İlköğretim 4.sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme becerileri ile matematik başarılarının incelenmesi
Analysing 4th grade students' critical thinking abilities and math success level
- Tez No: 540915
- Danışmanlar: DR. ÖĞR. ÜYESİ MELİKE ÖZYURT
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Eğitim ve Öğretim, Education and Training
- Anahtar Kelimeler: Eleştirel düşünme, Matematik, Matematik Başarısı, Critical Thinking, Mathematics, Math Success
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Gaziantep Üniversitesi
- Enstitü: Eğitim Bilimleri Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel Eğitim Ana Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 114
Özet
Bu araştırmada, ilkokul dördüncü sınıf öğrencilerinin eleştirel düşünme becerilerinin ve matematik başarı düzeylerinin cinsiyet, okul türü, kreşe gitme durumu, kreşe gitme süresi, kardeş sayısı, anne-baba eğitim durumu değişkenlerine göre incelenmesi ve öğrencilerin matematik başarıları ile eleştirel düşünme becerileri arasındaki ilişkinin belirlenmesi amaçlanmaktadır. Nicel araştırma yönteminin kullanıldığı araştırma tarama modelindedir. Çalışmanın örneklemini 2016–2017 öğretim yılında Gaziantep ilinin Şehitkamil ilçesindeki 16 ilkokulda öğrenim gören 594 dördüncü sınıf öğrencisi oluşturmaktadır. Araştırmada veri toplamak amacı ile öğrencilerin demografik özelliklerini belirlemek amacıyla araştırmacı tarafından hazırlanan bilgi formu ile 'Matematik Başarı Testi' kullanılmıştır. Araştırmada ayrıca öğrencilerin eleştirel düşünme beceri düzeylerini belirlemek amacı ile Demir (2006) tarafından hazırlanan eleştirel düşünme ölçeği kullanılmıştır. Verilerin analizinde yüzde, aritmetik ortalama, standart sapma, t testi, tek yönlü varyans analizinden ( ANOVA ) ve korelasyondan yararlanılmıştır. Araştırmada sonucunda, öğrencilerin eleştirel düşünme becerilerinin ile okul türü, kreşe gitme durumu, kreşe gitme süresi, kardeş sayısı, anne eğitim durumu ve baba eğitim durumuna göre anlamlı farklılaşmadığı ancak cinsiyet değişkenine göre kız öğrenciler lehine anlamlı farklılaştığı tespit edilmiştir. Araştırmada ayrıca öğrencilerin matematik başarılarının okul türü, kardeş sayısı, kreşe gitme süresi ve anne-baba eğitim durumu değişkenlerine göre anlamlı farklılaştığı belirlenmiştir. 'Eleştirel Düşünme Becerisi' ile 'Matematik Başarı Testi' puan ortalamaları arasında ise olumlu yönde ve düşük düzeyde anlamlı bir ilişki olduğu belirlenmiştir.
Özet (Çeviri)
In this study, it is aimed to investigate the relationship between mathematics achievement and critical thinking skills of fourth grade students in terms of gender, school type, kindergarten attendance status and period, number of sibling, and parental education status. This research which is used a quantitative method is a survey model in this study. The participants of the study are 594-fourth grade students who are educated during 2016-2017 in 16 elementary schools in Şehitkamil district of Gaziantep province. The main data instruments of the study are 'Critical Thinking Scale' which is developed by Demir (2006), 'Mathematical Achievement Test' which is developed by reseacher and 'Personal Information Form'. In the analysis of the data, percentage, arithmetic mean, standard deviation, t test, one way ANOVA and correlation were used. In this research, it is found that there is not a significant difference between critical thinking skills and gender, school type, kindergarten status, number of siblings, parental education status. However, mathematical success is found to be significantly different according to the type of school, number of siblings and educational status of parents. In addition, it has been determined that there is a significant positive but a low level of correlation between the 'Critical Thinking Skills' and 'Mathematics Achievement Test' scores.