patients suffering from endometriosis, may provide symptomatic relief by decreasing menstrual bleeding. It may provide patients to stay away recurrent surgery