Bakü'de küreselleşmenin etkisi ile 2009 yılı sonrası yapılan binaların kent ve mimari kimliğe etkisi
The influence of buildings on architecture and urban identity built with the impact of globalization after 2009 in Baku
- Tez No: 540314
- Danışmanlar: PROF. DR. NEVNİHAL ERDOĞAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Mimarlık, Architecture
- Anahtar Kelimeler: Bakü, Kent kimliği, Küreselleşme, Mimari kimlik, Baku, City Idendity, Globalisation, Architectural Idendity
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Kocaeli Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Mimarlık Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 181
Özet
Son 9 sene içerisinde sosyal ve ekonomik gelişmeler sonucunda Bakü kentinde küreselleşmenin etkileriyle çeşitli ölçüde birçok bina inşa edilmiştir. Bu binalar Bakü kentinin yeni imajının oluşumunu etkilemiştir. Tezin esas konu alanı olan son dokuz senedeki mimarinin kent kimliğine etkisini açıklamak için, tez çalışmasında ilk olarak mimari kimlik, kent imajı, ikonik mimarlık, mimari kimliğin özellikleri kavramları belirlenmiştir. Bakü kentinden 20.yüzyılda gelip geçmiş mimari akımlardan bahsedilmiş. Son dokuz sene de inşa edilen binalar konumlarına, tamamlanma yıllarına, mimarlarına göre seçilmiş, seçilen binalar geliştirilmiş tasarım kriterlerine göre incelenmiştir.
Özet (Çeviri)
In the last 9 years, as a result of social and economic developments, various architectural structures have been built in Baku. These buildings influenced the formation of the new image of Baku city. Firstly the concepts of architectural identity, urban image, iconic architecture, characteristics of architectural identity were determined in the thesis. The architectural traditions that came and went in the 20th century from the city of Baku were mentioned in order to explain the effect of the urban identity of the last nine years. The selected buildings were chosen according to the architectural positions of the buildings which have been built for the past nine years, according to the years of completion, have been examined according to the developed design criteria.