Kocaeli Üniversitesi Aile Hekimliği asistanlık öğrencileri ve İzmit'te görev yapan Aile Hekimlerinin yetişkin posteroanterior akciğer grafisi yorumlama becerisi ve özyeterlilik durumu
  1. Tez No: 893306
  2. Yazar: HAYRUNNİSA BAL TATLI
  3. Danışmanlar: PROF. TUNCAY MÜGE ALVUR
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Aile Hekimliği, Family Medicine
  6. Anahtar Kelimeler: Birinci basamak, Akciğer grafisi, Özyeterlilik, Beceri, Primary care, Chest radiography, Self-efficacy, Skill
  7. Yıl: 2024
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Aile Hekimliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 65
Özet
Klinik uygulamalardaki direkt akciğer grafisinin kritik öneme sahip olmasına rağmen hekimlerin akciğer grafisi değerlendirmedeki beceri ve özyeterliliği düşüktür. Bunun nedenleri arasında tıp eğitiminde radyografiye yeterince yer verilmemesi, mezuniyet sonrası radyografi kurslarının olmaması, meslekte geçirilen zaman arttıkça bilgilerin hatırlanmasındaki güçlük gibi pek çok durum yer almaktadır. Bu çalışmada pratisyen aile hekimi, uzman aile hekimi, aile hekimliği uzmanlık asistanı (AHU) ve sözleşmeli aile hekimliği uzmanlığı (SAHU) öğrencileri şeklinde gruplara ayırarak Kocaeli Üniversitesi Aile Hekimliği asistanlık öğrencileri ve İzmit'te görev yapan aile hekimlerinin yetişkin posteroanterior akciğer grafisi yorumlama becerisi ve özyeterlilik durumu değerlendirmeyi amaçladık. Araştırmadaki örneklem grubunu Kocaeli Üniversitesi Tıp Fakültesi aile hekimliği uzmanlık öğrencileri ve İzmit ilçede görev yapan aile hekimleri oluşturmaktadır. Çalışmaya toplamda 124 hekim katılmıştır. Katılımcılara 4 adet kişisel bilgiler, 8 adet doğru-yanlış belirleme, 1 adet çoktan seçmeli ve 10 adet açık uçlu soru şeklinde yorumlanmak üzere posteroanterior akciğer grafisi görseli ve her görsel için güven indeksi puanlaması içeren bir anket doldurtulmuştur. Katılımcıların anket sonuçları değerlendirildiğinde aile hekimliği grupları arasında ve meslekte geçirilen yıla göre oluşturulan gruplar arasında anlamlı farklılık tespit edilmemiştir. Aile hekimi gruplarının akciğer grafilerini yorumlarken verdikleri özyeterlilik puanlarının karşılaştırılmasında özyeterlilik puanları açısından gruplar arasında sadece normal grafi için istatistiksel açıdan anlamlı farklılık tespit edildi (p=0,012). Bu farklılığın ise AHU ve SAHU öğrencileri arasında olduğu, AHU öğrencilerinin daha yüksek özyeterlilik puanı aldığı görüldü. Aile hekimliği grupları arasında akciğer grafisi değerlendirme açısından anlamlı fark tespit edilmemiştir. Gerek tıp eğitimi esnasında gerekse mezuniyet sonrası radyografi eğitimine daha fazla önem verilmesinin faydalı olacağı düşünülmüştür.
Özet (Çeviri)
Despite the critical importance of direct chest radiography in clinical practice, physicians' skills and self-efficacy in chest radiography evaluation are low. The reasons for this include the lack of adequate coverage of radiography in medical education, the lack of post-graduation radiography courses, and the difficulty in remembering information as the time spent in the profession increases. In this study, we aimed to evaluate the adult posteroanterior chest radiography interpretation skills and self-efficacy status of Kocaeli University Family Medicine residency students and family physicians working in İzmit by dividing them into groups as general practitioner family physicians, specialist family physicians, family medicine specialist assistants (FMAs) and contracted family medicine specialization (SAHU) students. The sample group in the study consisted of Kocaeli University Faculty of Medicine family medicine residency students and family physicians working in Izmit district. A total of 124 physicians participated in the study. Participants were asked to fill out a questionnaire containing 4 personal information, 8 true-false determinations, 1 multiple choice and 10 open-ended questions, posteroanterior chest radiograph images to be interpreted as open-ended questions and confidence index scoring for each image. When the questionnaire results of the participants were evaluated, no significant difference was found between the family medicine groups and between the groups formed according to the years spent in the profession. In the comparison of the self-efficacy scores given by the family physician groups when interpreting the chest radiographs, a statistically significant difference was found between the groups in terms of self-efficacy scores only for the normal chest radiograph (p=0.012). This difference was found to be between AHU and SAHU students, and AHU students had higher self-efficacy scores. There was no significant difference between the family medicine groups in terms of chest radiography evaluation. It was thought that it would be beneficial to give more importance to radiography education both during medical education and after graduation.