Kanatlı etlerinden izole edilen listeria monocytogenes suşlarının virulens özelliklerinin araştırılması
  1. Tez No: 540688
  2. Yazar: AYŞEN ÇOBAN
  3. Danışmanlar: PROF. DR. ALİ AYDIN
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Besin Hijyeni ve Teknolojisi, Food Hygiene and Technology
  6. Anahtar Kelimeler: Listeria monocytogenes, Tavuk eti, PCR, Antibiyotik duyarlılık, PFGE, Listeria monocytogenes, Poultry meat, PCR, Antibiotic suspectibility, PFGE
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Besin Hijyeni ve Teknolojisi Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 157
Özet
Listeria monocytogenes ile kontamine kanatlı eti ürünleri, halk sağlığı açısından önem taşımaktadır. Bu çalışmanın amacı, Türkiye'den 500 adet kanatlı örneğinde izole edilen L. monoctogenes suşlarında prevalans, serogruplandırma, virülens faktör genler, antibiyotik duyarlılık ve genetik ilişkileri saptamaktır. Kültürel yöntem EN ISO 11290-1'e göre izole edilen 103 adet (%20,6) L. monocytogenes suşundan, 100 adedi İstanbul'da satışla sunulan noktalardan, 3 adedi kesimhane kaynaklı olup suşların tümü PCR ile doğrulanmıştır. L. monocytogenes suşlarının, 1/2a-3a (%75,70), 1/2c-3c (%14,56), 1/2b-3b-7 (%5,82), 4a-4c (%2,91) ve 4b-4d-4e (%0,97) serogrup genlerini içerdiği saptanmıştır. Ayrıca, suşlarda virulens genleri (hylA, inlA, inlC, inlJ, plcA, plcB, prfA, mpl, actA, monoA-B, iap, gtcA, dltA, lip1-2a, fri ve flaA) varlığı araştırılmış ve suşların çoğunun (%95-%100) virülens genlerinin (hylA, plcA, plcB, prfA, mpl, actA, dltA, fri, flaA inlA, inlC and inlJ) büyük kısmını içerdiği belirlenmiştir. Elde edilen suşlara EUCAST'e göre ampisilin (2 µg), meropenem (10 µg), eritromisin (10 µg), trimetoprim-sulfametoksazol (25 µg), penisilin G (1U) antibiyotik duyarlılık testleri yapılmış ve dirençli suşların E-Test ve MICE testleri ile MİK değeri belirlenmiştir. Suşlarının %92'si antibiyotiklere duyarlı olup, ülkemizde ilk kez meropenem dirençli L. monocytogenes suşu rapor edilmiştir. AscI ve ApaI enzimleri ile yapılan PFGE analizi ile suşlar arasında >90'ın üzerinde benzer 18 adet pulsotip saptanmıştır. Sonuçta, halk sağlığının korunması amacıyla, kümes hayvanları işleme ortamlarında L. monocytogenes'in varlığının önlenmesi gerekmektedir.
Özet (Çeviri)
The poultry meat products contaminated with Listeria monocytogenes are crucial for public health. The aim of this study is to investigate the prevalance, serogrouping, virulence factor genes, antibiotic susceptibility and genetic relationship of isolated strains of L. monocytogenes from 500 poultry in Turkey. According to the cultural method that based on EN ISO 11290-1, 103 (20,6%) L. monocytogenes strains which being belonged to point of sales 100 strains and slaughterhouses 3 strains were isolated and all strains were confirmed by PCR. L. monocytogenes strains were identified as 1/2a-3a (75,70%), 1/2c-3c (14,56%), 1/2b-3b-7 (5,82%), 4a-4c (2,91%) and 4b-4d-4e (0,97%) serogroup genes. In addition, the presence of virulence genes (hylA, inlA, inlC, inlJ, plcA, plcB, prfA, mpl, actA, monoA-B, iap, gtcA, dltA, lip1-2a, fri ve flaA) were searched and determined that the majority of strains (%95-100) have mostly included virulence genes (hylA, plcA, plcB, prfA, mpl, actA, dltA, fri, flaA inlA, inlC and inlJ). Antibiotic susceptibility tests of ampicillin (2 μg), meropenem (10 μg), erythromycin (10 μg), trimethoprim-sulfamethoxazole (25 μg) and penicillin G (1U) were performed on the obtained strains according to EUCAST and MIC values of resistant strains were determined by E-Test and MICE tests. 92% of the strains are susceptible to antibiotics and meropenem resistant in L. monocytogenes strains has been firstly reported in our country, Following PFGE analysis with AscI and ApaI enzymes, 18 similar pulsotypes were detected over 90% between strains. As a conclusion, the presence of L. monocytogenes must be prevented in poultry processing environments in order to protect public health.