Eskişehir ilindeki ilkokul çağı çocuklarında biyometrik ve demografik özelliklerin kırılma kusurları ile ilişkisinin üç yıllık değerlendirilmesi
The three-year evaluation of the demographic and biometric features with refractive error relationship at primary school children in Eskişehir city
- Tez No: 540040
- Danışmanlar: DOÇ. DR. HALUK HÜSEYİN GÜRSOY
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Göz Hastalıkları, Eye Diseases
- Anahtar Kelimeler: Kırılma kusuru, miyopi, biyometri, aksiyel uzunluk, ön kamara derinliği, Refractive error, myopia, biometry, axial length, anterior chamber depth
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Eskişehir Osmangazi Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Göz Hastalıkları Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 88
Özet
Çalışmamızda 2013-2015 yılları arasında Eskişehir Osmangazi Tıp Fakültesi Göz Hastalıkları polikliniğine başvuran ilkokul çağı çocukların demografik ve biyometrik özelliklerin kırılma kusurları ile ilişkisini değerlendirilmeyi amaçladık. 2013 yılında 7-12 yaş aralığında olup üç yıl boyunca yılda en az bir kez muayene edilmiş olan, sikloplejinli Topcon RM-A7000B (Topcon Corporation, Tokyo, Japonya) ve Lenstar LS900 (Haag-Streit AG, Koeniz, İsviçre) cihazı ile üçer ölçümü olan 197 çocuğun verileri retrospektif olarak değerlendirildi. Sferik ekivalan (SE) olarak -0,50 ile +0,50 diyoptri aralığındaki çocuklar emetropi, -0,50 ve daha negatnf değerler mnyopn ve +0,75 ve daha pozntnf değerler hnpermetropn olarak sınıflandırıldı. Yaş, cinsiyet, boy, kilo, başlangıç SE, aksiyel uzunluk (AU), ön kamara derinliği (ÖKD), merkezi kornea kalınlığı (MKK), keratometri değerler (K) ve lens kalınlığının sonuç SE'a etkisi analiz edildi. 2013 yılında elde edilen değerler başlangıç, 2015 yılındakiler sonuç değerler olarak alındı. Doğrusal ve“COX”regresyon analizleri uygulandı. Başlangıç ortalama SE 0,194±0,562, 3 yıl sonra 0,078±0,804 D idi. Miyopi sayısı 3 yılda, 23'den 41'e çıktı. Doğrusal regresyon formülünde, ortalama başlangıç SE, AU, ÖKD ve K değerlerinin, istatistiksel olarak anlamlı düzeyde üç yıl sonundaki ortalama SE değerlerine etki ettiğini gösterdik. Başlangıç yaşı sonuç SE'ı 1,37 kat azaltırken, AL 4,5 kat ve K değeri 2 kat arttırdı. Sonuç olarak başlangıç SE, AU, ÖKD ve K değerleri kullanılarak bir çocuğun üç yıl sonraki tahmini kırılma kusurunu yüksek güvenilirlikle hesaplayabileceğimizi gösterdik.
Özet (Çeviri)
to Eskişehir Osmangazi Medical Faculty Department of Ophthalmology between 2013-2015 in our study. In 2013, the data of 197 children aged 7-12 years who were examined at least once a year for three years with Topcon RM-A7000B (Topcon Corporation, Tokyo, Japan) with cycloplegin and Lenstar LS900 (Haag-Streit AG, Koeniz, Switzerland) with three measurements,were evaluated retrospectively. The spherical equivalent (SE) was classified as emetropia in the range of -0,50 to +0,50 diopters, myopia -0,50 and more negative values, and +0,75 and more positive values in hyperopia. Age, gender, height, weight, initial SE, axial length (AU), anterior chamber depth (ACD), central corneal thickness (CCT), keratometry values (K) and the effect of lens thickness were analyzed. The values obtained in 2013 were taken as the initial values, whereas data from 2015 as the result values. Linear and COX "regression analyzes were performed. The initial mean SE was 0.1194 ± 0.562, after 3 years it was 0.078 ± 0.804 D. The number of myopia increased from 23 to 41 in 3 years.In the linear regression formula, we have shown that the mean initial SE, AU, ACD and C values affect the mean SE values at the end of three years were statistically significant. While the age of onset decreased the SE by 1.37 times, the AL increased 4.5 times and the K value increased 2 times. As a result, we have shown that the predicted refractive error of a child after three years can be calculated with high reliability by using starting SE, AU, ACD and K values.