Markanın sosyal medyadaki takipçi sayısı ve içerik miktarının marka değerine etkisi
The number of brand followers in social media and the effect of content to the brand value
- Tez No: 540609
- Danışmanlar: DOÇ. DR. İLKAY KARADUMAN
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: İşletme, Business Administration
- Anahtar Kelimeler: Sosyal Medya, Sosyal Medyada Pazarlama, İçerik Pazarlama, Social Media, Marketing in Social Media, Content Marketing, Brand Awareness, Brand Value
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Aydın Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: İşletme Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: İşletme Yönetimi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 95
Özet
Teknolojinin gelişmesi ve yaygınlaşması ile birlikte günümüzde internet kullanım oranı büyük hızla artmaktadır. Yeni iletişim teknolojileri insanlara, düşüncelerini ve bilgilerini paylaştıkları imkânlar sunan, paylaşma ve tartışmanın olduğu bir medya sunmaktadır. Sosyal medya olarak hayatımıza giren bu sanal ortamlar birçok farklı insanı bir araya getiren ve karşılıklı iletişim kurmalarını sağlayan önemli bir sosyal alanlardır. Yapılan çalışmalar insanların, bu ortamlarda gün geçtikçe daha fazla zaman harcadığı, birçok ihtiyacını buradan karşıladığı ve kendisine yeni bir dünya kurduğunu göstermektedir. Bugün, sosyal medya markalara pazarlama stratejileri açısından çok önemli fırsatlar sunmaktadır. Bu fırsatları kullanmak isteyen firmalar markalarının pazarlama faaliyetlerini sosyal medya üzerinden yapmaktadır. Bu çalışmada yapılan araştırmanın teorik kısmında Sosyal Medya, Sosyal Medyada Pazarlama, Sosyal Medya Türleri, Marka Bilinirliği ve Marka Değeri ele alınarak detaylı olarak açıklanmıştır. Sonrasında uygulama ve analiz bölümünde Türkiye'nin En Değerli 100 Markası 2017 yıllık raporu araştırmaya dâhil edilmiş ve bu markaların Instagram Takipçi Sayıları ve Paylaşılan İçerik miktarları belirlenmiştir. Bu verilere göre marka değerine etkisi araştırılmıştır. Araştırmada EViews istatistik programı ile veriler analiz edilmiştir. Yapılan analizler sonrasında araştırmada kullanılan markalar arasında marka değeri sıralamasının ınstagram kullanım verilerine etkisi hakkında yargılara varılmıştır.
Özet (Çeviri)
With the development and widespread use of technology, the rate of internet usage is increasing rapidly today. New communication technologies offer people the opportunity to share and discuss their ideas and information. These virtual platforms that enter our lives as social media are important social areas, they bring together many different people and provide mutual communication. The studies show that people spend more and more time in these platforms, meet their needs here and establish a new world for themselves. Today, social media offers tremendous opportunities in terms of brand marketing strategies. Companies that want to use these opportunities perform their marketing activities through social media. In the theoretical part of this research, Social Media, Social Media Marketing, Types of Social Media, Brand Awareness and Brand Value are explained in detail. In the application and analysis part, Turkey's The Most Valuable 100 Brands Annual Survey 2017 has been included. Also, Instagram followers number of these brands and common contents were determined.Data were analyzed by EViews statistical program in the study. After the analysis, the effect of the brand value ranking on the Instagram usage data was surmised among the brands used in the research.