Kozmetik ürünlerde kullanılan bitkilerin fitoterapi açısından incelenmesi
Evaluation of herbs, which are used in cosmetics, in terms of phytotherapy
- Tez No: 540914
- Danışmanlar: DOÇ. DR. GÜLAY MELİKOĞLU
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eczacılık ve Farmakoloji, Pharmacy and Pharmacology
- Anahtar Kelimeler: Cosmetics, Herbal cosmetics, Phytotherapy, Herbs
- Yıl: 2018
- Dil: Türkçe
- Üniversite: İstanbul Üniversitesi
- Enstitü: Sağlık Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Farmakognozi Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Fitoterapi Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 188
Özet
Yüzyıllardan beri bitkilerin tamamı veya bir kısmı, genel görünüşü düzeltmek amacıyla ve saç ve cildin çeşitli rahatsızlıklarında kullanılmaktadır. Yapılan pazar araştırmaları, bitkisel kozmetik endüstrisinin bitkilere olan rağbeti arttırdığını ve bunun sonucu olarak bitkisel ticarete olan artan ilgide önemli bir rol oynadığını göstermektedir. Bu çalışmanın amacı kozmetik ürünlerde kullanılmakta olan ve kullanımı gelecek vaad eden bitkilerin fitoterapi açısından değerlendirilerek en doğru şekilde faydalanılmasına yardımcı olmaktır. Bu amaçla eczane ve mağazalar gezilerek ve literatür araştırması yapılarak kozmetik açıdan kullanımı olan bitkiler belirlendi. Bu bitkilerin fitoterapi açısından özellikleri araştırıldı, monografları hazırlandı. Anahtar Kelimeler : Kozmetik, Bitkisel Kozmetikler, Fitoterapi, Bitkile
Özet (Çeviri)
Whole or some parts of herbal extracts have been used for general appearance and various disorders of hair and skin for centuries. Market researches have shown that herbal cosmetic industry increased the demand for herbals and as a result, it has an important role in the increasing interest in herbal trade. The aim of this study is to evaluate the herbs which have been used for cosmetics and have promising usages in terms of phytotherapy and to help with utilizing from them in the most correct way. For this purpose, pharmacies and shops were visited and cosmetics that contain herbal ingredients were determined. These plants were investigated in terms of phytotherapy and their monographs were prepared.