Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik sınıf öğrencilerinin aile hekimliği uygulamasında erişkinlik çağında önerilen periyodik sağlık muayeneleri ve tarama testleri hakkındaki bilgi ve tutumlarının araştırılması
Investigating knowledge and attitudes of clinical class students' in Kocaeli University Faculty of Medicine with regard to periodic health examinations and screening tests recommended in adults
  1. Tez No: 665053
  2. Yazar: İSMAİL TALHA ÖZDOĞAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi öğrencileri, periyodik sağlık muayeneleri, taramalar, tıp eğitimi, koruyucu hekimlik, Kocaeli University Faculty of Medicine students, periodic health examinations, screening, medical education, preventive medicine
  7. Yıl: 2021
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 114
Özet
Amaç: Her yıl milyonlarca insan önlenebilir ve erken dönemde teşhisi ve tedavisi yapılabilir hastalıklar nedeniyle hayatını kaybetmektedir. Daha sağlıklı bireylerden oluşan bir toplumun var olabilmesi hem de sağlık alanında yapılan masrafların önlenmesi için periyodik sağlık muayeneleri ve tarama testlerinin hekimler tarafından etkin bir biçimde uygulanabiliyor olması gerekir. Bu çalışma teorik ders dönemini tamamlamış olan ve 4. 5. ve 6. sınıflarda öğrenim görmekte olan katılımcıların erişkinlik çağında uygulanması önerilen periyodik sağlık muayeneleri ve tarama testlerine ilişkin bilgi düzeylerinin ve tutumlarının durumunu ortaya koymaktadır. Yöntem: Bu çalışmanın katılımcıları Kasım 2020 – Mart 2021 tarihleri arasında Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi'nde öğrenim gören 4, 5 ve 6. sınıf öğrencileridir. Çalışmaya toplamda 228 kişi katılmıştır. Veri toplama aracı elektronik ortamda iletilen bir ankettir. Anketin içeriğindeki sorular“Aile Hekimliği Uygulamasında Önerilen Periyodik Sağlık Muayeneleri ve Tarama Testleri”rehberindeki bilgiler ışığında, hekimlerin bu taramalar ve testlere ilişkin bilgi ve tutumlarını ortaya koyacak biçimde hazırlanmıştır. Anketten elde edilen veriler IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) programında analiz edilmiştir. Betimleyici istatistiklerin yanında Kruskal Wallis testinden faydalanılarak ikili değişkenler arasındaki anlamlılıklar ortaya konmuştur. Bulgular: Çalışmaya katılan katılımcıların anketten aldıkları ortalama puanlar öğrenim seviyeleri yükseldikçe anlamlı bir biçimde azalmıştır (p%80) altındadır. Hekimlerin çoğu tıp fakültesinde aldıkları teorik ve pratik eğitimlerin içeriğinin PSM ve tarama testleri yönüyle yetersiz olduğu yönünde görüş belirtmiştir (%66,2). Çalışmanın bulguları hekimlerde PSM ve tarama testlerine, yani koruyucu hekimlik uygulamalarına ilişkin olumlu tutumlar geliştirmenin yeterli olmadığını, hekimlerin eğitim içeriklerinin PSM ve tarama testlerine ilişkin bilgi içeriği yönüyle zenginleştirilmesinin gerekliliğini ortaya koymuştur.
Özet (Çeviri)
Objective: Every year, millions of people die due to preventable and if early diagnosed, treatable diseases. Periodic medical examinations and screening tests should be effectively used by physicians for a healthier society and to prevent health costs. This study reveals the knowledge level and attitudes of the medical faculty students who have completed the theoretical course period and are studying in 4th, 5th and 6th grades, regarding periodic health examinations and screening tests recommended to be applied in adulthood. Method: Participants of this study are 4th, 5th and 6th grade students studying at Kocaeli University Faculty of Medicine between November 2020 - March 2021. 228 students participated in the study. The data collection tool is an electronical questionnaire. The questions of the questionnaire were prepared based on the guide of“Periodic Health Examinations and Screening Tests Recommended in Family Medicine Practice”in a way to reveal the knowledge and attitudes of physicians regarding these screenings and tests. The data obtained from the questionnaire were analyzed in IBM SPSS 20.0 (IBM Corp., Armonk, NY, USA) program. By using the Kruskal Wallis test as well as descriptive statistics, the significance between binary variables was revealed. Results: The average scores obtained from the questionnaire in the study decreased significantly as the education level of the participants increased (p 80%). Most of the physicians stated that the content of the theoretical and practical training in medical school was insufficient in terms of periodic health examinations and screening tests (66.2%). The findings of the study revealed that developing positive attitudes towards periodic health examinations and screening tests in not enough. The curriculum of the medical school should be enriched about information and applications on preventive medicine.