Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik öğrencilerinin erişkin bağışıklama konusunda bilgi ve farkındalık düzeyleri ile bu konudaki tıp eğitiminin etkinliğinin değerlendirilmesi
The evaluation of the information and awareness levels of clinical students of Kocaeli University Faculty of Medicine on adult immunization and the effectiveness of medical education in this issue
  1. Tez No: 540004
  2. Yazar: HATİCE YEŞİL DUMAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Tıp öğrencileri, aşı bilgisi, yetişkin aşılama, aşı ile önlenebilir hastalıklar, medical students, vaccine knowledge, adult vaccination, vaccine-preventable diseases
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 111
Özet
ÖZET Amaç: Sağlık çalışanları, toplam nüfusa göre bulaşıcı hastalıklar için daha yüksek risk altındadır. Bu çalışmada, Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde, aşı ile önlenebilir bulaşıcı hastalıklar için aşılama kapsamı değerlendirildi. Bu çalışma, öğrencilerin yetişkin aşıları hakkındaki bilgi, tutum ve farkındalıklarını belirlemek amacıyla yapılmıştır. Yöntem: Çalışma Nisan 2018 - Temmuz 2018 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi üçüncü ve altıncı sınıf öğrencileri arasında gerçekleştirilmiştir. 1.063 öğrenciye ulaşılması amaçlanmış ve 580 kişi değerlendirilmiştir. Öğrencilere, yetişkinlere yönelik aşılama ile ilgili sosyo-demografik özellikler, bilgi, tutum ve farkındalıkları ile ilgili 23 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Tüm verilerin analizinde SPSS for Windows 20.0 istatistik yazılımı kullanılmıştır. Verilerin değerlendirilmesinde yüzde, ortalama, standart sapma kullanıldı. Bulgular: Öğrencilerin yaş ortalaması 22,5 (en küçük =20, en yüksek =30) idi. Araştırmaya katılan bireylerin %52,4'ü (n =304) kadın, %47,6'sı (n =276) erkekti. Araştırmaya katılan bireylerin %37,2'si (n =216) 3. sınıfta, %22,1'i (n =128) 4'üncüde, %19,3'ü (n = 112) 5'incide, %21,4'ünde (n = 124) 6'ncıda idi. Hepatit A vaka sorusu (%70,6) en yüksek oranda doğru cevaplanan olup, ders olarak anlatılma oranı en çok hepatit B'ye aitti (%53,7). Sonuç: Tıp öğrencilerinin yetişkin aşılama hakkındaki bilgi puanları düşüktü. Bu eksiklik üçüncü sınıf öğrencileri arasında belirgindi ve fakülte yılı arttıkça bilgi puanı da önemli ölçüde yükseldi. Tıp öğrencilerine, önemli bir halk sağlığı sorunu olan aşıyla önlenebilir hastalıklarla ilgili (seçmeli) derslerle bilgi verilmelidir.
Özet (Çeviri)
Introduction: Health care workers are at higher risk for infectious diseases in relation to the overall population. In this study we assessed the immunization coverage among the students at faculty of medicine in Kocaeli University for vaccine-preventable infectious diseases. This study was conducted to determine knowledge, attitudes and awareness about adult vaccination of the students. Material-Method: The study was performed among the third to sixth grade students of medicine at Kocaeli University between April 2018 and July 2018. It was aimed to reach 1,063 students and 580 were evaluated. A questionnaire consisting of 23 questions related to the socio-demographic characteristics, knowledge, attitude and awareness about adult vaccination was administered to the students. SPSS for Windows 20.0 statistical software was used in the analysis of all the data. Percentage, mean, standard deviation were used to evaluate the data. Results: The mean age of the students was 22,5 years (min=20, max=30). %52,4 (n=304) of individuals in the study were female, %47,6 (n=276) of them were male. %37,2 (n=216) of individuals in the study were in 3rd grade, %22,1 (n=128) were in 4th, %19,3 (n=112) were in 5th, %21,4 (n=124) were in 6th. Hepatitis A case question had the most accurate response rate (%70,6) but the most narrative subject was hepatitis B (%53,7). Conclusion: The knowledge scores of the medical students about adult vaccination were low. This deficiency was pronounced among the 3rd grade students and there was significant increased during the faculty years. Medical students must be provided with information about vaccine-preventable diseases an important public health issues by (elective) courses.