Prenatal sigara maruziyetinin astım şiddetine etkisi
The effect of prenatal smoking exposure on asthma severity
- Tez No: 539767
- Danışmanlar: PROF. DR. ERSOY CİVELEK
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Allerji ve İmmünoloji, Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Allergy and Immunology, Child Health and Diseases
- Anahtar Kelimeler: astım şiddeti, prenatal sigara maruziyeti, inhale kortikosteroid
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Sağlık Bilimleri Üniversitesi
- Enstitü: Ankara Çocuk Sağlığı ve Has. Hematoloji Onkoloji Eğt. Arş. Hastanesi
- Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 49
Özet
Amaç: Çalışmanın amacı prenatal sigara maruziyetinin astım şiddetine etkisinin belirlenmesiydi. Bu sayede bu konuda farkındalığın artacağı ve ulusal literatüre katkıda bulunulacağı düşünüldü. Gereç ve Yöntem: Çalışmaya, uluslararası kılavuzlara göre astım tanısı konulan, en az bir yıldır takip edilen, 6-18 yaş arası hastalar alındı. Hastaların tanımlayıcı özellikleri, astım risk faktörleri, prenatal sigara maruziyetleri, son 12 aydaki sigara maruziyetleri ve kullandıkları ilaçlar ile dozları veri formuna kaydedildi. Bulgular: Çalışmaya yaş ortalaması 10,1 ± 3,2 yıl olan ve % 59'u erkek, % 41'i kız olan 290 hasta dahil edildi. Hastaların % 30,1'i orta persistan, % 6,9'u ağır persistan astımdı. Gebelikte annesi aktif sigara içenlerin ± pasif sigaraya maruz kalanların oranı % 16,7 pasif sigaraya maruz kalanların oranı % 19,6 ve son 12 ayda pasif sigaraya maruz kalanların oranı % 18,9 olarak bulundu. Orta-ağır astım sıklığı prenatal hiç sigaraya maruz kalmayanlarda, pasif sigaraya maruz kalanlarda ve aktif olarak annesi sigara içenlerde sırasıyla % 26,2, % 42,9 ve % 66,7 bulundu. Gebelikte sigara maruziyeti ile diğer risk faktörlerinin çok değişkenli lojistik regresyonu sonucunda, total serum IgE düzeyinin yüksekliğinin astımın ağır olma riskini 1,801 (1,017 – 3,189) kat arttırdığı (p= 0,044), prenatal sigara maruziyetinin astımın ağır olma riskini 2,836 (1,604 – 5,014) olarak arttırdığı bulundu. (p < 0,001) Sonuç: Astımla ilgili bilgiler geçmiş yıllara göre önemli ölçüde artmış olsa da, çocuklarda astım şiddetini arttıran risk faktörleri hakkında daha çok bilgiye ihtiyaç vardır. Çalışmamızda, astımın şiddetini arttırdığı düşünülen cinsiyet, doğum haftası, doğum şekli, inhalan atopi ve eozinofili ile astım şiddeti arasında ilişki bulunamadı. Prenatal sigara maruziyeti ve yüksek serum total IgE düzeyinin astım şiddetini arttırdığı bulundu.
Özet (Çeviri)
Aim: The aim of the study was to determine the effect of prenatal cigarette exposure on asthma severity. It is thought that awareness would increase and contribute to the national literature. Materials and Methods: Patients aged between 6 and 18 years who were diagnosed with asthma according to international guidelines and followed for at least one year were included in the study. Descriptive characteristics of patients, asthma risk factors, prenatal cigarette exposures, cigarette exposures over the past 12 months and their medications and doses were recorded in the data form. Results: 290 patients with a mean age of 10,1 ± 3,2 years and % 59 male, % 41 female are involved in this study. 30.1% of the patients were moderate persistent and 6.9% were severe persistent asthma. The percentage of active smokers ± exposure to cigarette smoke in pregnancy is % 16,7 and the percentage of those who are exposed to passive smoking in pregnancy % 19,6 and the percentage of those exposed to passive smoking in the last 12 months % 18,9 found. The prevalence of moderate to severe asthma was found to be 26.2%, 42.9% and 66.7% in those who were not exposed to prenatal smoking, those who were exposed to passive smoking, and those whose mother smoked in pregnancy. As a result of multivariate logistic regression of cigarette exposure during pregnancy and other risk factors, it was found that high levels of IgE increased the risk of asthma severity 1,801(1,017 – 3,189) (p= 0,044), prenatal smoking exposure increased the risk of asthma severity as 2,836 (1,604 – 5,014).