Sulfur dioxide removal from air by oxidation in a trickle bed reactor packed with activated carbon
- Tez No: 5405
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İNCİ EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Heteregeous gas-liquid-solid reaction, sulfur dioxide oxidation, trickle bed reactors, sulfur dioxide pollution, mass transfer with chemical reaction
- Yıl: 1989
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 151
Özet
HÂLAMIN SIZINTILI AKIŞLI, AKTÎF KöMüR DOLGULU YATAKLI REAKTÖRLERDE OKSİTLENME YOLU İLE KÜKÜRT Dî OKSİTTEN ARITILMASI KUSEYRÎ, I skin Mühendislik Fakültesi Kimya Mühendisliği Bölümü Y. Lisans Tezi Orta Doğu Teknik Üniversitesi Tez Yöneticisi: Doçent Dr. İnci Er oğlu 128 sayfa, Şubat 1989 ÖZET Laboratuvar ölçekli, sızıntılı akışlı aktif kömür dolgulu yataklı reaktörde, saf su ve amonyak çözeltileri kullanılarak havadan kükürt di ok si tin giderilmesine çalışıldı. Oksitlenme sonucunda sülfürik asit ve amonyum sülfat elde edildi. Reaktörün dolgulu madde yüksekliği 0.15 3 m. dir. Giriş kükürt konsantrasyonu O. 4 ile l.O gmol/m arasinda değiştirilmiştir. Giriş şartlarında sıvı fazı 0.00062 m/s ile O. 00132 m/s hızları arasinda gaz fazı ise 0. 044 ile 0.107 m/s arasında değiştirilmiştir. Bu değerler hem sülfürik asit hem de amonyum sülfat eldesine yönelik deneyi er de uygul anmı ş ti r. VISistem benzetimi iki model ile çalişilmiştir. Bu modeller gaz fazinin eksen ve yariçap boyunca karismasini ihmal etmiştir. Sivi fazinda ise her iki modelde yariçap boyunca karişma ihmal edilmekle beraber ikinci modelde 2 eksen boyunca olabilecek karisma D. = 3.49 cm /s alinarak dahil edilmiştir.Bu modeller biribirine yakin sonuçlar vermiştir. Bu da eksen boyunca karişma teriminin etkisinin azliğini göstermektedir. Modelin parametreleri gaz-sivi, sivi-kati arasindaki kütle aktar imi katsayisi ile Henry kanunu sabitidir. Bunlarin değerlendirilmesi sizintili akisli dolgulu yatakli reaktörlerin gaz sivi arasindaki kütle aktarimina oldukça duyarli olduğunu göstermiştir. Deneylerden reaksiyonlu ortamda kütle aktarimi katsayisi ile ilgili bagintilar elde edilmiştir. Deneyler, sülfürik asit eldesine yönelik ortamda kükürt dioksit dönüşümünün % 40 ile % 80 arasinda değiştiğini göstermiştir. Bu amonyum sülfat eldsi ortaminda ise X 100 dür. Giren amonyagin % 1 ' nin baca gazinda kactigini gözlenmiştir. Bu araştirma sizintili akisli dolgulu yatakli reaktörlerin kükürt dioksidin baca gazindan giderilmesi esnasinda sülfürik asit veya amonyum sülfat eldesinde uygulanabilirliğinin büyük bir potansiyele sahip olduğunu s\\göstermiştir. Anahtar Kelimeler : Heterojen gaz-sivi-kati reaksiyonu, kükürt dioksit oksidasyonu, sizintili akişli dolgulu yatakii reaktör, kükürt dioksit kirliliği, reaksiyonla ortamda kütle transferi. vııı
Özet (Çeviri)
SULFUR DIOXIDE REMOVAL FROM Aifc. BY OXIDATION IN A TRICKLE BED REACTOR PACKED WITH ACTIVATED CARBON KUSEYRî, Is kin Faculty of Engineering Department of Chemical Engineering, M.S. Thesis Middle East Technical University Supervisor : Assoc. Prof. Dr. î nci Eroglu 128 pages, February 1989 ABSTACT Removal of sulfur dioxide from air, by a laboratory scale trickle bed reactor packed with activated carbon has been studied using distilled water and aqueous ammonia solutions. Sulfuric acid and ammonium sulfate were products of the oxidation, respectively. The height of the column packing is 0.15 m. Sulfur dioxide concentrations were ranged from v.1 to 1 gmol/m. Liquid sxaperf icial velocities wt^e in the range of 0.00062 to 0.00132 m/s and gas velocities were ranged from 0.044 to 0.107 m/s. These ranges were applied to both sulfuric acid and ammonium sulfate 111experiments. Experiments were conducted at 20°C and barometric pressure. Two models were applied to simulate the system. In both models radial and axial mixing in gas phase were neglected. Whereas in the liquid phase axial dispersion is 2 either neglected or taken as 3.49 cm /s. Two models have resulted closer values to data points which means that dispersion in liquid phase shows almost no contribution to mass transfer. Gas-liquid mass transfer coefficient was found highly effective in representation of behavior of the trickle bed reactors. Other parameters.Henry's Law constant, liquid-solid mass transfer coefficient are found less significant. The experimental results have shown that 40 to 80 % removal of sulfur dioxide was achieved by using distilled water.Complete removal of sulfur dioxide was achieved independent from gas and liquid velocities by using aqueous ammonia solutions. Only 1% of incoming ammonia was lost by outgoing air stream. Overall evaluation of this work results that application of trickle bed reactors to remove sulfur dioxide using either distilled water or aqueous ammonia have a high potential in flue gas desulfurization area.