İç Anadolu sodik sahalarında jips ve kükürt uygulamasının toprağa kısa vadede etkisi
The effect of gypsum and sulfur application on the short-term of Central Anatolia
- Tez No: 539868
 - Danışmanlar: PROF. DR. OKTAY YILDIZ
 - Tez Türü: Yüksek Lisans
 - Konular: Ormancılık ve Orman Mühendisliği, Forestry and Forest Engineering
 - Anahtar Kelimeler: Restorasyon, Esp, İnfiltrasyon, İç Anadolu, Toprak İyileştirmesi, Restoration, Esp, Infiltration, Central Anatolia, Soil Improvement
 - Yıl: 2019
 - Dil: Türkçe
 - Üniversite: Düzce Üniversitesi
 - Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
 - Ana Bilim Dalı: Orman Mühendisliği Ana Bilim Dalı
 - Sayfa Sayısı: 36
Özet
Bu çalışmada İç Anadolu'nun vadi tabanlarında bulunan ve erozyona yatkın olan tuzlu-sodik toprakların jips ve kükürt uygulaması iyileştirilmesi amaçlanmıştır. Uygulamadan üç yıl sonra Jips ve kükürt uygulanan sahalarda kontrol sahalarına göre ESP değerinin % 59 azaldığı belirlenmiştir. Fakat toprağın işlemesi + kimyasal uygulamasının, hiç işlem yapılmama durumuna göre sahalardaki infiltrasyon oranını önemli oranda arttırdığı belirlenmiştir. İkinci yılın sonunda kimyasallardan jips uygulaması daha iyi sonuç vermesine rağmen üçüncü yıl sonunda yapılan ölçümlerde toprağın infiltrasyon oranında her iki kimyasal uygulanan sahalar arasında önemli bir fark görülmemektedir. Sonuç olarak çalışmadan elde edilen ilk veriler jips ve kükürt uygulamasının sodyumu toprak profilinden yıkadığını ve toprağın infiltrasyon kapasitesini arttırdığını göstermiştir. Bu çalışmadan elde edilen ve takip edecek yani çalışmalardan elde edilecek özellikle uzun vadeli sonuçların yöredeki çalışmalara katkı sağlayacağı düşünülmektedir.
Özet (Çeviri)
The aim of this study is to ameliorate the salty-sodic soils located in bottom valley of Central Anatolian region by leaching excess sodium with gypsum and sulfur applications. Three years after the application, ESP values in gypsum and sulfur treated sites decreased by 59% compared to control sites. However, tillage + chemical application significantly increases the infiltration rate compared to the non-tillage site. Although gypsum application site had higher infiltration rate than sulfur application site at the end of the second year, this differences was disappeared at the end of the third year. As a result, the preliminary data obtained from the study showed that gypsum and sulfur application leached the sodium from the soil profile and increased the infiltration capacity of the soil. This and following studies will provide long-term data to the practitioners to solve the problem in the region.