Çocuk yoğun bakım servisi hastane enfeksiyonları sürveyansı: iki yıllık analiz
Hospital infections surgeily of children intensive care service:TWO year analysis
  1. Tez No: 540028
  2. Yazar: ÖMER ALİ DEMİROK
  3. Danışmanlar: PROF. DR. HASAN ÇETİN
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları, Child Health and Diseases
  6. Anahtar Kelimeler: Hastane enfeksiyonu, kan dolaşım enfeksiyonu, nozokomiyal pnömoni, nozokomiyal üriner sistem enfeksiyonu, nozokomiyal santral sinir sistemi enfeksiyonu, Pediatric nosocomial infection, bloodstream infection, nosocomial pneumonia, nosocomial urinary tract infection, meningitis
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Süleyman Demirel Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 160
Özet
Çalışma süresi olan 2 yıl boyunca HE'lerin en sık görüldüğü servislerden biri olan ÇYBÜ'de yatan hastalarda gelişen hastane kaynaklı enfeksiyonlar retrospektif olarak hasta dosyalarının taranması, yapılan kültür çalışma sonuçlarının taranması ve klinik izlem yöntemi ile incelenmiştir. Bu çalışma ile, kliniğimize yatan hastalarda gelişen hastane kaynaklı enfeksiyon vakalarının tanımlanması, HE sıklığının belirlenmesi ve geçmişte yapılan diğer çalışmalarla karşılaştırılarak yıllar içindeki değişiminin izlenmesi, hastalarda altta yatan risk faktörlerinin belirlenmesi, HE'lerin sistemlere ve mikroorganizma (m.o) türüne göre dağılımının belirlenmesi, etken m.o'ların antibiyotik duyarlılıklarının belirlenmesi, ampirik tedavi seçeneklerinin belirlenmesi ve HE'lerin önlenmesi bakımından öneriler geliştirilmesi amaçlanmıştır. ÇYBÜ'de HE hızı %42,19 olarak bulunmuştur. ilk 3 sırada görülen HE'ler NÜSE, KDE ve NP olarak tespit edilmiş olup, sırasıyla %43, %24 ve %14 oranlarında görülmüştür. Koagülaz negatif staphylococcus (KNS) tüm m.o'lar arasında da %16,84 ile en çok üreyen m.o olmuştur. Gram negatif m.o'lardan %11,57 ile E. coli tüm etkenler içinde ilk sırayı almıştır. KNS'ler arasında %62,50, S. aureus'larda %66,60 oranında metisilin direnci saptanmıştır. Klebsiella türlerinde %12,50, E. coli'lerde %81,80 oranında ESBL pozitifliği saptanmıştır. P. aeruginosa'larda en yüksek direnç sefepim ve karbapenemlere, en yüksek duyarlılık ise aminoglikozitlere ve piperasilin tazobaktama karşı tespit edilmiştir. Klebsiella türlerinde en yüksek direnç amoksisilin-klavulanik asite en yüksek duyarlılık ise fosfomisine karşı tespit edilmiştir. E. coli'lerde en yüksek direnç ertapeneme, en yüksek duyarlılık ise amoksisilin-klavulanik asite karşı tespit edilmiştir.
Özet (Çeviri)
During the study which took two year, in the pediatric wards where nosocomial infections are highly prevalent, including pediatric intensive care unit, by searching the patient charts, culture results and progress notes. The goal of the study was to detect the nosocomial infections in patients followed in our inpatient services; determine the nosocomial infection rates, the underlying risk factors, the distribution of the infections by systems and microorganisms, antibiotic sensitivity of the microorganisms and to develop some empirical treatments for nosocomial infections. The rate of the nosocomial infections was found to be %42,19 in pediatric intensive care unit, subsequently. The most common nosocomial infections were nosocomial urinary tract infections (%43), bloodstream infections (%24), nosocomial pneumonia (%14). Coagulasenegative Staphylococcus (CNS) was found to be the most common amongst all microorganisms (%16,84). Meticillin resistance was found to be %62,50 for CNS and %66,60 for S. aureus. Resistance to glycopeptide antibiotics was found to be %25 for CNS, with it S. aureus didn't have resistance to glycopeptide antibiotics. P. aeruginosa showed the strongest resistance to cefepime and carbapenemes; Klebsiella species and Escherichia coli showed the strongest resistance to amoxicilline-clavunate.ESBL positivity was found to be %22,20 for Klebsiella species and %81,80 for E. coli.