Servisit ve üretritli hastalarda Chlamydia Trachomatis, Neisseria Gonorrhoeae, Ureaplasma Urealyticum ve Mycoplasma Hominis'in araştırılması
Study of chlamydia trachomatis, neisseria gonorrhoeae, ureaplasma urealyticum and mycoplasma hominis in patients with cervicitis and urethritis
  1. Tez No: 86778
  2. Yazar: BÜLENT ÇAKAL
  3. Danışmanlar: Y.DOÇ.DR. ERDENER BALIKÇI
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Mikrobiyoloji, Microbiology
  6. Anahtar Kelimeler: C. trachomatis, N. gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum, M. hominis, Servisit, Üretrit. IV, C trachomatis, N. gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum, M. hominis, Cervicit, Urethritis
  7. Yıl: 1999
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  13. Sayfa Sayısı: 73
Özet
ÖZET Servisit ve Üretritli Hastalarda Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum ve Mycoplasma hominis'in Araştırılması Cinsel temas sonucu oluşan servisit ve üretrit olguların yapılan bakteriyolojik incelemelerinde C. trachomatis, N. gonorrhoeae, U.urealyticum ve M.hominis'e sık rastlanılmaktadır. Bu amaçla çalışmamızda kadın doğum kliniğinden gönderilen 76 servikal sürüntü ile üroloji polikliğinden gönderilen 18 üretral örnekte Direkt Fluoresan Antikor (DFA), Clearview (Chlamydia MF), Mycofast Evaluation-2 ve Kültür yöntemleriyle C. trachomatis, N. gonorrhoeae, U.urealyticum ve M.hominis aranmıştır. Kadın hastaların 22'sinde (%28.9), erkek hastaların 10'unda (%55.5)etken mikroorganizma saptanmıştır. Kadın hastalarda C. trachomatis, U.urealyticum ve M.hominis'm bulunma sıklığı sırası ile %11.8 (9), %19.7 (15) ve %2.6 (2); erkek hastlarda C. trachomatis, N. gonorrhoeae ve U.urealyticum 'un bulunma sıklığı sırası ile %44.4 (8), %11.1 (2) ve %38.8 (7) oranında bulunmuştur. Kadın hastalarda N.gonorrhoeae.crkek hastalarda M.hominis tespit edilmemiştir. DFA testi ile kadın hastalarda 9 servikal, erkek hastalarda 6 üretral örnekte Chlamydia antijen pozitifliği tespit edilmiş, Clearview (Chlamydia MF-Unipath) testi ile erkek hastalarda 4 idrar örneği pozitif tespit edilmesine karşın kadın servikal sürüntülerinde pozitif örnek tespit edilememiştir.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT Study of Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum and Mycoplasma hominis in patients with cervicitis and urethritis. Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum and Mycoplasma hominis are microbial factors infected by sexual relation, in patients with cervicitis and urethritis. Therefore, in this study, we investigated Chlamydia trachomatis, Neisseria gonorrhoeae, Ureaplasma urealyticum and Mycoplasma hominis in -76 cervical smear and 18 urethral sample with Direct Fluorescent Antibody (DFA), Clearview (Chlamydia MF) Mycofast Evaluation-2 and Culture methods. « We found factor organism in 22 of female patients (28.9%) and in 10 of male patients (55.5%). The incidence of C.trachomatis, U.urealyticum and M.hominis in female patients are 11.8% (9), 19.7%(15) and 2.6% respectively. The incidence of C.trachomatis, N. gonorrhoeae and U. urealyticum in male patients are 44.4% (8), 11.1%(2) and 38.8%(7) respectively. We did not find N. gonorrhoeae in female patients or M. hominis in male patients. We found positive Chlamydia antigen in 6 urethral samples in male patients and 9 cervical samples in female patients using DFA tests. We found positive Chlamydia antigen in four urine samples of male patients using clearview (Chlamydia MF-Unipath) test. However we did not find positive antigen in female servical swabs.