Opere edilen pediatrik suprakondiler humerus kırıklarının klinik, radyolojik ve fonksiyonel sonuçları
Operated pediatric supracondylar humerus clinical, radiological and functional fractures results
  1. Tez No: 798573
  2. Yazar: REŞAT ARIKAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. KERİM ÖNER
  4. Tez Türü: Tıpta Uzmanlık
  5. Konular: Ortopedi ve Travmatoloji, Orthopedics and Traumatology
  6. Anahtar Kelimeler: Suprakondiler Humerus Kırıkları, Modifiye Flynn Kriterleri, Açık ve Kapalı Redüksiyon, Supracondylar Humerus Fractures, Modified Flynn Criteria, Open And Closed Reduction
  7. Yıl: 2023
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Karadeniz Teknik Üniversitesi
  10. Enstitü: Tıp Fakültesi
  11. Ana Bilim Dalı: Ortopedi ve Travmatoloji Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 101
Özet
Amaç: Çalışmamızda kliniğimizde opere edilen pediatrik suprakondiler humerus kırıklarının klinik, radyolojik ve fonksiyonel sonuçlarının değerlendirilmesi ve literatür ile kıyaslanması amaçlanmıştır. Gereç ve Yöntem: 2012-2021 yılları arasında Karadeniz Teknik Üniversitesi Ortopedi ve Travmatoloji bölümünde suprakondiler humerus kırığı tanısıyla opere edilen 78 hastanın radyolojik, klinik ve fonksiyonel sonuçları incelendi. Radyolojik inceleme yapılırken baumann açısı, lateral humerokapitellar açı ve taşıma açısı değerlendirildi. Klinik inceleme yapılırken McRae yöntemine göre dirsek eklem hareket açıklıkları ve dirsek taşıma açısı ölçülerek bunlar modifiye flynn kozmetik ve fonksiyonel kriterlerine göre değerlendirildi. Cerrahi tespit olarak K(kirschner) teli kullanıldı. Bulgular: Çalışmamızda 78 hastanın 25'i kadın(%32,1), 53'ü erkekti.(%67,9) Hastaların 36'sının(%46,2) sağ , 42'sinin(%53,8) sol dirseğinde kırık mevcuttu. Operasyon yaşı ortalaması 6+3 yıldı. Ameliyat sonrası 1 ile 12 yıllık takip süreleri olup ortalama 4+3 yıl olarak bulundu. Gartland sınıflamasına göre 17 hasta(%21,8) Tip 2, 45 hasta(%57,7) tip 3 ve 16 hasta(%20,5) tip 4 olduğu görüldü. Tespit edilen kolon sayısı tek ve çift olarak iki gruba ayrıldı. Tek kolon tespit yapılan 22 hasta(%28,2), çift kolon tespit yapılan 56 hasta(%71,8) vardı. Hastaların 27'sine(%34,6) kapalı, 51'ine(%65,4) açık redüksiyon k teli ile tespit yapıldı. Hastaların ortalama atel çıkarma süreleri 5+1 hafta , ortalama pin çıkarma süreleri 5+1 hafta olarak tespit edilip daha sonra egzersiz başlandı. 3 hastada Ain, 1 hasta median, 1 hasta radial, 2 hasta median ve radial, 1 hastada median+ulnar, 1 hasta radial ve ulnar, 2 hastada ulnar sinir olmak üzere toplamda 11 hastada ameliyat öncesi sinir arazları mevcuttu. Son kontrol muayenelerinde hepsinin tam iyileşme gösterdiği görüldü. Bütün hastalar modifiye flynn kozmetik-fonksiyonel kriterlerine göre değerlendirildi. Kozmetik; 68 hasta(%87,2) mükemmel, 9 hasta(%11,5) iyi, 1 hasta(%1,3) kötü olarak bulundu. Fonksiyonel; 57 hasta(%73,1) mükemmel, 12 hasta(%15,4) iyi, 4 hasta(%5,1) orta, 5 hasta(%6,4) kötü olarak bulundu. Açık redüksiyon yapılan hastaların modifiye flynn kozmetik; 42 hasta(%53,8) mükemmel, 8 hasta(%10,2) iyi, 1 hasta(%1,2) kötü olarak bulundu. Kapalı redüksiyon yapılan hastaların modifiye flynn kozmetik; 26 hasta(%33,3) mükemmel, 1 hasta(51,2) iyi olarak bulundu. Açık redüksiyon yapılan hastaların modifiye flynn fonksiyonel; 33 hasta(%42,3) mükemmel, 10 hasta(%12,8) iyi, 4 hasta(%5,1) orta, 4 hasta(%5,1) kötü olarak bulundu. Kapalı redüksiyon yapılan hastaların modifiye flynn fonksiyonel; 24 hasta(%30,7) mükemmel, 2 hasta(%2,5) iyi, 1 hasta(%1,2) kötü olarak bulunmuştur. Tek kolon tespit yapılan hastaların modifiye flynn kozmetik; 19 hasta(%24,3) mükemmel, 3 hasta(%3,8) iyi olarak bulundu. Çift kolon tespit yapılan hastaların modifiye flynn kozmetik; 49 hasta(%62,8) mükemmel, 6 hasta(%7,6) iyi, 1 hasta(%1,2) kötü olarak bulundu. Tek kolon tespit yapılan hastaların modifiye flynn fonksiyonel; 19 hasta(%24,3) mükemmel, 1 hasta(%1,2) iyi, 2 hasta(%2,5) orta olarak bulundu. Çift kolon tespit yapılan hastaların modifiye flynn fonksiyonel; 38 hasta(%48,7) mükemmel, 11 hasta(%14,1) iyi, 2 hasta(%2,5) orta, 5 hasta(%6,4) kötü olarak bulundu. Sonuç: Açık veya kapalı redüksiyon ile tespit edilen suprakondiler humerus kırıklarının klinik, radyolojik ve fonksiyonel olarak sonuçları benzerdir. Tespit edilen kolon sayısının tek veya çift olması klinik, radyolojik ve fonksiyonel sonuçları birbilerine yakındır. Cerrah, tecrübe ve deneyimine bağlı olarak en iyi yaptığı cerrahi yöntemle hastalarını tedavi edebilir.
Özet (Çeviri)
Aim: In our study, it was aimed to evaluate the clinical, radiological and functional results of pediatric supracondylar humerus fractures operated in our clinic and to compare them with the literature. Materials and Methods: The radiological, clinical and functional results of 78 patients who were operated on with the diagnosis of supracondylar humerus fracture in the Department of Orthopedics and Traumatology of Karadeniz Technical University between 2012-2021 were analyzed. Baumann angle, lateral humerocapitellar angle and bearing angle were evaluated during radiological examination. During the clinical examination, the elbow joint range of motion and elbow bearing angle were measured according to the McRae method and these were evaluated according to the modified flynn cosmetic and functional criteria. K (kirschner) wire was used as the surgical fixation. Results: In our study, 25 (32.1%) of 78 patients were female and 53 (67.9%) were male. fracture was present. The mean age of operation was 6+3 years. The postoperative follow-up period was between 1 and 12 years, with an average of 4+3 years. According to Gartland classification, 17 patients (21.8%) were type 2, 45 patients (57.7%) type 3 and 16 patients (20.5%) type 4. The number of detected columns was divided into two groups as single and double. There were 22 patients (28.2%) who had single colon fixation and 56 patients (71.8%) who had double colon fixation. Twenty-seven (34.6%) of the patients were fixed with closed reduction and 51 (65.4%) open reduction with k-wire. The average splint removal time of the patients was determined as 5+1 weeks, and the average pin removal time was 5+1 weeks, and then exercise was started. 11 of our patients had nerve symptoms before surgery. At the final follow-up examinations, it was observed that all of them showed full recovery. All patients were evaluated according to the modified flynn cosmetic-functional criteria. Cosmetic; 68 patients (87.2%) were found to be excellent, 9 patients (11.5%) good, and 1 patient (1.3%) bad. Functional; 57 patients (73.1%) were excellent, 12 (15.4%) good, 4 (5.1%) moderate, 5 (6.4%) bad. Modified flynn cosmetics of patients who underwent open reduction; 42 patients (53.8%) were found to be excellent, 8 patients (10.2%) good, and 1 patient (1.2%) bad. Modified flynn cosmetic for closed reduction patients; 26 patients (33.3%) were found excellent, 1 patient (51.2) good. Modified flynn functional of patients who underwent open reduction; 33 patients (42.3%) were excellent, 10 patients (12.8%) good, 4 patients (5.1%) fair, 4 patients (5.1%) bad. Modified flynn functional of patients who underwent closed reduction; 24 patients (30.7%) were found to be excellent, 2 patients (2.5%) good, and 1 patient (1.2%) bad. Modified flynn cosmetics of patients with single colon fixation; 19 patients (24.3%) were found to be excellent, 3 patients (3.8%) were found to be good. Modified flynn cosmetics of patients with double colon fixation; 49 patients (62.8%) were excellent, 6 patients (7.6%) good, and 1 patient (1.2%) bad. Modified flynn functional of patients with single colon fixation; 19 patients (24.3%) were excellent, 1 patient (1.2%) good, 2 patients (2.5%) moderate. Modified flynn functional of patients with double colon fixation; 38 (48.7%) patients were excellent, 11 (14.1%) good, 2 (2.5%) moderate, 5 (6.4%) poor. Conclusion: Clinical, radiological and functional results of supracondylar humerus fractures fixed with open or closed reduction. Whether the number of detected colons is single or double, clinical, radiological and functional results are close to each other. Depending on his experience and experience, the surgeon can treat his patients with the best surgical method.