Semizotunda (Portulaca oleracea L.) yetiştirme ortamı ve hümik asit uygulamalarının bazı verim özelliklerine etkisi
The effect of growing media and humic acid treatments on some yield properties of purslane (Portulaca oleracea L.)
  1. Tez No: 539910
  2. Yazar: ÇİĞDEM KOCAMANOĞLU
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. ATNAN UĞUR
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Ziraat, Agriculture
  6. Anahtar Kelimeler: Semizotu, hümik asit, torf, perlit, nitrat, oksalik asit, Purslane, humic acid, peat, perlite, nitrate, oxalic acid
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Ordu Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Bahçe Bitkileri Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Bu çalışma, 2013-2014 üretim sezonunda Merzifon/Amasya'da bulunan Tarım Kredi Kooperatifi seralarında ve Ordu Üniversitesi Ziraat Fakültesi Bahçe Bitkileri Bölümü laboratuvarlarında yürütülmüştür. Çalışmada yetiştirme ortamı olarak torf, perlit ortamları ile 2:1 oranında torf perlit, 1:1 oranında torf perlit ve 1:2 oranında torf perlit karışımları kullanılmıştır. Hazırlanan yetiştirme ortamları 50x18x16 cm ebadındaki balkon tipi saksılara doldurulmuştur. Çalışma, tesadüf parselleri deneme deseninde 3 tekerrürlü kurulmuş ve materyal olarak standart semizotu (Portulaca oleracea L.) tohumları kullanılmıştır. Tohumlar 06.04.2013 tarihinde 0.6 g/m2 hesabıyla ekilmiştir. Çalışma boyunca tüm kültürel işlemler yerine getirilerek, bitkilerin pazarlanabilir hasat büyüklüğüne ulaşmaları sağlanmıştır. Bitkilerde 24.05.2013 tarihinde hasat yapılmıştır. Hasat edilen bitkilerde verim, sürgün boyu, sürgün çapı, yaprak rengi (hue ve kroma değerleri), değerleri ile oksalik asit ve nitrat içerikleri belirlenmiştir. Bitki verim değerleri yetiştirme ortamına bağlı olarak 1957-3113 g/m2 arasında değişmiştir. Hümik asit uygulama dozuna paralel olarak bitki verimi % 6.21-12.08 oranlarında artış göstermiştir. Benzer şekilde hümik asit uygulamaları ile sürgün boyu, sürgün çapı ve yaprak oksalik asit içerikleri artmıştır. Ortamlar bakımından 1:1 Torf/Perlit ortamı en yüksek sürgün boyu değerlerini verirken, en yüksek sürgün çapı değerleri 2:1 Torf/Perlit ortamında belirlenmiştir. Yaprak nitrat içerikleri 1512 mg/100 g ile en düşük 1:1 Torf/Perlit ortamında belirlenmiş, 2343 mg/100 g nitrat birikimi ile % 100 Perlit ortamı en yüksek nitrat değerini vermiştir.
Özet (Çeviri)
This study was carried out in laboratories of Ordu University Faculty of Agriculture, Department of Horticulture and Merzifon Agricultural Credit Cooperative's greenhouses during 2013-2014 production season. In the study, peat, perlite media, 2:1 peat/perlite, 1:1 peat/perlite and 1:2 peat/perlite mixtures were used as growing media. Prepared growing media filled to 50x18x16 cm balcony type pot. The study was carried out with 3 replicates in randomized plot design and seeds of standard purslane seeds (Portulaca oleracea L.) were used. The seeds were sown on 06.04.2013 with a calculation of 0.6 g/m2. Throughout the study, all cultural processes were carried out to ensure that the crops reached marketable harvest size. The crops were harvested on 24.05.2013. The yield, shoot height, shoot diameter, leaf color (hue and chroma values), oxalic acid and nitrate contents were determined in the harvested plants. Plant yields varied between 1957-3113 g/m2 depending on the growing media. Parallel to the humic acid application dose, plant yield increased by 6.21-12.08%. Similarly, the shoot height, shoot diameter and leaf oxalic acid contents increased with humic acid applications. The highest shoot diameter values were determined at 2:1 peat/perlite media while 1:1 peat/perlite media gave the highest shoot length values in terms of media. Leaf nitrate contents were determined with 1512 mg/100 g in the lowest 1:1 peat/perlite medium. The highest nitrate value was determined with 2343 mg/100 g nitrate content in 100% perlite medium.