Yoga ve meditasyonun doğum sürecine etkisi
The impact of yoga and meditation on labour process
  1. Tez No: 540714
  2. Yazar: TUĞBA YILMAZ ESENCAN
  3. Danışmanlar: DOÇ. GÜLAY RATHFISCH
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Kadın Hastalıkları ve Doğum, Obstetrics and Gynecology
  6. Anahtar Kelimeler: Gebelik Yogası, Meditasyon, Nefes Farkındalığı, Doğuma Hazırlık Sınıfı, Doğum Desteği, Ebe, Pregnancy Yoga, Meditation, Breath Awareness, Labour Preparation Class, Labour Support, Midwife
  7. Yıl: 2018
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: İstanbul Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Kadın Sağlığı ve Hastalıkları Hemşireliği Ana Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 232
Özet
Günümüzde kadınların doğum yapma güçlerini kaybettikleri, doğumda kontrolü sağlık personeline bıraktıkları, sezaryen ya da müdahaleli doğum oranlarının ise arttığı görülmektedir. Bu nedenle, doğuma hazırlık eğitimleri ile birlikte gebelikte ve doğum süreçlerinde yoga, meditasyon ve nefes farkındalığı uygulamalarının önemi gittikçe artmaktadır. Çalışma, gebelik dönemi ve doğum eyleminde uygulanan yoga ve meditasyonun doğum sürecine etkisini incelemek amacıyla randomize kontrollü deneysel bir çalışma olarak yürütüldü. Araştırma, 2016-2018 tarihleri arasında İstanbul ilinde bulunan bir hastanenin gebe okuluna başvuran, 30 deney, 60 kontrol grubunda olmak üzere toplam 90 primipar gebe ile tamamlandı. Çalışma verileri, Durumluk-Sürekli Kaygı Envanteri, Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği A (W-DEQ), Doğum Eyleminde Öz-Yeterlilik Ölçeği Kısa Form, Visual Analog Skala (VAS), Wijma Doğum Beklentisi/Deneyimi Ölçeği B (W-DEQ) kullanılarak toplandı. Deney grubunda yer alan gebelere araştırmacı tarafından 10 hafta boyunca haftada 2 kez 60 dakika sürecek yoga ve meditsyon uygulaması yaptırıldı. Doğum eylemi süresince deney grubunda innatal yoga ve meditasyon uygulamalarına devam edildi. Doğum eylemi verileri değerlendirildiğinde deney grubunda, vajinal doğum oranlarının arttığı, doğuma müdahale oranlarının ve epizyotomi açılma sıklığının azaldığı, VAS ağrı ölçümleri skorlarının, WIJMA B puan ortalamalarının daha düşük olduğu, özyeterlik ölçeği ve alt boyutlarından aldıkları son test skorlarının ise daha yüksek olduğu belirlendi. Ancak uygulama sonrası deney grubunun durumluluk ve süreklilik kaygi envanteri son ölçümlerinin anlamlı farkla yükseldiği saptandı. Sonuç olarak, yoga ve meditasyonun doğum sürecinde ağrı ve korku algılarının azalmasında, özyeterlilik duygusunun ve vajinal doğum oranlarının yükselmesinde etkili bir yöntem olduğu belirlendi.
Özet (Çeviri)
Today it is seen that women lose their birthing strength, give the control to healthcare personnel during labour and the rate of c-section or interventional labour is increasing. For that reason, the importance of yoga, meditation and breath awareness practices during pregnancy and labour process is increasing together with the labour preparation trainings. The study was carried out as a randomized controlled experimental study with the purpose of examining the impact of yoga and meditation during pregnancy and labour on the labour process. The study was completed with 90 primipara pregnant women in total, 30 in experimental group and 60 in control group, who applied to the pregnancy school of a hospital located in İstanbul province between 2016 and 2016. The study data was collected using Trait-State Anxiety Inventory, Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire A (W-DEQ), Childbirth Self-Efficacy Scale Short Form, Visual Analogue Scale (VAS) and Wijma Delivery Expectancy/Experience Questionnaire B (W-DEQ). Pregnant women in experimental group did yoga and meditation for 60 minutes 2 times a week for 10 weeks. Innatal yoga and meditation practices were continued in experimental group during labour. When the labour data was evaluated, it was determined that vaginal labour rates have increased, labour intervention rates and episiotomy opening frequency have reduced, VAS pain measurement scores and WIJMA B score averages are lower and scores from self-efficacy scale and its sub-dimensions are higher. However, it was determined that last trait and state anxiety inventory measurements of the experimental group have increased significantly after the practice. As a conclusion, it was determined that yoga and meditation is an effective method in reducing pain and fear perception and increasing self-efficacy and vaginal labour rates during labour process.