Grupların Abelyen olmayan tensör çarpımı
Non-Abelian tensor product of groups
  1. Tez No: 539909
  2. Yazar: IŞINSU DOĞANAY
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. İBRAHİM İLKER AKÇA
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Matematik, Mathematics
  6. Anahtar Kelimeler: Serbest Gruplar, Grup Etkisi, Çaprazlanmış Modüller, Grupların Abelyan Olmayan Tensör Çarpımı, Çaprazlanmış Kare, 2-Çaprazlanmış Modül, Free Groups, Action Of Group, Crossed Modules, The Non-Abelian Tensor Product Of Groups, Crossed Square, 2-Crossed Modul
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Matematik Bilgisayar Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Geometri Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 49
Özet
Tezin ilk bölümünde temel kavramlar verildi. İkinci bölümde grup etkisi özellikleri ile birlikte tanıtıldıktan sonra grupların çaprazlanmış modülleri ve örnekleri incelendi. Üçüncü bölümde iki grubun birbiri üzerine olan uyumlu etkilerinden yararlanarak abelyen olmayan tensor çarpımın özellikleri incelendi. Sonraki bölümde gruplar için çaprazlanmış kare yapısı ele alındı. Ayrıca bu bölümde bir önceki bölümde tanımlanan tensör çarpımı yardımıyla bir çaprazlanmış kare oluşturuldu. Son bölümde ise grupların 2-çaprazlanmış modülleri incelendi. 2-çaprazlanmış modüller ile çaprazlanmış kareler arasındaki ilişki incelendikten sonra sonuç olarak yine grupların tensör çarpımı kullanılarak bir 2-çaprazlanmış modül elde edildi.
Özet (Çeviri)
Basic consepts are given in the thesis first chapter. In the second chapter, after action of groups is introduced with its properties, crossed modules and examples of groups are examined. In the third chapter, non-abelian tensor product of groups defined by taking advantage of the compatible action of two groups an each other and this tensor products properties are examined. In the next chapter, crossed modules of groups structure handled. Also in this chapter, a crossed square created by taking advantage of tensor product which defined in the previous chapter. In the last chapter, 2-crossed module obtained using the tensor product of groups after examining relation between 2- crossed modules and crossed square.