Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik öncesi öğrencilerinin öğrenme etkinlikleri sırasında bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma alışkanlıkları ve ilişkisel ihtiyaçları arasındaki ilişkinin incelenmesi
Investigating the relationship between pre-clinical students of Kocaeli University Faculty of Medicine's habits of using information and communication technologies during learning activities and their relational needs
- Tez No: 819117
- Danışmanlar: PROF. DR. TUNCAY MÜGE ALVUR, DR. ÖĞR. ÜYESİ PINAR DAYLAN KOÇKAYA
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
- Anahtar Kelimeler: Siber aylaklık, sanal kaytarma, ilişkisel ihtiyaçlar, bilgi ve iletişim teknolojileri, tıp fakültesi öğrencileri, Cyberloafing, cyberslacking, relational needs, information and communication technologies, medical students
- Yıl: 2023
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 83
Özet
Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik öncesi öğrencilerinin öğrenme etkinlikleri sırasında bilgi ve iletişim teknolojilerini kullanma alışkanlıkları ve ilişkisel ihtiyaçları arasındaki ilişkinin incelenmesi Giriş ve amaç: Bilgi ve iletişim teknolojilerinin (BİT) giderek yaygınlaşması ile bu teknolojilerin derslerde kişisel amaçlarla kullanımı siber aylaklık kavramını ortaya çıkarmıştır. Bu çalışmada Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi klinik öncesi öğrencilerinin siber aylaklık ve ilişkisel ihtiyaçlar doyum düzeyi (İİDD) arasındaki ilişki ve bu iki başlığın sosyodemografik faktörlerle olan ilişkisi incelenmiştir. Gereç ve yöntem: Çalışmamıza 437 öğrenci katılmıştır. Katılımcılara sosyodemografik bilgiler, Siber Aylaklık Ölçeği ve İlişkisel İhtiyaçlar Doyum Ölçeği'ne ait 3 bölüm, 59 sorudan oluşan bir anket uygulanmıştır. Araştırma sonucunda verilerin istatistiksel değerlendirmesi IBM SPSS 20.0 paket programı ile yapılmıştır. Bulgular: Öğrencilerin siber aylaklık medyanı 2,73 olup orta düzeydedir. Erkek, genç, düşük gelirli, internet kullanma becerisi ve okul dışında internet erişim olanağı yüksek, günlük internet kullanım süresi fazla olan öğrencilerin daha çok siber aylaklık davranışlarında bulunduğu ortaya koyulmuştur. İİDD medyanı 3,50 olup orta-yüksek düzeydedir. Kadın, yüksek gelirli, internet kullanım becerisi ve okul dışı internet erişim olanağı fazla olan öğrencilerin İİDD'sinin daha fazla olduğu görülmüştür. Siber aylaklık düzeyi yüksek olan öğrencilerin, ilişkisel ihtiyaçlar doyumunun da yüksek olduğu tespit edilmiştir. Sonuç: Çalışmamızda siber aylaklığın, özellikle sosyal fayda sağlama özelliği ile İİDD'yi arttırdığı düşünülmektedir. Literatürde siber aylaklık ve farklı değişkenlerle ilgili araştırmalarda fikir birliğine varılamamıştır ve ilişkisel ihtiyaçlar konusunda da az sayıda çalışma mevcuttur. Bu sebeple çalışmamız literatüre katkı sağlamaktadır.
Özet (Çeviri)
Investigating the relationship between pre-clinical students of Kocaeli University Faculty of Medicine's habits of using information and communication technologies during learning activities and their relational needs Introduction and purpose: With the widespread use of information and communication technologies (ICTs), the use of these technologies for personal purposes in lessons has revealed the concept of cyberloafing. In this study, the relationship between cyberloafing and relational needs satisfaction level (RNSL) and the relationship between these two topics and sociodemographic factors were examined in pre-clinical students of Kocaeli University Faculty of Medicine. Materials and Method: 437 students participated in our study. A questionnaire consisting of sociodemographic information, Cyberloafing Scale and Relational Needs Satisfaction Scale, 3 sections and 59 questions was applied to the participants. The statistical evaluation of the data was performed with IBM SPSS 20.0 package program. Results: The median of students' cyberloafing was 2.73, which is at a moderate level. It was revealed that male, young, low-income, students with high internet usage skills and internet access outside of school, and students with high daily internet usage time were more likely to engage in cyberloafing behaviors. The median of RNSL is 3.50, which is at a medium-high level It was observed that female students, students with higher income, students with higher internet usage skills and students with more out-of-school internet access were more likely to have RNSL. It was determined that students with high cyberloafing level also had high relational needs satisfaction. Conclusion: In our study, it is thought that cyberloafing, especially with the feature of providing social benefit, increases RNSL. There is no consensus in the literature on cyberloafing and different variables and there are few studies on relational needs. For this reason, our study contributes to the literature.