Tevbe suresi'ne göre Tebük seferinden geride kalanlar (Tespit ve değerlendirme)
According to surah of Tawbah, the ones who didn't join the Tabuk war (Detection and evaluation)
- Tez No: 540932
- Danışmanlar: PROF. DR. HARUN ÖĞMÜŞ
- Tez Türü: Yüksek Lisans
- Konular: Din, Religion
- Anahtar Kelimeler: Tevbe Suresi, Tebük Seferi, Geride Kalanlar, Medine, Surah Tawbah, Tabuk Expedition, Those who stayed behind, Madinah
- Yıl: 2019
- Dil: Türkçe
- Üniversite: Necmettin Erbakan Üniversitesi
- Enstitü: Sosyal Bilimler Enstitüsü
- Ana Bilim Dalı: Temel İslam Bilimleri Ana Bilim Dalı
- Bilim Dalı: Tefsir Bilim Dalı
- Sayfa Sayısı: 105
Özet
Bu çalışmamızda, Tevbe suresinin ilgili ayetleri bağlamında Tebük seferinden geride kalanlar ele alınacaktır. Araştırmamızın amacı, ilgili ayetler bağlamında Tebük seferinden geride kalanları tespit etmektir. Tevbe suresindeki ilgili ayetler bağlamında yaptığımız bu çalışma sonunda Tebük seferinden üç gruptan oluştuğunu tespit ettik. Onlar: Münafıklar, Mazeretliler ve Mazeretsizlerdir. Müslümanlar isteyerek savaşa katıldıkları halde, münafıklar savaşa katılmamak için yalan bahaneler ileri sürerek geride kalmışlardır. Tebük seferinden mazeretsiz olarak geride kalan Müslümanlar bazıları toplumdan dışlanarak ağır şekilde cezalandırılmıştır. İlk defa Arabistan'ın sınırlarında çıkarak o zamanın en güçlü devletlerinden biri olan Bizans İmparatorluğuna karşı yapılan bu savaşın Müslümanlar üzerinde büyük etkisi olmuştur. Bu sefer neticesinde Medine topluluğu ve Medine civarında yaşayan Bedevi Araplar adeta süzgeçten geçirilmişti.
Özet (Çeviri)
In this study, those who left behind by the Tabuk expedition will be discussed in the context of the relevant verses of Surah al-Tawba. The purpose of our research is to identify those who left behind by the Tabuk expedition in the context of the relevant verses of Qur'an. At the end of this study that we made in the context of the verses of Chapter at-Tawba, we determined that there are three groups. They are hypocrites, those who have the excuses, and those who have not any excuses. While the Muslims willingly participated in the war, the hypocrites remained behind in Madinah, making false excuses in order not to participate in the war. Some of the Muslims, who stayed behind without an excuse, were severely punished by exclusion from society. This war against the Byzantine Empire, one of the most powerful states of the time, had a great influence on Muslims. This incidence helped to filter the Madinah community and the Bedouin Arabs living around it.