Oral liken planus ve oral likenoid kontakt lezyonu bulunan hastalarda epstein-barr virüsünün varlığının serum, doku ve tükürük örneklerinde araştırılarak karşılaştırılması
Comparison of the presence of epstein-barr virus in patients with oral lichen planus and oral lichenoid contact lesions in serum, tissue and saliva samples
- Tez No: 540686
- Danışmanlar: PROF. DR. SERTAN ERGUN
- Tez Türü: Doktora
- Konular: Diş Hekimliği, Dentistry
- Anahtar Kelimeler: OLP, OLS, OLKL, EBV, Real Time PCR, OLP, OLS, OLCL, EBV, Real Time PCR
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Ağız Diş ve Çene Cerrahisi Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 107
Özet
Bilimsel Araştırma Projeleri Birimi tarafından desteklenmiştir Oral Liken Planus (OLP), sebebi bilinmeyen immün sistem hastalığıdır. Oral Likenoid Stomatitis (OLS), OLP'nin bazı ilaçlar, durumlar veya dental materyallere bağlı gelişen bir hali olarak tanımlanmaktadır. Oral Likenoid Kontakt Lezynlar (OLKL) ise OLS'nin dental materyallere bağlı gelişen alerjik bir durumunu oluşturur. EBV (Epstein-Barr Virüs); Herpes virüs ailesinden bir virüstür. Erişkinlerin %90'nından fazlasını enfekte eder ve ömür boyu latent kalır. EBV'nin; enfeksiyöz mononükleoz, oral kıllı lökoplaki (benign), Burkitt's lenfoma ve nasofarengeal karsinoma (malign) ile ilişkili olduğu bilinmektedir. Çalışmamıza İstanbul Üniversitesi Diş Hekimliği Fakültesi Ağız Diş Çene Cerrahisi ABD.'na başvurmuş, 23 OLP, 20 OLKL ve 20 sağlıklı gönüllü; cinsiyet ayrımı yapılmaksızın dahil edilmiştir. Hastalardan lezyonlu mukozayı içine alacak şekilde 5mm'lik punch ile doku örnekleri alınmıştır. Aynı hastalardan kan ve tükürük örnekleri alınmıştır. Örnekler; İstanbul Üniversitesi Tıp Fakültesi Mikrobiyoloji ABD'nda real time PCR kitleri kullanılarak Light Cycler 2.0 real time PCR sisteminde analiz edilmiştir. İstatistiksel analiz SPSS programıyla gerçekleştirilmiştir. Oluşan sonuçlara göre hastalardan alınan kan örneklerinde OLP grubunun %13.04'ü OLKL grubunun %10.00'ı kontrol grubunun %5'inde EBV pozitif; Tükürük örneklerinde OLP grubunun %21,74'ünde, OLKL grubunun %15.00'ında, kontrol grubunun %10.00'ında EBV pozitif; alınan biyopsi örneklerinde OLP grubunun %21,74'ünde, OLKL grubunun %15,00'ında, kontrol grubunun %10.00'ında EBV pozitif bulunmuştur. Her bir grup içerisinde örnekler arasındaki korelasyon incelendiğinde anlamlı bir ilişki gözlenmektedir. Gruplar arası EBV'nin varlığı gözlemlendiğinde anlamlı bir fark gözlemlenmemektedir.
Özet (Çeviri)
ORAL A. (2018) Comparison of the presence of Epstein-Barr Virus in Patients with Oral Lichen Planus and Oral Lichenoid Contact Lesions in Serum, Tissue and Saliva Samples. Istanbul University, Institute of Health Science, Department of Oral and Maxillofacial Surgery, PhD Thesis. Istanbul. This project was supported by The Scientific Research Projects Unit of Istanbul University (Project No: 23145). Oral Lichen Planus (OLP) is an unknown immune system disease. Oral Lichenoid Stomatitis (OLS) is defined as a combination of conditions or due to dental materials of OLP. Oral Lichenoid Contact Lesions (OLCL) is an allergic situation and subgroup of OLS that was created based on the dental materials. EBV (Epstein-Barr Virus); is a virus from the herpes virus family. It infects from 90% of adults and remains latent for life. EBV creates some infections such as infectious mononucleosis, oral hairy leukoplakia (benign), Burkitt's lymphoma, and nasopharyngeal carcinoma (malign). In our study, 23 OLPs, 20 OLCLs and 20 healthy volunteers applied to the Oral and Maxillofacial Surgery Department of the Istanbul University Dentistry Faculty, gender discrimination is possible. Tissue samples had beed taken with 5 mm punch from mucosa which had lesions. Blood and saliva samples also had taken from the same patients. Examples had been analyzed at Istanbul University, Faculty of Medicine, Department of Microbiology, by using Light Cycler 2.0 real time PCR field containing real-time PCR kits. All data were analyzed with SPSS program . 13.04% of the OLP group were EBV positive, 10.00% of the OLCL group were EBV positive and 5% of the control group were EBV positive at blood samples. In saliva samples, EBV was positive in 21.74% of the OLP group, 15.00% of the OLCL group and 10.00% of the control group. In tissue samples 21.74% were positive for EBV at OLP group , 15.00% of the OLCL group and 10.00% of the control group. There is a significant correlation was observed between each group of samples. There is no significant difference in the observation of EBV between groups.