Dinamik toplu taşımada melez öngörülü kontrol
Desing a public transportation using hybrid predictive control
- Tez No: 539916
- Danışmanlar: PROF. DR. OSMAN PARLAKTUNA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Elektrik ve Elektronik Mühendisliği, Electrical and Electronics Engineering
- Anahtar Kelimeler: toplu taşıma, zaman çizelgeleme, melez öngörülü kontrol, public transportation, timetable, hybrid predictive control
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Elektrik-Elektronik Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Kontrol ve Kumanda Sistemleri Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 84
Özet
Toplu taşıma yapan işletmeci firma için yapcağı harcamaların minimum seviyede kalması önemliyken, bu toplu taşımayı kullanacak olan yolcular için ise, yüksek hizmet kalitesi ve düşük maliyet önemlidir. İyi tasarlanmış bir toplu taşıma sistemi, hem kapsadığı alan bakımından hem de zamanlama olarak, insanları çekeceği için tasarım aşaması çok önemlidir. Sadece bu günü değil yarını düşünülerek planlanan tasarımlar hem trafik yükünü hem de yolcu yoğunluğu talebini karşılayabilir. Belirli bir rota da sefer yapan otobüsün sefer sıklıkları önemli bir konudur. Yolcuların ihtiyaçlarına uygun olması işletmeci firmanın yararına olduğu gibi yolcularında hedeflerine giden yolda toplu taşımayı kullanma istekleri olacaktır. Bu tez çalışmasında zaman çizelgelemesi üzerinde durulacaktır. Toplu taşımanın tanımından başlayarak geçmişten günümüze kadar geçen sürede toplu taşımanın geçtiği süreçler incelenecektir. Bunun yanı sıra toplu taşımada kullanılan bazı terimlerden de bahsedilecektir. Problemin çözümü için seçilecek olan optimizasyon yöntemlerin bahsedilerek bu yöntemleri temel mantıkları verilecektir.
Özet (Çeviri)
For passengers who will use this public transportion system, high quality of service and low cost are important, while it is important for public transport operators to keep their expenditures at a minimum level. The design level is very important because a well-designed public transport system, both in terms of coverage and timing, attracts people. Designs that are planned not only for this day but for future can meet both traffic load and passenger density demands. The frequency of bus trips on a certain route is an important issue. The suitability of the operators to the needs of the passengers will be of benefit to the operator, as well as the willingness of passengers to use public transport on their way to their destination. This thesis will focus on timelines. Starting from the definition of public transport to the daylight from past to present, the processes of public transportation will be examined. In addition, some terms used in public transportation will be mentioned. The optimization methods to be chosen for solution of the problem will be mentioned and the basic logic of these methods will be given.