Farklı yapı yükleri altında kazıklı temel ve jet grout uygulamasının karşılaştırılması
Comparison of pile foundation and jet grout application under different building loads
- Tez No: 539917
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HASAN SAVAŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İnşaat Mühendisliği, Civil Engineering
- Anahtar Kelimeler: Kazıklı Temeller, Plaxis Programı, Kazıklı Temel Dizaynı, Jet grout, İyileştirme, Pile Foundations, Plaxis Program, Pile Foundation Design, Jet grout, Improvement
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İnşaat Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Derin temeller, olumsuz zemin şartlarında üst yapıdan gelen yüklerin zemine güvenli bir şekilde aktarılmasını sağlayan yapı elemanlarıdır. Günümüzde ayrıca kötü zemin koşullarında zemin iyileştirme yöntemleri kullanılarak, iyileştirilmiş zemin üzerine temel tasarımı yapılmaktadır. Bu tez çalışmasında; yapı yükü, temel boyutları ve zemin özellikleri belli olan yapı için farklı yapı yükleri altında kazıklı temel tasarımları yapılmıştır. Tasarımı yapılan bu kazıkların oturma hesapları hem ampirik hem de sayısal analiz yöntemleriyle bulunmuş olup, bu değerlerin karşılaştırılması yapılmıştır. Aynı yapı ve zemin koşulları için, ikinci bir alternatif olarak zemin iyileştirme yöntemlerinden biri olan jet grout için tasarım hesapları da gerçekleştirilmiştir. Çalışma sonucunda; temel tasarımı yapılırken mutlaka kazık temel ile birlikte, zemin iyileştirme yöntemlerinden biri olan jet grout ile de tasarım yapılması ve ekonomik olan yöntemin tercih edilmesi gerektiği ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
Deep foundations are the structural elements that ensure the safe transfer of the loads from the superstructure to the ground in adverse soil conditions. Nowadays, ground improvement methods are used in poor soil conditions and basic design is made on the improved floor. In this thesis; the basic design of the building was carried out under different building loads. The seating calculations of these piles were determined by both empirical and numerical analysis methods and these values were compared. Design calculations for jet grout, which is one of the soil improvement methods as a second alternative for the same structure and ground conditions, were also performed. In the results of working; while designing the basic design, it has been revealed that the design should be done with jet grout which is one of the ground improvement methods and the economical method should be preferred.