Kahramanmaraş tahıl depolarından elde edilen entomopatojen fungusların üç depolanmış tahıl zararlısı Coleoptera türüne etkinliği
Efficacy of entomopathogenic fungi obtained from grain storages in Kahramanmaraş against three Coleopteran stored-grain pest species
- Tez No: 540106
- Danışmanlar: PROF. DR. MEHMET KUBİLAY ER
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Ziraat, Agriculture
- Anahtar Kelimeler: Mikrobiyal mücadele, Biyolojik mücadele, depolanmış tahıl zararlısı, entomopatojen fungus, Coleoptera, Microbial control, Biological control, stored-grain pest, entomopathogenic fungi, Coleoptera
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kahramanmaraş Sütçü İmam Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Bitki Koruma Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 48
Özet
Bu çalışma, Kahramanmaraş ilindeki tahıl depolarından elde edilen depolanmış tahıl zararlılarından izole edilen entomopatojen fungusların depolanmış tahıl zararlısı olan üç Coleoptera türü (Sitophilus oryzae L., Rhyzopertha dominica F. ve Oryzaephilus surinamensis L.) üzerine ölüm etkilerini belirlemek amacıyla yürütülmüştür. Toplanan tahıl örneklerindeki ölü böcekler nem çemberlerine alınmış ve üzerlerinde fungal gelişim olanlardan elde edilen funguslar teşhis edilmiştir. İzole edilen toplam 24 fungusun 7'si Purpureocillium lilacinum, 13'ü Beauveria bassiana ve 4'ü Beauveria spp. olarak belirlenmiştir. Fungus izolatlarının üç zararlının erginlerine patojeniteleri 1000 ppm spor konsantrasyonunda kontrollü şartlarda (26±2°C, %65±5 nispi nem ve karanlık ortam) ürün olarak buğday kullanılarak test edilmiştir. Yedinci günde S. oryzae'de P. lilacinum'un 58840 nolu, R. dominica ve O. surinamensis'de B. bassiana'nın 158749 nolu izolatları; on dördüncü günde üç zararlı türünde de 158749 nolu izolat en etkili bulunmuştur. Seçilen 158749, 58406 ve 148035 numaralı B. bassiana izolatları ile konsantrasyon-ölüm çalışması yürütülmüştür. Aynı ortam koşullarında 50, 100, 500, 1000, 5000 ppm spor konsantrasyonları kullanılmıştır. Üç zararlı birlikte değerlendirildiğinde B. bassiana 158749 izolatının bu depo zararlılarının mücadelesinde kullanım bakımından en fazla potansiyele sahip olduğu ortaya konulmuştur.
Özet (Çeviri)
This study was conducted to establish the mortality effect of entomopathogenic fungi that were isolated from stored-grain pests sampled from storage facilities in Kahramanmaraş against three coleopteran species (Sitophilus oryzae L., Rhyzopertha dominica F. and Oryzaephilus surinamensis L.). Dead insects in the collected grain samples were kept in humidity chambers and fungi grown on the cadavers were identified. Out of 24 total isolated fungi, 7 were identified as Purpureocillium lilacinum, 13 Beauveria bassiana and 4 Beauveria spp. The pathogenicity of fungal isolates on the adults of three pests were tested under controlled conditions (at 26±2°C, 65±5 % relative humidity in darkness) in wheat using 1000 ppm spore concentration. According to the results on the 7th day the most effective isolates were P. lilacinum 58840 on S. oryzae, B. bassiana 158749 on R. dominica and O. surinamensis. B. bassiana 158749 was the most efficacious on the 14th day against all the insect species. A concentration- mortality experiment was carried out using three selected isolates of B. bassiana (158749, 58406 and 148035). The experiment was set at the same conditions with 50, 100, 500, 1000, 5000 ppm spore concentrations. When the results on three insect species were evaluated together, it was found that the isolate with the highest potential for the control of these stored-grain pests was B. bassiana 158749.