Servisit ve üretritli hastalarda cinsel yolla bulaşan etkenlerin multipleks PCR yöntemiyle araştırılması
Investigation of sexually transmitted agents in patients with cervicitis and urethritis BY multiplex PCR method
- Tez No: 539772
- Danışmanlar: PROF. TEKİN KARSLIGİL
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
- Anahtar Kelimeler: Servisit, Üretrit, Cinsel Yolla Bulaşan Etkenler, Multipleks PCR, Cervicitis, Urethritis, Sexually Transmitted Agents, Multiplex PCR
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Tıbbi Mikrobiyoloji Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 62
Özet
Servisit ve üretritli hastalarda cinsel yolla bulaşan etkenlerin multipleks PCR yöntemiyle araştırılması amacıyla gerçekleştirilen bu çalışmaya Gaziantep Üniversitesi Şahinbey Araştırma ve Uygulama Hastanası Kadın Hastalıkları ve Doğum Kliniği ve Üroloji kliniğine başvuran servisit ve üretritli toplam 100 hasta dahil edilmiştir. Çalışma sonucunda C.trachomatis, N.gonorrhoeae, M.genitalium ve HSV-2 etkenleri saptanmıştır. Yapılan çalışma neticesinde erkek hastaların 7'sinde (%36.8), kadın hastaların ise 3'ünde (%3.7) etken tespit edilmiştir. Yine yapılan çalışmadan elde edilen verilerin analizi neticesinde etkenlerin çoğunlukla 15-24 ve 25-39 yaş arasındaki hastalarda tespit edildiği görülmüştür. Medeni duruma göre etkenlerin dağılımına bakıldığında ise evli olan 92 hastanın 7'sinde, bekar olan 8 hastanın da 5'inde etken tespit edilmiştir. Yine yapmış olduğumuz çalışmadan elde edilen verilerin analizi neticesinde yaşayan 1 çocuğu olan hastaların hiçbirinde etken saptanmamış iken 2 çocuğu olan 20 hastanın yalnızca birinde (%5), 3 ve daha fazla çocuğu olan 55 hastanın da 3'ünde (%5.5) etken tespit edilmiştir. Sigara kullanma durumuna göre etkenlerin dağılımları incelendiğinde sigara kullanan 20 hastanın 3'ünde, sigara kullanmayan 80 hastanın ise 7'sinde etken tespit edildiği görülmüştür. Semptomlara göre etkenlerin dağılımına bakıldığında kaşıntı olan 52 hastanın yalnızca 2'sinde, kaşıntı olmayan 48 hastanın 8'inde, akıntısı olan hastaların 3'ünde, dizürisi olan 59 hastanın 6'sında etken tespit edilmiştir. Abortus ve abdominal ağrı varlığına göre etkenlerin dağılımı incelendiğinde abortus yapan 24 hastanın hiçbirinde herhangi bir etken saptanmaış iken abortus yapmayan 57 hastanın 2'sinde C.trachomatis ve HSV-2 tespit edilmiştir. Abdomnal ağrısı olmayan 36 hastanın 2'sinde, abdominal ağrısı olan 45 hastanın ise yalnızca birinde etken tespit edilmiştir. CYBE'ların tanısında kullanılan konvansiyonel yöntemler uygulanması zor ve zaman alıcı olduğundan Multipleks PCR tanıda büyük önem arz etmektedir. Hastalara laboratuvar tanısı olmadan verilen ampirik tedavilerin etkene yönelik olmaması gereksiz ilaç kullanımını ve maliyet yükünü arttırmaktadır. Bu nedenle hızlı tanı önemli olduğundan maliyet etkinliği gözetilmeksizin Multipleks PCR yönteminin kullanılması avantajlı görünmektedir.
Özet (Çeviri)
A total of 100 patients with cervicitis and urethritis who were admitted to Gaziantep University Medical Faculty, Obstetrics and Gynecology Clinic, and Urology Clinic were included in this study, which was performed to investigate the sexually transmitted agents in patients with cervicitis and urethritis by multiplex PCR method. C.trachomatis, N.gonorrhoeae, M.genitalium and HSV-2 agents were detected. As a result of the study, agents were detected in 7 (36.8%) of male patients and 3 (3.7%) of female patients. Again, as a result of the analysis of data obtained from the study it has seen that the agents mostly detected in patients between the ages of 15-24 and 25-34 years. When the distribution of the agents according to marital status is examined, agents were detected in 7 of the 92 patients who were married and in 5 of 8 patients who were single. As a result of the analysis of the data obtained from our study, none of the patients with 1 child were found to be have an agent, and only one (5%) of 20 patients with 2 children and 3 (5.5%) of 55 patients with 3 or more children were found to be have an agent. When the distribution of the factors according to the smoking status were examined, it was seen that agents were detected in 3 of 20 cigarette smoking patients and in 7 of 80 non-smoking patients. According to the symptoms, agents were detected in only 2 of 52 patients with pruritus, in 8 of 48 patients without pruritus, in 3 of the patients with discharge, in 6 of 59 patients with dysuria. When the distribution of the factors according to the presence of abortion and abdominal pain were investigated, agents were detected in none of the 24 patients who had abortus, C.trachomatis and HSV-2 were detected in 2 of 57 patients without abortus. While agent was detected in 2 of the 36 patients without abdominal pain, only in one of 45 patients with abdominal pain. Since conventional methods used in the diagnosis of STIs are difficult and time consuming, multiplex PCR is of great importance in diagnosis. The lack of empirical treatment for patients without laboratory diagnosis increases unnecessary drug use and cost burden. Therefore, because of the rapid diagnosis is important, it is advantageous to use multiplex PCR method without cost effectiveness.