Desulfurization of air in a periodically operated trickle-bed reactor
Periyodik çalışan sızıntılı akışlı bir reaktör ile havanın kükürt dioksitinin alınması
- Tez No: 68571
- Danışmanlar: PROF. DR. İNCİ EROĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Kimya Mühendisliği, Chemical Engineering
- Anahtar Kelimeler: Sızıntılı akıştı reaktör, kesikli çalışma, döngü süresi, döngü ayrımı, hidrodinamik, kükürtdioksit giderme vı
- Yıl: 1997
- Dil: İngilizce
- Üniversite: Orta Doğu Teknik Üniversitesi
- Enstitü: Fen Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Kimya Mühendisliği Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 133
Özet
öz PERİYODİK ÇALİŞAN SIZINTILI AKISLI BİR REAKTÖR İLE HAVANIN KÜKÜRT DİOKSİTİNİN ALİNMASİ Teberikler, Leyla Yüksek Lisans, Kimya Mühendisliği Bölümü Tez Yöneticisi : Prof. Dr. İnci Eroğlu Haziran 1997, 111 sayfa Sızıntılı akışlı reaktörler (SAR) yaygın olarak kullanılan üç fazlı reaktörlerdir. Bu tip reaktörlerin ortak özelliği gaz fazındaki tepkimeye giren maddelerin çözünerek sıvı fazında katalizör yüzeyine ulaşmasıdır. Bazı durumlarda sıvı fazındaki kütle taşınım direnci tepkime hızını, buna bağlı olarak dönüşümü düşürmektedir. Ancak sıvı fazı reaksiyon ısısını ve oluşan ürünü sistemden uzaklaştırmak için gereklidir. Aktif karbon ve su bulunan ortamda S02"nin S03*e dönüşüm tepkimesi bu kategoriye girmektedir. SAR'da kütle taşınım direncini azaltmanın bir yolu reaktörü kesintilerle yıkamaktır, buna kesikli işletim adı verilir.Bu çalışmadaki amaç kesikli çalışmanın sızıntılı akışlı bir reaktörün hidrodinamiğini nasıletkilediğini incelemek ve yatış kın şartlarda ve kesikli işletimde çalışan reaktörlerin çalışma düzenlerini karşılaştırmaktır. Çalışma iki bölümde yapılmıştır. Birinci bölümde döngü süresi ve döngü ayırımının dinamik su tutulma oranı üzerindeki etkisi incelenmiştir. Gaz ve sıvı akış hızı incelenen diğer iki parametredir. Bu kısımda deneyler hava ve su ile yapılmıştır. Dinamik su tutulma oranının döngü süresi ve gaz akış hızıyla değişmediği, ancak döngü ayrımı ve sıvı akış hızına bağlı olduğu sonucuna varılmıştır. İkinci bölümde havadan kükürt dioksit giderme amacıyla performans çalışmaları yapılmıştır. Bu çalışmalar hem yatış kın koşullarda hem de kesikli işletimde gerçekleştirilmiştir. İki işletim şeklinde de kükürt giderme etkinliği üzerinde sıvı akış hızının olumlu, gaz akış hızının ise olumsuz etkisi gözlenmiştir. Kesintilerin, uzun döngü sürelerinde ve küçük döngü ayrımlarında bu etkinliği azalttığı bulunmuştur. Ancak sülfirik asit değişiminde önemli bir artış sağlanmıştır. Yatışkın koşullardaki çalışmada, gaz fazından arındırılan S02'nin oksitlenme oranında sıvı akış hızının fonksiyonu olan bir en düşük değer gözlenmiştir. En düşük değerin görüldüğü bu sıvı akış hızında kesikli çalışmanın oksitlenen S02 oranını, yatışkın sarflara göre arttırdığı görülmüştür.
Özet (Çeviri)
ABSTRACT DESULFURIZATION OF AIR IN A PERIODICALLY OPERATED TRICKLE-BED REACTOR Teberikler, Leyla M.Sc, Department of Chemical Engineering Supervisor : İnci Eroğlu June 1997, 111 pages Trickle-bed reactors (TBR) are a widely used class of three-phase chemical reactors. A common feature of reactions carried out in a TBR is that gaseous reactants must dissolve into and then pass through the liquid phase to reach the catalyst surface. In some cases, the transport resistance caused by the liquid lowers the rate of reaction thereby decreasing the conversion. However the liquid phase is essential to the system either to remove the heat of reaction or to remove the product Oxidation of S02 to S03 over activated carbon in the presence of water falls into this category. A possibility of reducing the mass transfer resistance in a TBR is to flush the bed with liquid periodically instead of continuously, which is called periodic operation. The objective of this study was to investigate the effect inof periodic operation on the hydrodynamics of a TBR and to compare the performances of continuously and periodically operated reactors. In the first part of the experiments the effect of cycle period and cycle split on the dynamic liquid hold-up is investigated. Gas and liquid flow rates are the other two parameters. As a result of these experiments it is concluded that dynamic liquid hold-up does not change significantly with cycle period and gas flow rate, but depends on cycle split and liquid flow rate. In the second part, the performance studies are carried out for the removal of sulfur dioxide from air using both continuous and periodic operations. In both operation modes a positive effect of liquid flow rate but a negative effect of gas flow rate have been observed on the removal efficiency. It has been found that the periodic interruptions caused to decrease this efficiency for long cycle periods and small cycle splits. However a significant increase has been obtained in the sulfuric acid concentration. In the continuous operation, a minimum in the H2S04 yield as a function of the liquid flow rate has been observed. At the liquid flow rate in which this minimum is seen, periodic operation seems to increase the yield compared with the continuous operation of the reactor. Key words : Trickle-bed reactor, periodic operation, cycle period, cycle split hydrodynamics, sulfur dioxide removal. IV