Deprem yalıtım sistemlerinin çok katlı yapılara uygulanması
Implementing the earthquake insulation systems to multistorey buildings
- Tez No: 539816
- Danışmanlar: PROF. DR. CENGİZ POLAT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Deprem Mühendisliği, İnşaat Mühendisliği, Earthquake Engineering, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sismik İzolatör, Kurşun Çekirdekli Kauçuk İzolatörü, Aktif Ve Pasif Kontrol Sistemleri, Seismic İnsulator, Rubber İsolator With Lead Core, Active And Passive Control Systems
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Fırat Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Teknolojileri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Yapı Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 96
Özet
Yapıların depreme karşı dayanımı konusu, ülkemizin konumu itibari ile büyük önem arz etmektedir. İnşaat teknolojisi depreme karşı koyma gücüne sahip değildir bu nedenle depremin yarattığı etkiyi en aza indirgeme çabası sonucu meydana aktif, pasif ve karma kontrol sistemleri çıkmıştır. Bu tez çalışmasında farklı yükseklikte bulunan 3 yapıya ankastre mesnetli, taban izolasyonlu ve sönümleyici ilaveli sistemler ile kombinasyonlar yapılmıştır. Yapılan kombinasyonlar sonucunda tasarlanan yapılar 13 Mart 1992 Erzincan depreminin ivme kayıtları kullanılarak dinamik analizler elde edilmiştir. Elde edilen sonuçlar yapıların yüksekliğinin yapılarda kullanılan izolasyon sisteminin yapının dayanımı ve verimini doğrudan etkilediğini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
Due to the location of our country, the subject of the earthquake resistance of the buildings is of great importance. Construction technology does not have the power to resist earthquake. For this reason, active, passive and mixed control systems emerged as a result of an effort to minimize the impact of the earthquake. In this thesis, three buildings with different heights are combined with fixed supports, base insulated and dampener additive systems. Structures designed as a result of the combinations have been optained dynamic analyses by using the accelerations of 13 March 1992 Erzincan earthquake. The results optained have revealed that the height of the structures directly affect the strength and efficiency of the insulation system used in buildings.