A study on the concept of the social capital in the social cohesion process of Syrian women
Suriyeli mülteci kadınların sosyal uyum süreçlerinin toplumsal sermaye kavramı bağlamında incelenmesi
- Tez No: 540870
- Danışmanlar: PROF. DR. AYHAN KAYA
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Sosyoloji, Uluslararası İlişkiler, Sociology, International Relations
- Anahtar Kelimeler: Zorunlu göç, cinsiyet, toplumsal sermaye, sosyal uyum, Suriyeli mülteciler, Forced migration, gender, social capital, social cohesion, Syrian refugees
- Yıl: 2019
- Dil: İngilizce
- Üniversite: İstanbul Bilgi Üniversitesi
- Enstitü: Lisansüstü Programlar Enstitüsü
- Sayfa Sayısı: 98
Özet
Bu tez, İstanbul'daki Suriyeli mülteci kadınların göçten kaynaklı yerinden edilme sonrasında toplumsal uyum sürecine ışık tutmayı amaçlamaktadır. Ayrıca, Suriyeli kadınların ev sahibi topluluk içindeki deneyimlerine odaklanark“zorunlu göç çalışmaları”alanına katkıda bulunmayı amaçlamaktadır. Çalışma temel olarak, yerinden edilme süreci sonrasındaki Suriyeli mülteci kadınlar ile gerçekleşen nitel bir araştırmanın bulgularına dayanmaktadır. Çalışmanın araştırma evreni, farklı etnik kökenlerden, kültürel özellikler ve sosyoekonomik sınıftan gelen onbeş Suriyeli kentsel yerleşimci kadını içerir. Bu tezde yanıtlanması gereken araştırma sorusu; İstanbul'da yaşayan Suriyeli mülteci kadınların toplumsal uyum sürecinde toplumsal sermayenin ana bileşenlerinin neler olduğudur. İstanbul, Esenler'de ikamet eden Suriyeli kadınlarla yapılan görüşmelerde saha çalışması bulguları toplanmıştır. Bu bulgular mülteci kadınların demografik, toplumsal ve ekonomik özelliklerini, değerleri ve davranışlarını, ev sahibi topluluğa yönelik algılarını, kamu hizmetlerine yönelik değerlendirmelerini, toplumsal uyumlarını ve mülteci kadın olarak karşılaştıkları ortak zorlukları içermektedir. Özellikle etnisite, sınıf ve toplumsal cinsiyet ile kültürel benzerliklere de odaklanarak göç ve yerleşme süreciyle nasıl etkileşime girdiğini okuyucunun anlamasına yardımcı olmak amaçlanmıştır. Bu tezin toplumsal sermaye ile toplumsal uyum arasındaki ilişkiyi araştırarak ve göçün sosyal ve kültürel yönlerini de dikkate alarak mevcut literatüre katkıda bulunması beklenmektedir.
Özet (Çeviri)
This thesis aims to shed light on the social cohesion process of Syrian refugee women in Istanbul as an aftermath of the displacement. It also aims to contribute to the field of“forced migration studies”, and focuses on Syrian women's experiences within the host community. The study is mainly based on findings of a qualitative study conducted by researcher after displacement process. The study's research universe will cover 15 Syrian urban settler women with different ethnic origins, ethnic and cultural bonds and different classes. The research question to be answered in this thesis is what are the main components of social capital in the process of social cohesion of Syrian refugee women in Istanbul in terms of social capital. The findings of the fieldwork have been collected during the interviews with Syrian women residing in Esenler. These findings include the demographic, societal and economic characteristics, values and behaviors, their perceptions on host community, their assessments on public services, social cohesion, and common challenges they face as a refugee woman. It will help the reader understand how ethnicity, class, and gender in particular interact in the process of migration and settlement by especially focusing on cultural similarities during the social cohesion process. This thesis is expected to contribute to the existing literature by exploring the relationship between social capital and social cohesion, and also by considering the social and cultural aspects of migration.