Kliniğimizde son 10 yılda çift çene düzeltilmesi yapılan hastalar tarafından sürecin değerlendirilmesi
Evaluation of the process by the patients with double jaw surgery in the last 10 years in our clinic
- Tez No: 540105
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET İSMAİL ERMİŞ
- Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
- Konular: Plastik ve Rekonstrüktif Cerrahi, Plastic and Reconstructive Surgery
- Anahtar Kelimeler: çift çene düzeltilmesi, yüz estetiği, çiğneme fonksiyonu, ortognatik cerrahi, yaşam kalitesi anketi, özgüven, çift çene düzeltilmesi, yüz estetiği, çiğneme fonksiyonu, ortognatik cerrahi, yaşam kalitesi anketi, özgüven
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Tıp Fakültesi
- Ana Bilim Dalı: Plastik Rekonstrüktif ve Estetik Cerrahi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Çift çene ameliyatı hem maksilla hem de mandibulayı ilgilendiren bozukları cerrahi olarak düzeltmektedir. Bu ameliyatta elde edilmek istenen hem diş dizilimini yani oklüzyonu düzeltmek, hem de yüz estetiğini sağlamaktır. Çift çene düzeltilmesi sonuçları sefalometrik ölçümler ve oklüzyonun sağlanması ile değerlendirilir. Ameliyat öncesi ve sonrasını kapsayan bu uzun ve zorlayıcı sürecin hastalar tarafından ise nasıl görüldüğü de değerlendirme açısından önemlidir. Biz bu çalışmada İstanbul Tıp Fakültesi Plastik Reakonstrüktif ve Estetik Cerrahi kliniğinde son 10 yılda çift çene ameliyatı olan dentofasiyel deformite hastaları üzerinden sürecin değerlendirilmesini yapmayı amaçladık. Hastaları tedaviye yönlendiren motivasyonlar, ameliyat sonrası sonuçlar ve komplikasyonları içeren 24 adet soru hastalara soruldu ve istatistiksel olarak değerlendirmeleri yapılarak literatür verileriyle karşılaştırıldı. Ayrıca hastalar cinsiyet, eğitim durumu, ameliyat yılları ve yaşlara göre de sınıflandırıldı. Hastaların %88,4'ü ameliyat sonuçlarından memnun olduklarını, %85,9'u ise özgüvenlkerinde artış olduklarını bildirmişlerdir. Bu çalışmada, çift çene düzeltilmesi için hem estetik hem de fonksiyonel motivasyonlar olduğu görülmüştür. Hastaların komplikasyonları yaşamalarına ve sürecin tüm zorluklarına rağmen, yüksek oranda ameliyat sonuçlarından memnun oldukları, özgüvenlerinde artış hissettikleri, çiğneme fonsksiyonlarında düzelme ve dış görünüşlerinde iyileşme bildirdiklerini göstermiştir.
Özet (Çeviri)
The double jaw surgeries are performed to correct the deformities that involve both the maxilla and the mandibula. The aim of this type of surgery is both correcting the alignment of the teeth which is the occlusion and providing better facial aesthetics. The results of the double jaw correction are evaluated with cephalometric measurements and the maintenance of occlusion. The preoperative and postoperative processes are time consuming and stressful for the patients whose overall views are essential in the evaluation of the surgery. In this study, our aim is to evaluate the whole perioperative process in double jaw surgery patients with dentofacial deformities who were operated in the last ten years at Istanbul Faculty of Medicine, Department of Plastik, Reconstructive and Aesthetic Surgery. Twenty four questions were asked to the patients, interrogating the motivations that take the patients to the treatment process, the postoperative results and the complications. The results were evaluated statistically and they were compared with the relevant literature. Also, the patients were classified according to gender, educational status, the years of the operation, and the age groups. The majority of the patients (88.4 percent) reported satisfaction with the results, and 85.9 percent of the patients reported an incease in their self confidence. In this study, both functional and aesthetic motivations were found in the patients of double jaw surgery. Despite some complications and the various difficulties of the perioperative process, the patients express high levels of satisfaction over postoperative results. Besides, the increase in self esteem, the improvement in masticatory functions and the amelioration in the external appearance are expressed by the same group.