Asetilen-LPG karışımlarının buji ateşlemeli bir motorda performans ve emisyonlara etkisinin incelenmesi
Investigation of the effect of acetylene-LPG mixtures on the performance and emissions of an si engine
  1. Tez No: 540069
  2. Yazar: ABDELRAHMAN ELDAMANHORY
  3. Danışmanlar: PROF. DR. SELAHADDİN ORHAN AKANSU
  4. Tez Türü: Yüksek Lisans
  5. Konular: Makine Mühendisliği, Mechanical Engineering
  6. Anahtar Kelimeler: Asetilen, LPG, Buji ateşlemeli motor, performans, Acetylene, LPG, SI engine, performance
  7. Yıl: 2019
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Erciyes Üniversitesi
  10. Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Makine Mühendisliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 75
Özet
Günümüzde içten yanmalı motorların sürdürülebilirliği ve gelişimi, fosil yakıtların tükenmesi ve çevre kirliliği olmak üzere iki tür tehdide maruz kalmaktadır. Bu durum, araştırmacıları içten yanmalı motorlar için alternatif yakıtlar aramaya yönlendirmektedir. Dünyadaki önemli çabalar, geleneksel yakıtların yerine kısmen ya da tamamen değiştirmek için alternatif gaz yakıtlarını aramaya ve geliştirmeye sarf edilmiştir. Bu çalışmada LPG yakıtlı çalışan buji ateşlemeli motoruna asetilen eklenmesinin etkisi incelenmiştir. Sırasıyla 500, 750 ve 1000 g/h kütlesel debilerinde asetilen LPG yakıtına ilave edilmiştir. 4 zamanlı, 4 silindirli, su soğutmalı buji ateşlemeli bir motorda sabit hızda (1500 d/d) ve %25 yükte deneysel bir araştırma yürütülmüştür. Ayrıca, performans ve emisyon parametreleri farklı hava fazlalık katsayılarında (λ = 0.8, 1, 1.2 ve 1.7) test edilmiştir. Sonuç olarak, LPG-asetilen karışımının neredeyse %41'ini oluşturan 750g / h asetilen ilavesinin (λ = 1.2) 'de, saf LPG işleminden daha yüksek bir fren termal verimi ile sonuçlandığı ve elde edilen tepe basınçlarında önemli bir artış olduğu gözlenmiştir. Ayrıca, hidrokarbon (HC) ve karbon monoksit (CO) emisyonları azalırken, NOx emisyonları, saf LPG operasyonuna kıyasla artmıştır.
Özet (Çeviri)
In the current time, sustainability and development of internal combustion engines is subjected to two kinds of threats which are fossil fuel depletion and environmental pollution. That is what compelled researchers to search for alternative fuels for internal combustion engines. Considerable efforts in the world have been exerted to develop and introduce alternative gaseous fuels to replace conventional fuel by partial or total replacement. In this study, the effect of adding acetylene to LPG-fuelled SI engine has been examined. This addition was with flow rates of 500, 750 and 1000 g/h respectively. An experimental investigation has been carried out on 4 stroke, 4- cylinder, water-cooled spark ignition (SI) engine at constant speed (1500 d/d) and 25% load. Also, performance and emissions parameters have been tested at different excess air coefficients (λ= 0.8, 1, 1.2 and 1.7). As a result, it has been found that the addition of 750g/h acetylene, which forms almost 41% of the LPG-acetylene mixture, at (λ = 1.2), resulted in having higher brake thermal efficiency than that of LPG operation and a significant increase in attained peak pressure has been observed. In addition, hydrocarbon (HC) and carbon monoxide (CO) emissions decreased, while NOx emissions increased when compared to that of baseline LPG operation