Stres üriner inkontinansı tanılı kadınlarda konfor kuramına temellendirilmiş hemşirelik girişimlerinin üriner inkontinans, yaşam kalitesi ve konfor düzeylerine etkisi: Randomize kontrollü çalışma
The effect of comfort theory-based nursing interventions on urinary incontinence, quality of life, and comfort levels in women with stress urinary incontinence: A randomized controlled study
  1. Tez No: 923829
  2. Yazar: HİLAL GAMZE HAKBİLEN
  3. Danışmanlar: DOÇ. DR. SERPİL İNCE
  4. Tez Türü: Doktora
  5. Konular: Hemşirelik, Nursing
  6. Anahtar Kelimeler: Üriner İnkontinans, Konfor Kuramı, Yoga, Hemşirelik Girişimi, Urinary Incontinence, Comfort Theory, Yoga, Nursing Intervention
  7. Yıl: 2025
  8. Dil: Türkçe
  9. Üniversite: Akdeniz Üniversitesi
  10. Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
  11. Ana Bilim Dalı: Hemşirelik Ana Bilim Dalı
  12. Bilim Dalı: Hemşirelik Esasları Bilim Dalı
  13. Sayfa Sayısı: 162
Özet
Amaç: Araştırmada stres üriner inkontinansı tanılı kadın hastalara uygulanan Konfor Kuramı'na temellendirilmiş hemşirelik girişimlerinin üriner inkontinans, yaşam kalitesi ve konfor düzeyine etkisinin değerlendirilmesi amaçlanmıştır. Yöntem: Randomize kontrollü tek kör deneysel model ile yapılan araştırmanın örneklemini Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Kadın Hastalıkları ve Doğum Polikliniği'nde stres üriner inkontinansı tanısı ile tedavi ve takip edilen 20 girişim ve 20 kontrol grubu olmak üzere toplam 40 hasta oluşturmuştur. Girişim grubunda yer alan hastalarla altı hafta süresince Konfor Kuramı'na temellendirilerek oluşturulan program dahilinde kök çakra temelli yoga, nefes egzersizi ve meditasyon uygulamaları gerçekleştirilmiştir. Kontrol grubunda yer alan hastaların rutin tedabi ve bakım uygualamaları devam etmiştir. Araştırmanın verileri Hasta Bilgileri Formu, İnkontinans Şiddet İndeksi (İŞİ), Üriner İnkontinans Yaşam Kalitesi Ölçeği (IQO-L) ve Üriner İnkontinans ve Sıklık Konfor Skalası ile toplanmıştır. Bulgular: Araştırma sonucunda uygulama sonrası İŞİ toplam skorunun kontrol grubunda yer alan hastalarda, girişim grubuna göre anlamlı şekilde yüksek olduğu saptanmıştır (p=0.001). Uygulama sonrasında girişim grubundaki hastalarda IQO-L Davranışı Sınırlama ve Psikolojik alt boyutu değerlerinin kontrol grubuna göre anlamlı şekilde yüksek olduğu tespit edilmiştir (p=0.009; p=0.017). Uygulama sonrası Ürı̇ner İnkontı̇nans ve Sıklık Konfor Skalası değeri, girişim grubunda [4.79 (4.38-5.13)] kontrol grubuna [4.11(3.29-4.82)] göre anlamlı şekilde yüksektir. Sonuç: Araştırma sonucunda stres üriner inkontinansı tanılı kadın hastalarda Konfor Kuramı'na temellendirilmiş hemşirelik girişimlerinin inkontinans düzeyini azalttığı, yaşam kalitesi ve konfor düzeyini ise önemli ölçüde arttırdığı belirlenmiştir. Stres üriner inkontinansı tanılı hastalarda tedavi sürecinde Konfor Kuramı'na temelli hemşirelik girişimlerinin uygulanması önerilmektedir.
Özet (Çeviri)
Objective: This study aimed to evaluate the impact of nursing interventions based on the Comfort Theory on urinary incontinence, quality of life, and comfort levels in female patients diagnosed with stress urinary incontinence. Method: The study employed a single-blind, randomized controlled experimental model. The sample consisted of 40 patients, including 20 in the intervention group and 20 in the control group, who were treated and followed up at the Akdeniz University Hospital Gynecology and Obstetrics Clinic with a diagnosis of stress urinary incontinence. Patients in the intervention group participated in a six-week program based on the Comfort Theory, which included muladhara chakra-based yoga, breathing exercises, and meditation practices. The patients in the control group continued to receive their routine treatment and care. Data were collected using the Patient Information Form, Incontinence Severity Index (ISI), Urinary Incontinence Quality of Life Scale (IQO-L), and Urinary Incontinence and Frequency Comfort Scale. Results: The study findings indicated that the total ISI score post-intervention was significantly higher in the control group than in the intervention group (p = 0.001). Additionally, post-intervention scores in the Behavioral Limitation and Psychological sub-dimensions of the IQO-L were significantly higher in the intervention group compared to the control group (p = 0.009; p = 0.017). Urinary Incontinence and Frequency Comfort Scale scores were also significantly higher in the intervention group [4.79 (4.38– 5.13)] than in the control group [4.11 (3.29–4.82)]. Conclusion: The results of this study indicate that nursing interventions based on the Comfort Theory effectively reduced incontinence severity and significantly improved quality of life and comfort levels in female patients with stress urinary incontinence. It is recommended that Comfort Theory-based nursing interventions be incorporated into the treatment process for patients diagnosed with stress urinary incontinence.